Acılı Sos Acılı sos, mutfaklarımızda birçok yemekte veya özellikle kahvaltılarda doğrudan kullanabileceğimiz bir yiyecektir. Adından da anlaşılacağı gibi son derece acılıkta bir sostur. Bu nedenle, istenildiğinde salçayla karıştırılarak acı olması istenen yemekler içinde kullanılabilir. İştah açıcı özelliği ile kahvaltıların daha güçlü olmasını sağlayan bu sosu sabahları tüketebilirsiniz. Bu sayede vücudunuza birçok fayda sağlayarak etkilerini görebilirsiniz. Acılı sos, birçok evde artık olmazsa olmazlar arasına girmeyi başarmıştır. Elbette bunun ilk nedeni bu sosun lezzetinin normal bir acıdan farklı olmasıdır. Özellikle acı yemeden duramayan kişilerin dolabında acılı sos mutlaka bulunur. Daha önce de belirttiğimiz gibi acılı sosun faydaları oldukça fazladır. Ancak dışarıda satılan acılı soslar içerisinde bulunan yabancı maddeler, renklendiriciler, aromalar ve koruyucular bu faydalardan çok kişiye zarar vermektedir. Bu nedenle birçok kişi, benim gibi, bu sosu evde yapmanızı tavsiye etmektedir. Siz de zarardan çok fayda ve lezzet almak istiyorsanız bu sos yapımı için malzemelerinizi tezgâhın üzerinde toplayın ve birazdan anlatacağım, son derece kolay tarif ile bu lezzeti yapmaya hazırlanın. Yaptığınız acılı sos, dışarıda satılan acılı soslardan çok daha lezzetli olacaktır. Acılı Sos Malzemeleri
Acılı Sos Nasıl Yapılır? Öncelikle belirtmek isterim ki acılı sos eğer çok acı olsun isterseniz biber miktarını ayarlayabilirsiniz. Bunun yanında tuz miktarı ve sarımsak miktarı da yine size kalmıştır. Öncelikle domatesleri ve biberleri temiz bir şekilde yıkayalım. Daha sonra yıkadığımız domatesleri ve biberleri küçük küçük doğrayıp çekirdeklerini ayıklayalım. Sosunuzun içerisine çekirdek girmemesine özen gösterin. Malzemeler arasında bulunan sarımsakları soyarak küçültelim. İsterseniz bir havanda dövebilirsiniz. Daha sonra soyduğumuz domatesleri ve kırmızı biberleri bir robottan geçirerek iyice ufaltalım. Bu yöntem oldukça pratiktir. Bunları tek tek küçültmek yerine robottan çekmek daha kolaydır. Şimdi robottan çektiğimiz bu malzemeleri suyunu çekene kadar bir tencere içerisinde iyice kaynatalım ve bu sırada istediğiniz kadar tuzu ekleyerek karıştıralım. Yaklaşık bir saate kadar suyunu çekecektir. Sosumuz kaynarken içerisine sıvı yağı, diğer biberleri ve sarımsağı da ekleyerek karıştıralım. Bu işlemden sonra artık yavaş yavaş sonlara gelmiş bulunuyoruz. Şimdi ince ince doğradığımız maydanozu kaynamakta olan sos içerisine dökelim ve ardından ocağı kapatalım. Artık sosumuz hazırdır. Şimdi cam kavanozlar içerisine koyun ve kapağını iyice kapatın. Yaklaşık 6 ay kadar buzdolabında muhafaza ettikten sonra artık acılı sosu kullanabilirsiniz. Ekstra Bilgiler ve İpuçları Evde yapılan acılı sos, dışarıda satın alınanlara göre daha sağlıklı ve katkısızdır. Bu nedenle, ev yapımı acılı sosun faydalarını en üst düzeye çıkarmak için organik malzemeler kullanmanız tavsiye edilir. Ayrıca, sosun tadını ve kıvamını kişisel tercihinize göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin, daha yoğun bir kıvam için sosu daha uzun süre kaynatabilirsiniz. Acılı sosun sağlığa faydaları arasında metabolizmayı hızlandırma, sindirimi kolaylaştırma ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi etkiler bulunmaktadır. Ancak, mide rahatsızlığı olan kişilerin acılı sosu dikkatli tüketmeleri önerilir. Son olarak, acılı sosu farklı tariflerde kullanarak yemeklerinize yeni bir boyut katabilirsiniz. Örneğin, ızgara etlerin yanında, sandviçlerde veya makarnalarda kullanarak lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz. |
Özge
10 Mayıs 2024 Cumaİyi günler ben size bir şey sormak istiyorum. Acılı sos yaparken mutlaka malzemeleri pişirmek mi gerekiyor? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap yazAdmin
10 Mayıs 2024 CumaMerhaba Özge Hanım,
Acılı sos yaparken malzemeleri pişirmek zorunda değilsiniz. Çiğ olarak da kullanabilirsiniz, bu tamamen damak tadınıza bağlı. Çiğ malzemelerle yapılan soslar daha taze ve hafif bir tat sunabilirken, pişirilmiş malzemelerle yapılan soslar daha derin ve yoğun bir lezzet verebilir. Deneyerek hangisini daha çok beğendiğinizi bulabilirsiniz.
Sevgiler.