Mantı Sosu Nasıl Yapılır

Mantı sosu nasıl hazırlanır, isteğe göre farklı malzemeler kullanılarak yapılıp mantıya lezzet katar. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mantı üzerine sos dökülerek yenilen bir yemektir. Hamuru, eti ve baharatları bir arada kullanarak hazırlanan bu yemek sosu ile ayrı bir öneme sahiptir. Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden kavimler aracılığıyla tanınmaya başlanan mantı benzer şekilleri ile Uzak Doğu mutfağında da önemli bir yere sahiptir.
Yapılışı ile toplumdan topluma farklılık gösteren mantı Türk mutfağındaki hazırlanışı ile popüler hale gelmiştir. Anadolu'nun en lezzetli yemeklerinden biri olan mantı Kayseri ile özdeşleşerek tanınmıştır. Adana, Aksaray, Sivas, Tokat, Çorum, Kırşehir, Konya, Niğde, Yozgat ve Ardahan gibi şehirlerde de özel olarak hazırlanmaktadır. Günümüzde marketlerde hazır gıda olarak da satılarak kısa sürede hazırlanıp tüketilebilmektedir. Mantı yapıldıktan sonra servis edilmeden önce üzerine sos hazırlaıp dökülür. Yoğurt, salça, tereyağı, sumak, kuru nane, fesleğen, reyhan otu ve sarımsak kullanılarak sosu hazırlanır.

Kayseri Mantısı ve Sos Tarifi Malzemeleri


Hamuru için

  • 3 su bardağı un
  • 1 tane yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • Bir tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

İç harcı için

  • 250 gram yağsız kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
Mantı sosu için
  • 1/2 kğ yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 diş sarımsak
  • Kırmızı biber
  • Nane
Yapılışı: Geniş bir kabın içerisine un, tuz ve suyu ekleyerek hamuru kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
Hamuru 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra yumurta büyüklüğünde toplar şeklinde hamuru ayırın. İç harcını hazırlamak için ayrı bir kabın içine kuru soğanı rendeleyin. Maydanozları ve sarımsakları ufak ufak doğrayıp kabın içine koyun. Kıyma ve kırmızı biberi de kaba ilave ederek iç harcı karıştırın.
Hamurdan yaptığınız bezeleri unlanmış bir zemin üzerinde ince bir şekilde açarak kenarları 1 cm olacak şekilde kareler halinde hamuru kesin. Küçük hamurların içine kıymalı iç harcından koyarak hamuru üstte köşelerini birleştirin. Bir tencere kaynamış suyun içine öncelikle bir yemek kaşığı sıvı yağ ve bir tutam tuz ekleyin. Ardından hazırladığınız mantı hamurlarını suyun içine atarak yaklaşık 10-15 dakika haşlayın. Hamurlar yumuşadığında delikli bir kepçe yardımıyla hamurları sudan çıkarıp servis tabağına alın.

Mantı sosu hazırlamak için bir tavada tereyağı, salça, sarımsak ve kırmızı biber kavurun. Mantıları haşladığınız sudan 3-4 yemek kaşığı kadar alıp bu tavanın içine ekleyin ve 5 dakika kaynatın. Servis tabağına aldığınız mantıların üzerine önce yoğurdu sonra da bu sosu dökün. Üzerine nane yaprakları ile süsledikten sonra mantıyı servis edebilirsiniz.
19.01.2024 03:57:54
Mantı Sosu Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantı Sosu Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mantı Sosu Nasıl Yapılır"
Eşim mantısı çok sever ve bugün eşime süpriz olsun diye mantı açacağım. Annemle beraber oturduk mantı hamurumuzu açıp mantılarımızı kapamaya başladık. Akşam mantı için sarımsaklı yoğurdumu da hazırladım ama mantı sosyçunu ne ile yapacağımı bilmiyorum. Nane, pul biberi yağda kızdırıpmı yapsam yoksa salça sosu ile mi daha güzel olur?
Esma . 04.10.2018 10:27:33

Kıymalı Makarna Sosları

Kıymalı makarna sosları, makarna çok hızlı yapılan ve lezzetli olduğu kadar doyurucu bir yemek olduğundan da sıklıkla yapılmaktadır. Ülkemizde öğrenci yemeği...
Devamını Oku

Basit Makarna Sosları

Basit Makarna Sosları, kolay yapılır ve kısa zamanda hazırlanır. Verecek olduğumuz sos tarifleri ile akşam yemeğiniz için harika bir makarna hazırlayabilirsi...
Devamını Oku

