Kanat Sosu
Kanat sosu, tavuk kanadını ızgarada pişirmek için, çok fazla farklı terbiye sosları kullanılır. Bu sosların farklı meydana gelmesinin sebebi, sosta kullanılan malzemelerin seçimi ve oranlarıyla alakalıdır. Esasında sosta kullanılan malzemeler aynıdır; değişkenlik yoğurt, süt, sıvı/akışkan yağ, salça, soğan benzeri malzemelerin tercihleri ile ilişkili olmasıdır.
Tavuk kanadını terbiye ederken 2 detay mühimdir. Birincisi, kanadın sos içinde buzdolabına konularak bir zaman bekletilmesi. İkinci ise tavuk kanat ve tavuk kanat kökünü sosa yatırmadan önce "sosu içerisine çekebilmesi amaçlı " çatalın sivri ucu ile arkalı önlü delinmesi çok fazla olarak mühimdir. Bu detayı çok fazla birey bilmez, biliyorsa da söylemez, işte işin sırrı buradadır. Kanat derisi yağlı ve geçirgen olmadığından çokça sıvı/akışkan yağ kullanmak gereksizdir.
Tavuk Kanat İçin Mangal Sosu Malzemeleri- Tavuk kanadı
- Yoğurt
- Süt
- Salça
- Sıvı yağ
- Soğan
- Sarımsak
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
Bir kilo tavuk kanadını mangalda ızgara yapmak için iyice yıkayın ve süzün. Çatal ile, kanat ve kanat köklerinin her 2 yüzünü çatalın sivri ucu ile delin. Sonrasında sos tenceresine bir beyaz sulu soğan ve 2 diş sarımsaktan çıkarttığım suyu, 2 çorba kaşığı yoğurt, bir çorba kaşığı domates salçası, üç çorba kaşığı Ayçiçek yağı, dört çorba kaşığı süt, bir orta boy kaşık pul biber, bir çay kaşığı karabiber, bir orta boy kaşık tuz koyun ve iyice karıştırın.
Gerekli malzemeler- ½ su bardağı barbekü sos
- 2 çorba kaşığı ketçap
- 1 çorba kaşığı bal
- 2 diş ezilmiş sarımsak
Başka bir kâsede barbekü sos, ketçap, bal ve sarımsağı güzelce karıştırın. Fırından çıkan tavukları bu sosa batırıp yine fırın telinin üst kısmına dizin. - 6 diş sarımsak
- 1 başı soğan
- 1 çorba kaşığı salça (Ev imalatı salça ise 1/2 çorba kaşığı yeterlidir)
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- Tuz
Sarımsakları ve soğanları ince ince doğrayın. Kanatları büyükçe bir kaba koyun. Doğradığınız sarımsak ve soğanları kanatların üzerine dökün. Başka malzemeleri de teker teker koyun içerisine. İyice karıştırın sonra kabın ağzını jelatinle kapatın. Tahmini 2 saat beklesin. Tuzunu da koyun. 2 saat sonra çıkarın kanatları ve mangalda pişirin.
1 kilo kanat amaçlı sos nasıl yapılır?- 1 çorba kaşığı salça
- 2 kaşık yoğurt
- 3-4 tane kesme şeker
- 1 orta boy kaşık tuz
- 1 çay kaşığı kadar siyah biber
- 1 çay kaşığı kadar kırmızı biber
- Kanat yağlı olduğundan fazladan yağ kullanılmayacak
- 1 çay bardağı bira
- Dini görüşe aykırı düşerse
- 1 çay bardağı kadar kola
Salça ve yoğurt içerisine kesme şekerler katılıp bir güzel çırpılacak. Hafif sulanınca tuz, kırmızı ve karabiber eklenip içerisine bira ya da kola katılıp iyice karıştırılacak. Yayvan bir kapta kanatların üzerine karışımı döküp 3-5 dk iyice ovup birden çok saat karışım ile dinlenmeye bırakılacak.
Tarif: 8 tane tavuk kanadının üzerine: 2 orta boy kaşık yoğurt, bir orta boy kaşık soğan suyu, bir orta boy kaşık kekik, bir orta boy kaşık karabiber, bir orta boy kaşık kırmızı pul biber, bir orta boy kaşık domates salçası, bir orta boy kaşık biber salçası, çok fazla az sarımsak tozu, biraz köri, biraz zencefil ekleyelim ve ağır ağır karıştırarak malzemeleri yedirelim. Oda sıcaklığında 15-20 dk dinlendirelim.
20.01.2024 07:10:25
Kanat Sosu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|