Guacamole Sos Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Guacamole Sos Tarifi ve Malzemeleri

Guacamole Sos, Meksika kökenli ve avokadodan yapılan bir dip sostur. Sosun adı, Klasik Aztekçede ahuacatl (avokado) ve molli (sos) kelimelerinden türetilmiştir. Guacamole Sos için aslında gerekli olan tek şey olgun avokadolar ve tuzdur. Daha sonra, küçük bir misket limonu veya normal limon suyunun asidik bir dokunuşu, avokadonun zengin tadını dengelemek için eklenir. İsteğe bağlı olarak ince kıyılmış kişniş, acı kırmızı biber, kuru soğan ve domates de eklenebilir.

Mükemmel bir Guacamole Sos için bulunan tek püf nokta, iyi ve olgunlaşmış avokado kullanmaktır. Avokadonun olgun olup olmadığını anlamak için yavaşça kabuğuna basılarak kontrol edilebilir. Eğer kabukta hiç yumuşaklık yoksa ve taş gibi sertse, bu avokadonun yeterince olgunlaşmadığını ve tadının da güzel olmadığını gösterir. Ancak kabukta hafif bir esneme oluyorsa, bu olgun bir avokadonun göstergesidir. Fakat avokadonun yüzeyi yumuşak alanlarla kaplı ve kabuk da yumuşamaya başlamışsa, bu durum çok olgunlaşmış hatta çürümeye başlamış olduğunu gösterir ve tadı da kötüdür. Bu nedenle sosta kullanmadan önce sebzenin tadılması çok önemlidir.

Guacamole Sos Malzemeleri

  • 2 adet olgun avokado
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı taze misket limonu veya limon suyu
  • Küçük küpler halinde doğranmış kırmızı kuru soğan veya ince kıyılmış yeşil soğan (tercihe göre 2 yemek kaşığından çeyrek fincana kadar kullanılabilir)
  • 1-2 adet ince acı kırmızı biber (sapları ve çekirdekleri ayıklanıp ince kıyılmış)
  • 2 yemek kaşığı taze kişniş (dalları ve yaprakları birlikte ince kıyılmış)
  • Bir tutam taze öğütülmüş karabiber
  • 1/2 olgun domates (küp doğranmış, çekirdekleri ve etli kısmı çıkarılmış)
  • Yanında garnitür olarak jicama (Meksika patatesi) veya kırmızı turp
  • Servis için tortilla ekmeği

Guacamole Sos Nasıl Yapılır?

Yıkanmış avokadolar boylamasına ikiye kesilir ve içindeki büyük çekirdek çıkarılır. Avokadonun içindeki etli kısmı dış kabuğundan bir kaşık yardımıyla çıkarılarak derin bir cam kaseye konur. Bu işlemin daha kolay yapılabilmesi için iç yüzeye küt uçlu ve kısa bir bıçakla çaprazlamasına birkaç çizik atılır. Ardından kolayca metal dondurma kaşığı ile çıkarılabilir. Kaseye alınan avokado içi çatal yardımıyla ezilir. Ancak bu sos biraz pütürlü olacağından ezme işlemi püre gibi pürüzsüz oluncaya dek yapılmamalıdır.

Ezilen sebzenin üstüne tuz ve limon suyu eklenir. Limon suyundaki asit, avokadonun kolayca kahverengiye dönmesini geciktirir. Ardından doğranmış soğan, kişniş yaprakları, karabiber ve Meksika biberi eklenir. Acı kırmızı biberler kendilerine has bir acı çeşnisine sahiptir. Bu nedenle acı tat için sosa yarım biber gibi küçük bir miktar eklenerek başlanmalı ve damak tadına göre acılık seviyesi ayarlanmalıdır. Biberleri tutarken ve doğrarken de çok dikkatli olunmalıdır. Ellerin temasın ardından çok iyi bir şekilde yıkanması ve birkaç saat boyunca göz ya da göz çevresine temas ettirilmemesi gerekmektedir. Sostaki tüm bu karışımların birçok farklı ve taze içeriğin bir lezzet oluşturması için yapıldığı unutulmamalıdır. Bu tarif ile başlanıp damak zevkine göre ekleme ve çıkarmalar yapılabilir. Sosu hazırladıktan sonra kabın üstü streç filmle sıkıca sarılmalı ve sosun hava ile teması kesilmelidir. Çünkü havadaki oksijen oksidasyona neden olmakta ve sosu kahverengiye döndürmektedir. Servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır. Domatesler soğuyunca aromaları kaybolduğundan, Guacamole Sos'a domates eklenmek istendiğinde servisten hemen önce yapılmalıdır.

Varyasyonlar

  • Çok çabuk olarak hazırlanmak istenirse, ezilmiş avokadolara çeyrek su fincanı salsa sos eklenerek karıştırılması yeterlidir.
  • En basit varyasyonu tuz ve ezilmiş avokadodan oluşmaktadır. Yani bunların dışındaki malzemelerin hiçbiri olmasa dahi bu sos basitçe hazırlanabilmektedir.
  • Yalnızca avokado ile sınırlı kalmak istenmezse, sosa ekşi krema veya süzme peynir de eklenebilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ecem Naz

11 Temmuz 2024 Perşembe

Avokadonun olgun olup olmadığını anlamak için tam olarak nasıl bir yumuşaklık derecesi aramalıyım? Çünkü bazı avokadolar çok sert oluyor ve sosu yaparken kullanmak zorlaşıyor.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ecem Naz,

Avokadonun olgun olup olmadığını anlamak için nazikçe avucunuzla sıkmanız yeterlidir. Olgun bir avokado, hafif bir baskı uyguladığınızda biraz yumuşaklık gösterir, ama çok fazla içine göçmez. Eğer avokado çok sertse, henüz olgunlaşmamış demektir ve birkaç gün beklemeniz gerekebilir. Tam tersine, çok fazla yumuşaksa, bu da aşırı olgunlaştığını ve belki de içinin kahverengiye döndüğünü gösterebilir. Bu nedenle, orta derecede bir yumuşaklık en ideali olacaktır. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Oyster Sos Tarifi ve Malzemeleri

Oyster Sos Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Knorr Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Knorr Makarna Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biberli Kahvaltılık Sos

Kırmızı Biberli Kahvaltılık Sos

Fırında Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Makarna Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Döner Sosu Nasıl Yapılır?

Döner Sosu Nasıl Yapılır?

Güncel

Makarna İçin Sos Tarifi ve Malzemeleri

Makarna İçin Sos Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Sos Yapımı Tarifi ve Malzemeleri