Giriş Mantı sosu, mantının lezzetini tamamlayan en önemli unsurdur. Bu makalede, mantı için en çok tercih edilen iki farklı sos tarifine değineceğiz: Salçalı Mantı Sosu ve Tereyağlı Mantı Sosu. Bu tariflerle, siz de usta şeflerin hazırladığı kalitede mantı sosları yapabilirsiniz. Kolay gelsin. Salçalı Mantı Sosu Malzemeleri
Salçalı Mantı Sosu Nasıl Yapılır? Yağ tavasının içine yarım çay bardağı sıvı yağı koyup, bir miktar kızartıyoruz. Burada önemli olan yağın sıcaklık ayarını iyi tutturmaktır. Yağ çok fazla kızarırsa salçanın yanmasına neden olur; az kızarırsa salçanın kokusunda istenilen aromayı bulamayız. Kızaran yağın üzerine salçayı ekleyip, hızlı hareketlerle yağın içinde salçayı çeviriyoruz. Bu şekilde 1-2 dakika salçayı yağda kavuruyoruz. Daha sonra üzerine nane ile pul biberi ekliyoruz. Son olarak da mantıyı haşlamış olduğumuz sudan yarım çay bardağı kadar alıp, salçanın üzerine ilave ediyoruz. Salça suyun içinde tamamen çözülsün diye hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Hazır olan mantı sosunu, mantının üzerine dökülen sarımsaklı yoğurdun üzerine gezdirerek servis ediyoruz. Afiyet olsun. Tereyağlı Mantı Sosu Genellikle mantıyı yoğurtlu sevmeyenlerin tercih ettiği bir mantı sosudur. Yoğurtlu mantının aksine, mantı sıcak iken mantının üzerine dökülür. Birçok kişi mantıyı yoğurttan ayrı düşünemez ama ılık mantının üzerine dökülen tereyağının bambaşka bir tadı vardır. Mantıyı bir de tereyağlı sos ile yapmayı deneyin. Çok beğeneceksiniz. Kolay gelsin. Tereyağlı Mantı Sosu Malzemeleri
Tereyağlı Mantı Sosu Nasıl Yapılır? Tereyağı, yağ tavasına atılır ve orta ateşte, köpürüp, köpüğü tekrar sönünceye kadar kızartılır. Üzerine pul biber serpiştirilir. Sıcak iken, mantının üzerine dökülür. Afiyet olsun. Not: Salçalı sos sevmeyenler, tereyağlı sosu, yoğurtlu mantının üzerine sos olarak kullanabilirler. Çok lezzetli olur. Denenmiştir. Sonuç Mantı sosları, mantının lezzetini tamamlayan önemli unsurlardır. Salçalı ve tereyağlı soslar, farklı damak zevklerine hitap eder ve mantıyı daha da lezzetli hale getirir. Bu tariflerle, herkesin beğenisini kazanacak mantı sosları hazırlayabilirsiniz. |
Sırat
12 Temmuz 2024 CumaMantı sosunun yağının kızarma derecesini tam tutturmak çok zor oluyor, tam olarak ne kadar kızarması gerekiyor? Salça yanmasın diye yağı ne kadar sürede kızartmak en iyisi olur?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaSırat, mantı sosunun yağının kızarma derecesini tutturmak gerçekten hassas bir iş. Yağınızı orta ateşte kızartmanız en iyisi olur. Yağın kızardığını anlamak için hafif bir buhar çıkmasını ve yağın hafif hışırdamasını bekleyebilirsiniz. Bu genellikle 2-3 dakika sürer. Salça eklediğinizde ise, salçanın yanmaması için sürekli karıştırın ve 1-2 dakika içinde sosunuzu hazır hale getirin. Bu şekilde daha dengeli ve lezzetli bir sos elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!