Soya Sosu Nasıl Yapılır, günümüzde kullanımı gittikçe artan soya sosu, birçok yemekte insanlar tarafından kolay bir şekilde sevilerek tüketilmektedir. Soya sosu hazır olarak birçok yerde bulunabilir. Ama bu yazımızı okuyarak soya sosunu en kolay ve en lezzetli şekilde kolayca evlerinizde yapabilirsiniz. Evlerinizde yaptığınız soya sosu emin olun ki hazır olarak alığınız soya soslarından çok daha sağlıklıdır.
Anavatanı uzak doğular olan sosya sosunun günümüze gelişen teknolojş ve ulaşım imkânları sayesinde hızlı bir şekilde yayılma göstermiştir. Ülkemiz kültürüne de yansıyan bu lezzet günümüzde en çok tüketilen soslar arasına girmeyi başarmıştır. Birçok et ürünlerinde, makarnalarda, pilavlarda, sebzeli yemeklerde ve daha birçok alanda kullanabileceğiniz soya sosunu artık evinizde yapmanın vakti geldi. Şimdi vereceğim tarife iyi bir şekilde bakarak adımları uygulayın ve yaklaşık birkaç saat içerisine en doğal şekilde üretilmiş soya sosunuz hazırdır.
- Yarım kilo kuru soya fasulyesi,
- Yarım çay bardağının biraz üzerinde buğday unu,
- Beş su bardağı saf su,
- Bir çorba kaşığı tuz
Yapılışı: Öncelikle; Soya fasulyeler oldukça serttir. Bu durum tabi ki tüm fasulye türlerinde alışagelmiş bir durumdur. Soya fasulyelerini iyice yıkarak tozdan ve topraktan arındırdıktan sonra iyice süzün. Daha sonra derin bir tencere içerisinde soya fasulyeleri iyice yumuşayana kadar ve iyice pişene kadar haşlanır.
Tamamen yumuşayan soya fasulyeleri üzerine malzemelerde bahsettiğimiz kadar un ilave edelim ve arık yumuşadığı için soya fasulyeleri unla birlikte iyice yoğuralım. Bir süre sonra bu fasulyeler hamur kıvamına gelecektir. Bu sırada birkaç dakika kadar daha yoğurma işlemine devam edelim.
Daha sonra elde ettiğimiz bu hamurumsu maddeyi bol güneş gören bir yere ince bir şekilde serelim ve yaklaşık bir hafta kadar bekleyelim. Bir hafta sonunda bu karışımımız küflenmiş olacaktır. Bu durum da tabi ki olması gereken durumlar arasındadır. Yani küflendiği için telaş yapmayın.
Daha sonra küflenmiş soya fasulyeleri bir kaba alınır ve malzemelerde bahsettiğimiz 5 su bardağı su derin bir kap içerisinde tuzla karıştırılarak yoğurulmaya devam edilir. Yoğurduğunuz soya fasulyelerini tekrar bu şekilde güneş gören bir yere bırakın.
Bu şekilde yaklaşık 2 hafta boyunca güneşte bekletilen soya sosu bu süreç içerisinde sıvıdan ayrılarak sadece sos olarak kalacaktır. Böylelikle artık soya sosumuz hazırdır. Uygun saklama koşullarında soya sosunu uzun süreler bozulmadan saklayabilirsiniz.