Beşamel Sos Beşamel sos, aslı Fransız mutfağına ait ve çeşitli mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılan bir yemek sosu çeşididir. Yapımında sadece birkaç malzeme kullanılarak yapılan bu sos, yemeklere ayrı bir lezzet ve tat katar. İçinde un, süt ve tereyağı kullanılan bu sos, birçok yemeğin temelini oluşturan bir temel sostur. Beşamel Sosun Yapılışı Eşit miktarda tereyağı ve un, orta ateşte kavrularak pişirilen ve "roux" adı verilen meyaneye yavaş yavaş süt ilave edilerek boza kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Bu şekilde yumuşak ve güzel kıvamlı bir sos elde edilir. Aynı karışıma süt yerine evde hazırladığınız tavuk suyunu ilave ederseniz velute sos yapmış olursunuz. Yeni hazırlanan beşamel sos sıcakken içine parmesan peyniri veya gravyer peyniri ekleyip karıştırırsanız bu sefer morney sos, krema eklenirse ise krem sos olarak adlandırılmaktadır. Beşamel sos bu soslara ve benzeri yapılan yemeklere zemin hazırlar ve temel oluşturur. Beşamel Sos Yapmanın Püf Noktaları Beşamel sos pişirmek aslında oldukça basit ve pratik bir tariftir. Ancak bazı püf noktaları vardır ve bunlara uyulmaması halinde istenilen lezzete ulaşmanız zor olabilir. Bu püf noktalarından biri sosun topaklanmaması için sürekli olarak karıştırarak pişirmektir. Ayrıca içine koyulan sütün sıcak olması gerekir. Önceden sütü ısıtmanız gerekir. Kalın tabanlı bir tencere tercih edilmelidir ve tereyağını yakmadan eritin. Kullandığınız unu her zaman eleyerek kullanmak çok önemlidir. Hem topaklanmaması için hem de lezzet açısından delikleri ince olan bir süzgeç yardımıyla eleyerek yavaş yavaş ilave edin. Tahta kaşık kullanarak 3-4 dakika köpük köpük olana kadar pişirin. Beşamel Sos Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Beşamel Sos Tarifinin Yapılışı Öncelikle daha sıvı bir kıvam istiyorsanız süt miktarını artırmak sizin elinizdedir. Ayrıca beşamel sosa güzel bir aroma vermek isteyenler için sütü ısıtırken içine bir defne yaprağı atmanız yeterli olacaktır. Beşamel sos yapımına başlarken, orta boy bir tencere alıp ocağın üzerine koyun ve altını açın. Daha sonra içine tereyağını koyun ve eritin. Ardından üzerine unu ekleyin ve iyice kavurun. Un köpük köpük olacaktır. Daha sonra önceden ısıtılmış sütü yavaş yavaş karışıma ilave edin ve iyice karıştırın. Isıtılmış sütü sosa eklerken 2-3 seferde ilave edin ki sos topaklanma yapmasın. Sos kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Beşamel sos istediğiniz kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Eğer karıştırma yapmazsanız sosun dibi tutabilir. Sos pişince içine tuz, çekilmiş beyaz biber ve rendelenmiş muskat ekleyin ve karıştırın. Beşamel sos tarifi hazır. Bu tarifi çorbalarda, pürelerde, sebze yemeklerinde, et yemekleri, fırın makarna, sufle, lazanya ve daha birçok alanda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Şimdiden hepinize afiyet olsun. |
Yalazan
23 Temmuz 2024 SalıBeşamel sos yaparken tereyağını yakmadan eritmek gerçekten zor oluyor mu? Ve unu eleyerek kullanmak lezzeti ne kadar etkiliyor?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıYalazan, beşamel sos yaparken tereyağını yakmadan eritmek aslında dikkat ve sabır gerektiriyor. Ocağı kısık ateşte tutarak ve tereyağını yavaş yavaş eriterek bu sorunu çözebilirsin. Unu eleyerek kullanmak ise sosun daha pürüzsüz ve homojen olmasını sağlar. Bu, beşamel sosun lezzetini olumlu yönde etkiler ve daha profesyonel bir sonuç elde etmeni sağlar.