Acı Sos Tarifleri ve Malzemeleri

Acı sos tarifleri, taze sebzelerle hazırlanan ve çeşitli yemekleri zenginleştiren lezzetli bir seçenektir. Geleneksel yöntemlerle yapılan bu soslar, kış aylarında sofraları süslemek için idealdir. Farklı malzemelerle zenginleştirilen tarifler, damak tadınıza uygun seçenekler sunar.
Acı Sos Tarifleri ve Malzemeleri
20 Ağustos 2024

Acı Sos Tarifleri


Acı sos, günlük yaşantımızda sıklıkla kullanılan ve doğal, organik sebzelerle yapılan bir yiyecektir. Geleneksel olarak anneler yazın bu tür yiyecekleri hazırlayarak kışa stoklarlar. Sos, genellikle yemeklerin yanında tüketilir, ancak acıyı sevenler kahvaltıda da tüketebilir. Bu sos, yenildikçe yediren ve sindirim sistemini hızlandıran bir yiyecek olarak bilinir. Ancak gastrit, ülser ve mide ameliyatı geçiren kişiler için bu tür acı soslar tavsiye edilmemektedir.

Malzemeler:
  • 2 kilo taze kırmızı biber
  • 3 kilo domates
  • 200 gram acı cin biber
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım çay bardağı sirke
  • 15 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • Tuz

Hazırlanışı:

Biberler temiz bir şekilde yıkandıktan sonra iri iri doğranıp robota çekilir. Domatesler yıkanıp kabukları soyulup iri parçalar halinde doğranır ve robottan geçirilir. Hazırlanan malzemeler tencereye konulup kaynatılır. Suyunu çekmesi için yaklaşık 30 dakika kaynatılır. Üzerine temizlenmiş ve robottan geçirilmiş acı biber ve sarımsak eklenir. Sirke ve tuz ilave edilir. Birkaç kere kaynadıktan sonra ince doğranmış maydanoz eklenir ve karıştırılır. Hazırlanan sos sıcak sıcak kavanozlara doldurulur, soğumadan kapakları hava almayacak şekilde kapatılır ve ters çevrilir.

Kullanım Tavsiyesi:

Sosu kullanacağınız zaman derin bir kaba koyup içerisine 3-4 kaşık zeytinyağı, yarım çay bardağı ceviz, 2 kaşık nar ekşisi, 1 kaşık biber salçası, 1 kaşık pul biber, 1 kaşık kuru nane ekleyin ve iyice karıştırın. Baharat seviyorsanız karışık baharatlar da ekleyebilirsiniz. Bu şekilde ikram ettiğinizde lezzeti damaklarda kalacaktır. Ayrıca sos yapıldıktan sonra kapatılan kapak mutlaka yeni olmalıdır. Kullanılmış kapak hava kaçırabilir ve bu da sosun bozulmasına neden olabilir. Sosu kavanozlara doldururken altı kısık bir şekilde doldurun, çünkü sıcak iken doldurulan sos daha sağlıklı olur.

Alternatif Acı Sos Tarifi

Malzemeler:
  • 6 adet iri kırmızı biber
  • 500 gram ince uzun kırmızı acı biber
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Biberleri iyice yıkayıp saplarını koparın. Büyük biberlerin tomurcuklarını alarak iri parçalar halinde doğrayın. Temizlenen biberleri tencereye alıp, 1 su bardağı su ekleyerek kapağını kapatın ve yumuşayana kadar pişirin. Pişen biberleri suyuyla birlikte el blenderiyle iyice parçalayın ve ardından süzgeçten geçirip cam bir kaba alın. Kabukların ve tohumların ayrıldığından emin olun. Ezilen biberin içine tuz, şeker ve sirkeyi ekleyip iyice karıştırın. Hazırlanan bu sosu kavanozlara doldurup buzdolabında saklayın. Bu sos, köfte, et ve tavuk yemeklerinin yanında, ızgara, patates dilimleri, çorbalar ve makarna sosları gibi birçok yiyecekle birlikte tüketilebilir. Ayrıca kızarmış bir dilim ekmek üzerinde de lezzetlidir.

Bu tariflerin yan etkisi bulunmamakla birlikte, mide ilacı kullananlar doktor kontrolünde tüketmelidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Sayıner 25 Temmuz 2024 Perşembe

Mide ameliyatı geçirdim ve acı sos tüketmeyi çok seviyorum. Acaba bu tarifleri denemem benim için zararlı mı olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sayiner, mide ameliyatı sonrası beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz çok önemli. Acı soslar midenizi tahriş edebilir ve iyileşme sürecinizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, doktorunuza danışarak acı sos tüketiminizi sınırlamanız ya da tamamen kaçınmanız en iyisi olacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Popüler İçerikler
Döner Sosu Nasıl Yapılır?
Döner Sosu Nasıl Yapılır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Profiterol Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Profiterol Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Makarna Sosu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
Makarna Sosu Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri
Pratik Makarna Sosları Tarifleri ve Malzemeleri
Pizza Sosu Nasıl Yapılır?
Pizza Sosu Nasıl Yapılır?
Güncel
Köri Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
Köri Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Karamel Sos Tarifi ve Malzemeleri
Karamel Sos Tarifi ve Malzemeleri
Sos Tarifleri ve Malzemeleri
Sos Tarifleri ve Malzemeleri
Acı Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
Acı Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
Köfte Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Köfte Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Palamut Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Palamut Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Evde Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Evde Çikolata Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Midye Tava Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Midye Tava Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk İçin Sos Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk İçin Sos Tarifi ve Malzemeleri
Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Cips Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri
Napoliten Sos Tarifi ve Malzemeleri
Çemen Nasıl Yapılır?
Çemen Nasıl Yapılır?
Wasabi Sos Tarifi ve Malzemeleri
Wasabi Sos Tarifi ve Malzemeleri
Kışlık Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Kışlık Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri
İtalyan Sos Tarifi ve Malzemeleri
İtalyan Sos Tarifi ve Malzemeleri
Makarna Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Makarna Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Acılı Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri
Acılı Domates Sosu Tarifi ve Malzemeleri