Sos Çeşitleri, Soslar günlük hayatta kullanılan ve hemen hemen her evde yazın hazırlanan ve kışa saklanan şeylerden biridir. Soslar genel olarak doğal ve organik sebzelerden yapılmaktadır. Bu nedenle hemen hemen her annenin çocuklarının kış içerisinde sağlıklı ve organik tüketmesi için yaptığı hazırlıklardan olmaktadır. Soslar hem sağlık açısından faydalı olup hem de metabolizmayı ve sindirim sistemini hızlandırmaktadır.
Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Çünkü kışın organik sebze tüketimi oldukça az ve hatta imkânsızdır. Bu nedenle yazın yapılan ve kışa hazırlanan tüm soslar organik hazırlanmaktadır. Soslar çeşitli şekillerde lezzetli hale getirilir ve kıvamı iyi tutturulur. Kıvamı tutmayan sos kışı beklemeden bozulur. Tabi sos denince akla hep acı veya kırmızı domateslerden yapılan soslar gelmemelidir. Çünkü tatlandırıcı çikolatadan yapılan soslarda vardır. Bu tür soslar ise genelde pastalarda daha çok yapılmaktadır. Örneğin beşamel sos genelde her bayanın hazırlayabileceği kolay bir sos türüdür.
Beşamel sos tarifi malzemeler
Un
Tereyağı
Süt
Tane karanfil
Tuz ve karabiber
Beşamel sos nasıl yapılır?
Tereyağını parçalara ayırıp derin bir tencereye koyun ve altını açın. Tere yağı eriyince unu üstüne serpin ve orta ateş de iken unun rengini pembeleşince ve kokmaya başlayınca soğuk sütü üzerine ekleyin. Unun topaklanmaması için hızlı bir şekilde karıştırarak, muhallebi kıvamı alana kadar pişirin.
Ocağın altını kapatmaya yakın tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Böylece beşamel sosunuz hazır duruma gelmektedir. Bu sosu et, tavuk, köfte, balık, sebze ve makarna gibi birçok yemekte kullanabilirsiniz. Bir de sizlerle pastalarınıza katacağınız sostan bahsetmek istiyorum. Örneğin meyveli sos. Bu sos orman meyvelerinin sosunu içermektedir.
Meyveli sos tarifi malzemeler
2 çay bardağı soğuk su
Meyveli sos tozu
Meyveli sos nasıl yapılır?
Hazırlanması pratik olan bu sosu ilk olarak 2 kg denilen suyu bir kaba 3 yemek kaşığı alınır. Bu ayrılan suyun içerisine poşetin tümü katılır ve eritilir. Geri kalan su kaynatılır, kaynayan suya eritilmiş orman meyveli sos karışımı eklenir, karıştırılır ve kaynayınca ocaktan alınır. Ocaktan alınan sosu arada karıştırarak soğutun. Daha sonra tatlıların veya pastaların üzerine bol bol kullanın. Bir de annemin sos çeşitleri arasında balık yaparken kullandığı ve kendi yaptığı balık sosu vardır. Hem balığa lezzet katıyor hem de doyurucu oluyor. Pratik ve basit olan bu sos şu şekilde olmaktadır.
Balık sosu tarifi malzemeler
1 su bardağı çiçek yağı
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kasığı hardal
1 limon
Balık sosu nasıl yapılır?
İlk olarak malzemelerin hepsini bir kabın içerisinde toplayın. Üstüne limonu sıkın ve mikser yardımı alarak bu karışımı iyice çırpın. Şaşıracaksınız ama bu şekilde sosunuz hazırlanmış olacaktır. Balık sosunuzu ızgarada veya tavada fark etmek pişirdiğiniz balıkların üzerine ilave ederek kullanabilirsiniz. Fakat tavada yapılacak balık ise temizlendikten sonra kalın bir havlu kâğıdın üzerine koyularak suyu çekilmelidir. Daha sonra balık sosu eklenmelidir.
20.01.2024 10:17:49
Sos Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba, soslara karşı ayrı bir ilgim var çünkü soslar benim masamı süsleyen ve bir o kaddar da mükemmel lezzetlere mükemmelik katan karışımlar. bu nedenle daha farklı sos çeşitleri bulmak ve yapmak istiyorum. En çok hangi sos türünü önerirsiniz? Fahire . 29.10.2018 01:10:29
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024