Köri Soslu Makarna Köri soslu makarna, çoğumuzun vazgeçemediği bu yemek tarifinin köri sosu ile taçlandırılan özel ve güzel bir makarna çeşididir. Köri, bilinen söylentilerin aksine, başlı başına bir baharat değildir. İçinde zerdeçal ve sumak ağırlıklı baharatlar barındırır. Köken olarak Hindistan ve Güney Asya'ya dayanmaktadır. Köri ile tanışmamız yaklaşık olarak 1970'li yıllara dayanıyor. Çocukluktan itibaren makarna üzerinde sos olarak servis edilen, çocukların ve büyüklerin severek tercih ettiği mükemmel bir öğündür. Baharatlı ve soslu servis edilen yiyecekleri tercih eden kişiler için hem sağlıklı hem de besleyici bu yemek oldukça da pratik bir şekilde hazırlanır. Çevremizde artık hem yetişkin hem de çocuklar fark etmeden köri soslu makarna tarifini severek tercih ediyor. Bulyonlu pilavlar, makarnalar, kızartmalar ve daha birçok yiyecek soslu olarak tüketilen yiyecekler arasında yer alıyor. Bütün damak tatlarına göre hitap eden sos seçenekleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de köri soslu makarna tarifidir. İsterseniz tarifi hemen verelim. Köri Soslu Makarna Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeler
Köri Soslu Makarna Nasıl Yapılır? Öncelikle makarnaları haşlamak için orta boy büyüklükte bir tencere alıp ocağın üzerine koyun ve altını açın. Üzerine bir miktar su koyun ve kaynamasını bekleyin. Su kaynadıktan sonra içine bir kaşık zeytinyağı ve tuz ilave edip karıştırın. Tuz eridikten sonra üzerine makarnayı ilave edin ve karıştırın. Daha sonra kaynayınca ocağın altını biraz kısın ve yaklaşık olarak 8-10 dakika kadar pişirin. Makarnanın su miktarını biraz az tutun ki makarnanın vitamin dolu suyu dökülmesin; makarna içine çekmesi için karıştırarak pişirilen makarnanın altının tutmamasına dikkat edin. Bu arada jülyen veya küp-küp doğranmış tavuk etini, isterseniz orta boy bir tencere içinde bir miktar su koyarak suyunu çekinceye kadar pişirin. İsteğe bağlı olarak suyunu çeken tavuk etinin üzerine iri şekilde doğranmış kültür mantarını da ekleyerek karıştırın. Suyu çektikten sonra hazır halde alınan 1 kutu kremayı ilave edin ve karıştırın. Üzerine köri baharatı ekleyin. Sosun üzerine köri de ekleyip biraz karıştırdıktan sonra iyice karıştırıp baharatın rengi tavuk ve eğer kullandıysanız mantara geçmesini sağlamak gerekiyor. Bu rengi çıkarmak için karıştırın ve daha sonra köri soslu makarna tarifinin içine tuz ekleyip ocağın üzerinden alın ve altını kapatın. Diğer taraftan haşlanan makarnaları süzgeçten geçirerek süzün. Süzülen makarnaları hazırlanan köri sosunun üzerine döküp karıştırın. Makarna ve sosu iyice karıştırın. Köri soslu makarna tarifinin üzerine isteğe göre taze kaşar peyniri rendesiyle servis edebilirsiniz. Köri soslu makarna tarifi hazır. Şimdiden hepinize afiyet olsun. |
Sayfiyye
11 Temmuz 2024 PerşembeBen bu tarifi uygularken kremanın yerine unu kullanmayı denedim ama sosun kıvamı istediğim gibi olmadı. Acaba kremayla mi denemem gerekirdi? Ayrıca mantarı sevmiyorum, eklememek tarifin tadını etkiler mi?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeSayfiyye, unu kullanarak sosun kıvamını tutturmak zor olabilir çünkü krema, sosun hem kıvamını hem de lezzetini zenginleştirir. Kremayla denemenizi tavsiye ederim; bu şekilde daha pürüzsüz ve yoğun bir sos elde edebilirsiniz. Mantar sevmiyorsanız, tarife eklememeniz tadını biraz değiştirebilir, ancak sevdiğiniz başka sebzelerle deneyerek de lezzetli bir sonuç alabilirsiniz. Mesela, kabak veya biber gibi sebzeler ekleyebilirsiniz. Bu şekilde hem tarifi kişisel zevkinize göre uyarlamış olursunuz hem de farklı tatlar keşfedersiniz.