Kışlık Soslar, Yazın hazırlanan ve kışa hazırlık olarak yapılan soslar kışın lezzetle tüketilmekte olup hemen hemen her evde kullanılmakta ve yapılmaktadır. Her annenin ve her bayanın yapmış olduğu ve yaptığı hazırlıkların içerisinde mutlaka soslar da olmaktadır. Soslar hem sindirimi sağlar hem de bağışıklık sistemini kışın korumaktadır. Kışlık soslar kahvaltı veya yemeklerde tüketilmekte olup lezzete lezzet katmaktadır.
Örneğin kışlık soslar içerisinde kimse çilek sosunu bilmemektedir. Genelde çilek sosu marmelat olarak bilmektedir fakat marmelat değildir yani şekerli değildir.
Kışlık çilek sosu yapımında kullanılan malzemeler
250 gram çilek
4 yemek kaşığı şeker
50 gram tereyağı
Kışlık çilek sosu nasıl yapılır?
Çilekler istediğiniz miktarda şeker ile robota çekin. Daha sonra ağza gelecek gibi olan çilekleri tencereye koyun. Çilek kaynayınca kendini belli etmektedir. Bu şekilde de 5 dakika kadar kaynatın ve sıcak sıcak kaynar kaynar küçük kavanozlara doldurun. Kavanozların ağızlarını iyice hava almayacak kadar kapatın ve ters çevirin ve 5 dakika böyle bekletin. Daha sonra düzelterek sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Tekrar ters çevirerek 1 gün boyunca böyle bekletilir. Soğumasını bekleyin. Ertesi gün soğuyan kavanozları buzdolabına düz şekilde yerleştirin. Kışlık soslar arasında bir de kışlık domates sosu tarifi vermek istedim.
Kışlık domates sosu yapımında kullanılan malzemeler
5 kg Domates,
1 kg yeşil biber isteğe bağlı acı veya tatlı kullanılabilir.
5 adet orta boy soğan,
10 diş sarımsak,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Tuz.
Kışlık domates sosunun hazırlanışı ise: Soğanlar yemeklik bir şekilde doğranır, biberler de küçük küçük doğranmaktadır. Sarımsaklar rendelenir, domatesler ise küp-küp doğranır. İsteğe bağlı kabukları soyulabilir. Sıvı yağı kızdırıp soğanları ve biberleri ekleyin ve yumuşayana kadar kavrulur. Sarımsakları ekleyip 1-2 dk. Daha kavurun, domatesleri ekleyip 45 dk. Boyunca kaynatılır. Tuzunu ekledikten sonra karıştırılır ve birkaç dakika kadar daha kaynatılmaya bırakılır. Daha sonra karıştırıcıdan çekebilirsiniz. Tencerenin altı açıkken kaynar şekilde kavanozlara doldurulur ve kapağı sıkı bir şekilde kapatılır. Daha sonra ters çevrilir. 1 gece bu şekilde bekletilmelidir. Ertesi gün kapakları içe çökmüş bir vaziyette ise hazır hale gelmiş demektir ve güneş görmeyen bir yerde saklanmalıdır. Bu sos büyün yemeklerin yanında tat katarak kullanılabilir. Bir de acı biberli domates sosu vardır. Bu sos genelde mangallara eklenerek tat katmaktadır.
Kışlık acı biberli domates sosu yapımında kullanılan malzemeler
5 adet acı sivri biber
4 adet domates
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Kışlık acı biberli domates sosu nasıl yapılır?
Biberlerin saplarını ve çekirdek bölümlerini ayırıp istenilen büyüklükte bölünmektedir. Domatesleri küçük küpler halinde kesin ve sarımsakları ince ince kıyın ya da rendeleyin. Bir tavaya zeytinyağı ekleyin ve biberleri de ekleyip kavurun. Üzerine domates ve sarımsakları ekleyin, kaynamaya başlayınca üzerine sirke, toz şeker ve tuz ekleyin. Tabi daha sonra domatesler eriyene kadar pişirilmelidir. Daha sonra kavanozlarda saklayın. Et, tavuk ve köftelerin yanında ikram edilir. Lezzete lezzet katan bu sos oldukça doyumluluk verir.
19.01.2024 22:47:28
Kışlık Soslar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Kışın domates fiyatları yaz ayına göre çok daha pahalı olduğu için bizde kasalarla domates alıp kavanozlarda sos ve yemeklik şeklinde havalarını alarak muhafaza ediyoruz. İstiflediğimiz yerde iki tane sos kapağından biraz kaçırmış. Bu domates konservelerini tüketebilen miyiz? Bozulmuş mudur acaba? Serdar Can . 30.09.2018 14:40:35
Yahya : Serdar bey kesinlikle tüketmeyin konserve kavanozu hava alırsa kutu içine özellikle mikroorganizma vb. unsurlar bulaşabilir insan sağlığına çok büyük risk oluşturur. 25.10.2018 08:25:11
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024