Guacamole Sos, Meksika kökenli ve avokadodan yapılan bir dip sostur. Sosun adı, Klasik Aztekçede ahuacatl (avokado) ve molli (sos) kelimelerinden türetilmiştir. Guacamole Sos için aslında gerekli olan tek şey olgun avokadolar ve tuzdur. Daha sonra, küçük bir misket limonu veya normal limon suyunun asidik bir dokunuşu, avokadonun zengin tadını dengelemek için eklenir. İsteğe bağlı olarak ince kıyılmış kişniş, acı kırmızı biber, kuru soğan ve domates de eklenebilir. Mükemmel bir Guacamole Sos için bulunan tek püf nokta, iyi ve olgunlaşmış avokado kullanmaktır. Avokadonun olgun olup olmadığını anlamak için yavaşça kabuğuna basılarak kontrol edilebilir. Eğer kabukta hiç yumuşaklık yoksa ve taş gibi sertse, bu avokadonun yeterince olgunlaşmadığını ve tadının da güzel olmadığını gösterir. Ancak kabukta hafif bir esneme oluyorsa, bu olgun bir avokadonun göstergesidir. Fakat avokadonun yüzeyi yumuşak alanlarla kaplı ve kabuk da yumuşamaya başlamışsa, bu durum çok olgunlaşmış hatta çürümeye başlamış olduğunu gösterir ve tadı da kötüdür. Bu nedenle sosta kullanmadan önce sebzenin tadılması çok önemlidir. Guacamole Sos Malzemeleri
Guacamole Sos Nasıl Yapılır? Yıkanmış avokadolar boylamasına ikiye kesilir ve içindeki büyük çekirdek çıkarılır. Avokadonun içindeki etli kısmı dış kabuğundan bir kaşık yardımıyla çıkarılarak derin bir cam kaseye konur. Bu işlemin daha kolay yapılabilmesi için iç yüzeye küt uçlu ve kısa bir bıçakla çaprazlamasına birkaç çizik atılır. Ardından kolayca metal dondurma kaşığı ile çıkarılabilir. Kaseye alınan avokado içi çatal yardımıyla ezilir. Ancak bu sos biraz pütürlü olacağından ezme işlemi püre gibi pürüzsüz oluncaya dek yapılmamalıdır. Ezilen sebzenin üstüne tuz ve limon suyu eklenir. Limon suyundaki asit, avokadonun kolayca kahverengiye dönmesini geciktirir. Ardından doğranmış soğan, kişniş yaprakları, karabiber ve Meksika biberi eklenir. Acı kırmızı biberler kendilerine has bir acı çeşnisine sahiptir. Bu nedenle acı tat için sosa yarım biber gibi küçük bir miktar eklenerek başlanmalı ve damak tadına göre acılık seviyesi ayarlanmalıdır. Biberleri tutarken ve doğrarken de çok dikkatli olunmalıdır. Ellerin temasın ardından çok iyi bir şekilde yıkanması ve birkaç saat boyunca göz ya da göz çevresine temas ettirilmemesi gerekmektedir. Sostaki tüm bu karışımların birçok farklı ve taze içeriğin bir lezzet oluşturması için yapıldığı unutulmamalıdır. Bu tarif ile başlanıp damak zevkine göre ekleme ve çıkarmalar yapılabilir. Sosu hazırladıktan sonra kabın üstü streç filmle sıkıca sarılmalı ve sosun hava ile teması kesilmelidir. Çünkü havadaki oksijen oksidasyona neden olmakta ve sosu kahverengiye döndürmektedir. Servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır. Domatesler soğuyunca aromaları kaybolduğundan, Guacamole Sos'a domates eklenmek istendiğinde servisten hemen önce yapılmalıdır. Varyasyonlar
|
Ecem Naz
11 Temmuz 2024 PerşembeAvokadonun olgun olup olmadığını anlamak için tam olarak nasıl bir yumuşaklık derecesi aramalıyım? Çünkü bazı avokadolar çok sert oluyor ve sosu yaparken kullanmak zorlaşıyor.
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeEcem Naz,
Avokadonun olgun olup olmadığını anlamak için nazikçe avucunuzla sıkmanız yeterlidir. Olgun bir avokado, hafif bir baskı uyguladığınızda biraz yumuşaklık gösterir, ama çok fazla içine göçmez. Eğer avokado çok sertse, henüz olgunlaşmamış demektir ve birkaç gün beklemeniz gerekebilir. Tam tersine, çok fazla yumuşaksa, bu da aşırı olgunlaştığını ve belki de içinin kahverengiye döndüğünü gösterebilir. Bu nedenle, orta derecede bir yumuşaklık en ideali olacaktır. Afiyet olsun!