Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
İtalyan Makarna Sosları

İtalyan Makarna Sosları

İtalyan Makarna Sosları: Makarna, irmik ya da una yumurta karıştırılarak çeşitli şekillerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılan yemektir. Türkçeye İtalyanca maccherone kelimesinden gelmiştir. Makarna hemen hemen herkesin sevdiği bir yemektir. Tüm dünyada makarna oldukça popülerdir. Fakat İtalyanlarda makarnanın yeri daha bir ayrıdır. Türk mutfaklarında ana yemek olarak sunulan makarna, İtalyan sofralarında başlangıç olarak yer alır. En çok makarna çeşidine ve soslarına sahip olarak İtalya, bu konuda tüm dünyada daha ön planda olduğu ve makarna sunumları ile ün saldığı bir gerçektir. İtalyanlarda makarna ve makarna sosları vazgeçilmez bir yer etmiştir. İtalyan makarna soslarının en meşhur olanları bunlardır;

Oglio e olio; Zeytinyağı, kırmızı biber ve bol sarımsakla hazırlanan en meşhur soslardan biridir. Tavada bir çorba kaşığı zeytinyağı kızdırılır. İki yarım daire şeklindeki özel bıçakla iki taraflı doğranmış 2 diş sarımsağı ve kırmızı biberi tavaya atıp, kokusu gelene kadar sotelenir. Sosun içine ince kıyılmış maydanoz ve tuz konur. Makarnayı sosla beraber karıştırdıktan sonra servis ederken üzerine parmesan peyniri serpilir.

Pesto; Fesleğen, çam fıstığı, sarımsak ve parmesan peyniriyle hazırlanan sostur. Sapları ayıklanmış olarak yarım kilo fesleğenin yapraklarını koparıp iyice yıkayıp, kurutulur. Bu işlemi kurutma makinelerinde ya da bir kâğıt havlu yardımıyla yapabilirsiniz. 100 gram ceviz içlerini ve 3 küçük paket çam fıstıklarını yağsız bir tavada ayrı ayrı, renkleri hafif kahverengileşinceye kadar kısık ateşte kavurulur ve daha sonra soğuması için bir kenarda bekletilir. Havana 5 diş sarımsak ve üzerine bir tatlı kaşığı tuz dökerek, macun kıvamına getirene kadar dövülür. Fesleğen yaprakları ve dövülmüş sarımsakları rondodan macun kıvamına gelecek şekilde geçirilir. 1 buçuk 2 su bardağına yakın zeytinyağını rondoya ekleyip tekrar çalıştırmaya devam edilir. Sonra 150 gram parmesan peynirini, çam fıstığını ve ceviz içini hepsi birden rondodan geçirilir.

Bolognese; Domates, maydanoz, soğan, kıyma ile hazırlanan bir sostur. 1 adet kuru soğan, 1 diş sarımsak, 1 adet havuç yarım kereviz ve 2 adet domates rendelenir. 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı tavada hafifçe kızdırılır. 200 gram kıyma, sarımsak ve soğan tavaya eklenerek 3-4 dakika sotelenir. Rendelenen havuç, kereviz ve 1 yemek kaşığı salçada tavaya eklenerek 2-3 dakika daha sotelenir. 1 su bardağı su ve 1 adet defne yaprağı, isteğe göre tuz, karabiber ve rendelenen domateslerde eklenerek kısık ateşte 10 dakika kadar pişirilir. Daha sonra ateşi yükselterek sosun suyu çektirilir ve ocaktan alınır.

Puttanesca; Siyah zeytin, domates, kırmızı biber, sarımsak ve baharat karışımından oluşan bir sostur. 2 diş sarımsağın kabuğunu soyup, çok ince ince doğranır. Bir kahve fincanı zeytinyağıyla 2 dakika kadar güzelce kavrulur. 3-4 tane domateslerin kabukları soyulup, küp-küp doğranır ve sarımsakların üzerine ilave edilir. 10 adet siyah çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin, 2 adet ançüezleri, bir tutam pul biber ve 1 yemek kaşığı kaparileri tavaya ilave edip, 10 dakika kadar hafif koyulaşana kadar pişirilir. Sosun üzerine taze fesleğenle servis edilmesi tavsiye edilir.

