Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos

Beşamel sos, aslı Fransız mutfağına ait ve çeşitli mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılan bir yemek sosu çeşididir. Yapımında sadece birkaç malzeme kullanılarak yapılan bu sos, yemeklere ayrı bir lezzet ve tat katar. İçinde un, süt ve tereyağı kullanılan bu sos, birçok yemeğin temelini oluşturan bir temel sostur.

Beşamel Sosun Yapılışı

Eşit miktarda tereyağı ve un, orta ateşte kavrularak pişirilen ve "roux" adı verilen meyaneye yavaş yavaş süt ilave edilerek boza kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Bu şekilde yumuşak ve güzel kıvamlı bir sos elde edilir. Aynı karışıma süt yerine evde hazırladığınız tavuk suyunu ilave ederseniz velute sos yapmış olursunuz.

Yeni hazırlanan beşamel sos sıcakken içine parmesan peyniri veya gravyer peyniri ekleyip karıştırırsanız bu sefer morney sos, krema eklenirse ise krem sos olarak adlandırılmaktadır. Beşamel sos bu soslara ve benzeri yapılan yemeklere zemin hazırlar ve temel oluşturur.

Beşamel Sos Yapmanın Püf Noktaları

Beşamel sos pişirmek aslında oldukça basit ve pratik bir tariftir. Ancak bazı püf noktaları vardır ve bunlara uyulmaması halinde istenilen lezzete ulaşmanız zor olabilir. Bu püf noktalarından biri sosun topaklanmaması için sürekli olarak karıştırarak pişirmektir. Ayrıca içine koyulan sütün sıcak olması gerekir.

Önceden sütü ısıtmanız gerekir. Kalın tabanlı bir tencere tercih edilmelidir ve tereyağını yakmadan eritin. Kullandığınız unu her zaman eleyerek kullanmak çok önemlidir. Hem topaklanmaması için hem de lezzet açısından delikleri ince olan bir süzgeç yardımıyla eleyerek yavaş yavaş ilave edin. Tahta kaşık kullanarak 3-4 dakika köpük köpük olana kadar pişirin.

Beşamel Sos Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt (İstenilen kıvama göre süt ekleyerek seyreltebilirsiniz)
  • Biraz tuz
  • Çekilmiş beyaz biber
  • Rendelenmiş muskat (isteğe bağlı)

Beşamel Sos Tarifinin Yapılışı

Öncelikle daha sıvı bir kıvam istiyorsanız süt miktarını artırmak sizin elinizdedir. Ayrıca beşamel sosa güzel bir aroma vermek isteyenler için sütü ısıtırken içine bir defne yaprağı atmanız yeterli olacaktır. Beşamel sos yapımına başlarken, orta boy bir tencere alıp ocağın üzerine koyun ve altını açın. Daha sonra içine tereyağını koyun ve eritin. Ardından üzerine unu ekleyin ve iyice kavurun. Un köpük köpük olacaktır.

Daha sonra önceden ısıtılmış sütü yavaş yavaş karışıma ilave edin ve iyice karıştırın. Isıtılmış sütü sosa eklerken 2-3 seferde ilave edin ki sos topaklanma yapmasın. Sos kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Beşamel sos istediğiniz kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Eğer karıştırma yapmazsanız sosun dibi tutabilir. Sos pişince içine tuz, çekilmiş beyaz biber ve rendelenmiş muskat ekleyin ve karıştırın.

Beşamel sos tarifi hazır. Bu tarifi çorbalarda, pürelerde, sebze yemeklerinde, et yemekleri, fırın makarna, sufle, lazanya ve daha birçok alanda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Şimdiden hepinize afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yalazan

23 Temmuz 2024 Salı

Beşamel sos yaparken tereyağını yakmadan eritmek gerçekten zor oluyor mu? Ve unu eleyerek kullanmak lezzeti ne kadar etkiliyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yalazan, beşamel sos yaparken tereyağını yakmadan eritmek aslında dikkat ve sabır gerektiriyor. Ocağı kısık ateşte tutarak ve tereyağını yavaş yavaş eriterek bu sorunu çözebilirsin. Unu eleyerek kullanmak ise sosun daha pürüzsüz ve homojen olmasını sağlar. Bu, beşamel sosun lezzetini olumlu yönde etkiler ve daha profesyonel bir sonuç elde etmeni sağlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Güncel

Böğürtlen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Honey Mustard Sos Tarifi ve Malzemeleri

Honey Mustard Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pasta Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sosu Nasıl Yapılır?

Tavuk Sosu Nasıl Yapılır?

Tartar Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tartar Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bolonez Sos Tarifi ve Malzemeleri

Bolonez Sos Tarifi ve Malzemeleri

Cips Sosu Nasıl Yapılır?

Cips Sosu Nasıl Yapılır?

Hollandez Sos Tarifi ve Malzemeleri

Hollandez Sos Tarifi ve Malzemeleri

Döner Sosu Nasıl Yapılır?

Döner Sosu Nasıl Yapılır?

Izgara Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Evdeki Sos Tarifi ve Malzemeleri

Evdeki Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Sos Nasıl Yapılır?

Kahvaltılık Sos Nasıl Yapılır?

Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kanat Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Sos Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Sos Tarifi ve Malzemeleri

Ketçap Yapımı

Ketçap Yapımı

Çiğ Köfte Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Köfte Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Patlıcanlı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şinitzel Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şinitzel Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Acı Sos Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Acı Sos Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Acı Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Acı Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Çikolatalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Sos Tarifi ve Malzemeleri

Oyster Sos Tarifi ve Malzemeleri

Oyster Sos Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Salata Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Salata Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Sos Tarifleri Oktay Usta

Kahvaltılık Sos Tarifleri Oktay Usta