Yumurtasız Islak Kek Sosu

Yumurtasız Islak Kek Sosu, pratik bir sostur. Tatlılarda yumurta kokusundan rahatsız olanlar bu sosu iç rahatlığı ile yapıp kullanabilirler. Aynı zamand...
Devamını Oku

Pizza Sosu

Pizza sosu, pizza özellikle gençlerin severek yediği yiyeceklerden biridir. Pizzanın hamuruna sürülen çeşitli soslarla servis edilmesi halinde, lezzetin...
Devamını Oku

Salata Sosları

Salata sosları, salata sofralarda neredeyse her yemeğin yanına eşlik eden ve birçok çeşidi bulunan garnitürlerdir. Salata sosları, salataya lezzet katmak içi...
Devamını Oku

Balık Sosu

Balık sosu, balık türlerine ayrı ayrı hazırlanabileceği gibi, uygun malzemelerle hazırlandığında her türlü balıkla servis edilebilir. Balıkları lezzetle...
Devamını Oku

Spagetti Sosu

Spagetti sosu, uzun çubuk makarna olarak bilinen spagetti İtalyanların en meşhur yemekleri arasında olmaktadır. Değişik soslarla yapılır. Ülkemizde sıklıkla ...
Devamını Oku

Meyve Sosu

Meyve sosu, her ne kadar mutfaklarda hak ettiği yeri bulmasa da tatlıların, dondurmaların lezzetini arttırabilecek, görünümünü zenginleştiren özel bir y...
Devamını Oku

Islak Kek Sosu

Islak kek sosu, ıslak kek tarifinin en önemli kısmı olarak tanımlanırsa yanlış olmaz. Çünkü kekin sosu ne zaman dökülür en çok merak edilen konudur. Kek sıca...
Devamını Oku

Tavuk Sosu

Tavuk sosu; tavuk ile yapılabilecek birçok yemek tarifi bulunduğu gibi aynı zamanda tavuk ile yapılan yemekler için hazırlanacak soslarda bulunmaktadır. Tavu...
Devamını Oku

Soya Sosu

Soya sosu, genellikle bu sos ülkemizin doğusunda daha çok kullanılmaktadır. Bu sos protein kaynağı aynı zamanda çok düşük kalorisi olduğundan tercih edilmekt...
Devamını Oku

Limon Sosu

Limon sosu, çoğu salata, kek ve yemeklerde sıkça kullanılan soslardan biridir. Limon sosu özellikle balık yemeklerinde ve salatalarda sıkça kullanılmakt...
Devamını Oku

Köri Sosu

Köri sosu, Hindistan mutfağına özgü bir sostur ve ızgara yaptığınız zaman ya da etli bonfile yaptığınızda üzerine köri sosunu sıcak veya soğuk döktüğünüzde y...
Devamını Oku

Pesto Sosu

Pesto sosu, Pesto modern İtalya'nın Cenova (Genoa) bölgesinde çıkan içinde zeytinyağı, parmesan peyniri, çam fıstığı, sarımsak ve fesleğen bulunan bir İtalya...
Devamını Oku

Cips Sosu

Cips sosu, Birçok markanın cipsleri var bu cipslerin yanına bazen bir şeyler ararız cipsin lezzetini ortaya çıkaracak olan cips sosları ararız. Size cipsin t...
Devamını Oku

Kakao Sosu

Kakao sosu, evinizde kendinizin kolayca yapabileceği soslardandır. Pastalarınıza ve özellikle keklerinize çikolatalı bir tat vermek için kullanabilirsiniz. E...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı Sosu, mantıyı mantı yapan en önemli unsurdur. Salçalı sos ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih edilen mantı sosudur. Sizde vereceğimiz sos tarifi ...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Sosu

Fırında tavuk sosu, Fırında tavuk sosu yani bu sosu her türlü tavuk yemeklerin de kullanabilirsiniz. Çelik kazanda, ızgarada, mangalda veya fırında tavukları...
Devamını Oku

Makarna Sosları

Makarna sosları, makarna pratik yapımı ile özellikle çalışan bayanların, öğrencilerin ya da yemek yapma ile pek arası olmayan kişilerin çok fazla tercih etti...
Devamını Oku

Domates Sosu

Domates sosu, genellikle domates sosu yaz aylarından ağustos ayında domatesin en güzel zamanların da yapılması gerekmektedir. Domates sosları her yemekte kul...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kakao Sosu
Mantı Sosu
Fırında Tavuk Sosu
Makarna Sosları
Domates Sosu
Son Forum Konuları
Sarımsaksız Döner Sosu
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024