Arrabbiata; Domates, yeşil biber, acı kırmızı biber, sarımsakla yapılan sostur. Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 5 tane domatesi ve 1 tatlı kaşığı acı pul biberi ekleyip koyulaşana kadar yaklaşık yarım saat kadar pişirilir. 4 diş rendelenmiş sarımsağı ekleyip, karıştırdıktan sonra 10 dakika kadar daha pişirilir. 1 çay bardağı ince kıyılmış fesleğen, yarım tatlı kaşığı tuz ve isteğe göre karabiber eklenir.

Alfredo; Permesan, tereyağı, krema sosun ana malzemeleridir. Arzuya göre deniz ve et ürünleriyle yapılır. Yarım çay bardağı tereyağı bir tavada eritilir. 1 su bardağı krema ekleyerek, 4-5 dakika pişirilir. 1 diş dövülmüş sarımsak ve yarım su bardağı rendelenmiş permesan peyniri ilave edilerek, birkaç kez karıştırılarak ocaktan hemen alınır. Yarım çay bardağı ince kıyılmış maydanozu da üzerine ekleyip servis edilir.

Siciliana; Patlıcan, mozarella, fesleğen ve domates sosunun birleşiminden meydana gelen sostur. 3 adet patlıcan alacalı olarak soyulur ve küp doğranarak tuzlu suda bekletilir. Daha sonra patlıcanları kurulayarak, kızgın yağda kızartılır. Bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağı dökün ve içine 3 diş sarımsak eklenilir ve sadece aroma vermesi için sarımsakları karıştırırken biraz ezilir. Daha sonra sarımsaklardan tavanın içinden alınır yerine 2 adet küp doğranmış domatesler eklenir. Domatesler yumuşayıp, bir miktar suyunu çektikten sonra isteğe göre baharat ilave edilerek ocağın altı kapatılır. Sosu makarnayla karıştırdıktan sonra üstüne patlıcanlarda eklenir.

Napoletana; Domates, sarımsak ve fesleğenden malzemelerinden oluşan bir sostur. 3-4 tane domatesi konkase (Domatesleri 1 dakika kaynar suya atılır ve sonra soğuk suya konulur. Kabukları soyulur, bir yarısını açıp, elinizle sıktırılarak tohumları çıkartıldıktan sonra doğranır:) şeklinde doğranır. 2 kuru soğanı ve 1 diş sarımsak ince ince kıyılır ve 3 yemek kaşığı zeytinyağında güzelce kavrulur. 1 yemek kaşığı domates salçası ve doğranmış domateslerde eklenerek karıştırılmaya devam edilir. 1 çay kaşığı toz şeker, 1 bardak et suyu ve isteğe göre tuz da eklenerek, kısık ateşte 15 dakika kadar pişirilir. Arzuya göre fesleğen ve karabiberde eklenerek 1 dakika kadar hızlıca karıştırılıp ocaktan alınır ve isteğe göre servis edilir.

Rissotto; Pirinç, sebze, et ve baharatın yoğun olduğu bir sostur. 1 tane soğan yemeklik olarak doğranır. Permesan peyniri rendelenir. Bir su bardağı beyaz şarabın içine yarım tatlı kaşığı safran dökülür. Bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağı kızdırılarak üzerlerine soğanlar eklenir ve renkleri değişmeyecek şekilde kavrulur. Önce pişmiş olan pirinci ekleyerek 2-3 dakika kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Pirinçler şeffaflaşmaya başlayınca üzerine beyaz şarabı ekleyerek, pişirmeye devam edilir. Pirinçler şarabı çekmeye başladığında 1 kepçe tavuk suyu, tuz, karabiber eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Rissotto, kremamsı bir kıvama gelene kadar kepçe ile tavuk suyu koyma işlemine devam edilir fakat her kepçede tavuk suyunu çekmesi için beklenilir. Rissotto istediğiniz kıvama gelince ocaktan alın ve içine 40 gram tereyağı eklenir ve hızlıca karıştırılır. Daha sonra rendelenmiş permesan peyniri de eklenerek servise sunulur.
Son Güncelleme : 19.01.2024 05:09:46
İtalyan Makarna Sosları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
İtalyan Makarna Sosları Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "İtalyan Makarna Sosları"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Islak Kek Sosu
Islak Kek Sosu
Islak kek sosu, ıslak kek tarifinin en önemli kısmı olarak tanımlanırsa yanlış olmaz. Çünkü kekin sosu ne zaman dökülür en çok merak edilen konudur. Kek sıcak iken ya da kek soğuk iken sosun kekin üzerine döküldüğü zaman keke katacağı damak tadında f...
Tavuk Sosu
Tavuk Sosu
Tavuk sosu; tavuk ile yapılabilecek birçok yemek tarifi bulunduğu gibi aynı zamanda tavuk ile yapılan yemekler için hazırlanacak soslarda bulunmaktadır. Tavuk yemekleri için hazırlanacak olan tavuk sosları yapılan yemeğin daha lezzetli ve daha hoş bi...
Soya Sosu
Soya Sosu
Soya sosu, genellikle bu sos ülkemizin doğusunda daha çok kullanılmaktadır. Bu sos protein kaynağı aynı zamanda çok düşük kalorisi olduğundan tercih edilmektedir. 11 kalori olduğu için ve içerisinde herhangi bir yağ olmadığından ve kolesterol olmadığ...
Limon Sosu
Limon Sosu
Limon sosu, çoğu salata, kek ve yemeklerde sıkça kullanılan soslardan biridir. Limon sosu özellikle balık yemeklerinde ve salatalarda sıkça kullanılmaktadır. Limon isteğe göre yarı yarıya su ile karıştırılabileceği gibi sadece limon kullanılarak da h...
Köri Sosu
Köri Sosu
Köri sosu, Hindistan mutfağına özgü bir sostur ve ızgara yaptığınız zaman ya da etli bonfile yaptığınızda üzerine köri sosunu sıcak veya soğuk döktüğünüzde yemeğe ayrı bir tat gelecektir. Son yıllarda en çok tercih edilen bir sos haline gelmiştir. Ay...
Pesto Sosu
Pesto Sosu
Pesto sosu, Pesto modern İtalya'nın Cenova (Genoa) bölgesinde çıkan içinde zeytinyağı, parmesan peyniri, çam fıstığı, sarımsak ve fesleğen bulunan bir İtalyan sosudur. Fesleğenin yerine ıspanak ve roka da kullanabiliriz. Pesto, italyanca da ezilmiş v...
Cips Sosu
Cips Sosu
Cips sosu, Birçok markanın cipsleri var bu cipslerin yanına bazen bir şeyler ararız cipsin lezzetini ortaya çıkaracak olan cips sosları ararız. Size cipsin tadını o kuru kıvamından kurtarmak için cips soslarını kullanmak isteriz. Cips soslarında birç...
Kakao Sosu
Kakao Sosu
Kakao sosu, evinizde kendinizin kolayca yapabileceği soslardandır. Pastalarınıza ve özellikle keklerinize çikolatalı bir tat vermek için kullanabilirsiniz. Evinizde bu sosu neden yapalım hazır sos paketleri var alıp yapabiliriz diyenler olacaktır. Bu...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı Sosu, mantıyı mantı yapan en önemli unsurdur. Salçalı sos ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih edilen mantı sosudur. Sizde vereceğimiz sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette bir mantı sosu hazırlayabilirsiniz. Kolay gelsin.Salça...
Fırında Tavuk Sosu
Fırında Tavuk Sosu
Fırında tavuk sosu, Fırında tavuk sosu yani bu sosu her türlü tavuk yemeklerin de kullanabilirsiniz. Çelik kazanda, ızgarada, mangalda veya fırında tavukları kızartmak için size kullanacağınız sos malzemelerini anlatarak en iyi fırında tavuk sosunu y...
Makarna Sosları
Makarna Sosları
Makarna sosları, makarna pratik yapımı ile özellikle çalışan bayanların, öğrencilerin ya da yemek yapma ile pek arası olmayan kişilerin çok fazla tercih ettiği bir yemek çeşididir. Makarna pek çok şekilde hazırlanarak servise sunulabilir. Makarnaya l...
Domates Sosu
Domates Sosu
Domates sosu, genellikle domates sosu yaz aylarından ağustos ayında domatesin en güzel zamanların da yapılması gerekmektedir. Domates sosları her yemekte kullanılacağından ister acılı isterseniz tatlı olarak yapabilir ve bu sayede kış aylarında özell...

 

Makarna Sosu Oktay Usta
Teriyaki Sos
Soya Sosu Kalori
Ballı Hardal Sos
Kahvaltılık Domates Sosu
Parmesan Sos
Worcestershire Sos
Kızartma Sosu
İtalyan Makarna Sosları
Domatesli Makarna Sosları
Kıymalı Makarna Sosları
Basit Makarna Sosları
Yumurtasız Islak Kek Sosu
Pizza Sosu
Salata Sosları
Balık Sosu
Spagetti Sosu
Meyve Sosu
Islak Kek Sosu
Tavuk Sosu
Soya Sosu
Limon Sosu
Köri Sosu
Pesto Sosu
Cips Sosu
Kakao Sosu
Mantı Sosu
Fırında Tavuk Sosu
Makarna Sosları
Domates Sosu
Popüler İçerik
Basit Makarna Sosları
Basit Makarna Sosları
Basit Makarna Sosları, kolay yapılır ve kısa zamanda hazırlanır. Verecek olduğumuz sos tarifleri ile akşam yemeğiniz için harika bir makarna hazırlaya...
Yumurtasız Islak Kek Sosu
Yumurtasız Islak Kek Sosu
Yumurtasız Islak Kek Sosu, pratik bir sostur. Tatlılarda yumurta kokusundan rahatsız olanlar bu sosu iç rahatlığı ile yapıp kullanabilirler. Aynı zama...
Pizza Sosu
Pizza Sosu
Pizza sosu, pizza özellikle gençlerin severek yediği yiyeceklerden biridir. Pizzanın hamuruna sürülen çeşitli soslarla servis edilmesi halinde, lezzet...
Salata Sosları
Salata Sosları
Salata sosları, salata sofralarda neredeyse her yemeğin yanına eşlik eden ve birçok çeşidi bulunan garnitürlerdir. Salata sosları, salataya lezzet kat...
Balık Sosu
Balık Sosu
Balık sosu, balık türlerine ayrı ayrı hazırlanabileceği gibi, uygun malzemelerle hazırlandığında her türlü balıkla servis edilebilir. Balıkları lezzet...
Spagetti Sosu
Spagetti Sosu
Spagetti sosu, uzun çubuk makarna olarak bilinen spagetti İtalyanların en meşhur yemekleri arasında olmaktadır. Değişik soslarla yapılır. Ülkemizde sı...
Meyve Sosu
Meyve Sosu
Meyve sosu, her ne kadar mutfaklarda hak ettiği yeri bulmasa da, tatlıların, dondurmaların lezzetini arttırabilecek, görünümünü zenginleştiren özel bi...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kakao Sosu
Mantı Sosu
Fırında Tavuk Sosu
Makarna Sosları
Domates Sosu
Sarımsaksız Döner Sosu
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Sarımsaksız Döner Sosu
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024