Gravy Sos

Gravy Sos, özellikle İngiliz mutfağında önemli bir yere sahip olan bir sostur. Öyle ki İngilizler "hiçbir fırınlanmış yemek yanından bir Gravy sos sürahisi olmadan tamamlanamaz" demektedirler. Gravy sos etlerin tencerede kavrulması veya fırında kızartılması esnasında tavada bıraktıkları sulardan yapılan lezzetli ve tuzlu bir sostur. Bu sos hazırlanırken kullanılacak et suyunda fazla yağ bulunuyorsa biraz soğutularak üstte birikmesi sağlanıp yüzeyden alınmalıdır ya da bunun için yapılmış özel yağ ayırıcı kaplar kullanılabilir.
Tavada kalmış ve iyice karamelize olmuş pişirme sularına, etler ve su kaynarken köpük olarak yüzeye çıkan fazla yağları alınarak elde edilmiş et suyu veya şarap gibi sıvılar eklenerek kuvvetlice karıştırılır. Bu işleme deglaze, yani bir kabın dibine yapışmış olan kalıntıları üzerlerine sıvı döküp kaynatarak çözdürme işlemi denir. Bazen daha kalın bir sos elde etmek için, sıvılar eklenmeden önce un ve yağ tavada açık kahverengiye dönünceye dek kavrulur ve bu karışım üstüne deglaze edilmiş sıvı eklenerek gravy sos elde edilir.

Gravy Sos Malzemeleri (Geleneksel İngiliz)

  • Fırında kızartılan ya da tencerede kavrulan etin suyu,
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • 30 gram beyaz un
  • 1 bira bardağı köpüğü alınarak kaynatılmış et suyu
  • İsteğe bağlı olarak 2 çay kaşığı "Gravy sos esmerleştirici" (Gravy browning)

Gravy Sos Nasıl Yapılır?


Fırınlanan ya da kavrulan etin saldığı sular ve yağlar alınarak bir kapta toplanır.
Ardından bir sürahiye konularak fazla yağın üstte birikmesi için birkaç dakika bekletilir. Daha sonra fazla yağ yüzeyden alınır. Et piştikten sonra, eti kavurmak için kullanılmış olan ve karamelize olmuş et suyu kalıntıları bulunan tava orta hararetteki ateşe konur ve sıvı yağ eklenir. Bu arada pişen ve servis edilmeyi bekleyen etin, bir kenarda alüminyum folyo ile sarılı halde sıcak tutulması gerekmektedir. Tavada ısınan yağın üzerine un eklenerek karıştırılmaya başlanır. Ardından tavaya et suyu da ilave edildikten sonra pürüzsüz bir karışım elde edilinceye dek sürekli karıştırılır. Tahta bir kaşık kullanılarak karıştırma işlemi esnasında tavaya yapışmış halde olan tüm karamelize et suyunun sosa karışması sağlanır. Sos kaynayana dek beklenir ve yaklaşık 10 dakika sonra hazır hale gelir. Arzu edilirse bu aşamada sos esmerleştirici de eklenebilir. Hazırlanan Gravy Sos, bir sos kabına alınarak sıcak etin yanında servis edilir.
20.01.2024 02:48:25
Gravy Sos ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Gravy Sos Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Gravy Sos"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kıymalı Makarna Sosları

Kıymalı makarna sosları, makarna çok hızlı yapılan ve lezzetli olduğu kadar doyurucu bir yemek olduğundan da sıklıkla yapılmaktadır. Ülkemizde öğrenci yemeği...
Devamını Oku

Basit Makarna Sosları

Basit Makarna Sosları, kolay yapılır ve kısa zamanda hazırlanır. Verecek olduğumuz sos tarifleri ile akşam yemeğiniz için harika bir makarna hazırlayabilirsi...
Devamını Oku

Yumurtasız Islak Kek Sosu

Yumurtasız Islak Kek Sosu, pratik bir sostur. Tatlılarda yumurta kokusundan rahatsız olanlar bu sosu iç rahatlığı ile yapıp kullanabilirler. Aynı zamand...
Devamını Oku

Pizza Sosu

Pizza sosu, pizza özellikle gençlerin severek yediği yiyeceklerden biridir. Pizzanın hamuruna sürülen çeşitli soslarla servis edilmesi halinde, lezzetin...
Devamını Oku

Salata Sosları

Salata sosları, salata sofralarda neredeyse her yemeğin yanına eşlik eden ve birçok çeşidi bulunan garnitürlerdir. Salata sosları, salataya lezzet katmak içi...
Devamını Oku

Balık Sosu

Balık sosu, balık türlerine ayrı ayrı hazırlanabileceği gibi, uygun malzemelerle hazırlandığında her türlü balıkla servis edilebilir. Balıkları lezzetle...
Devamını Oku

Spagetti Sosu

Spagetti sosu, uzun çubuk makarna olarak bilinen spagetti İtalyanların en meşhur yemekleri arasında olmaktadır. Değişik soslarla yapılır. Ülkemizde sıklıkla ...
Devamını Oku

Meyve Sosu

Meyve sosu, her ne kadar mutfaklarda hak ettiği yeri bulmasa da tatlıların, dondurmaların lezzetini arttırabilecek, görünümünü zenginleştiren özel bir y...
Devamını Oku

Islak Kek Sosu

Islak kek sosu, ıslak kek tarifinin en önemli kısmı olarak tanımlanırsa yanlış olmaz. Çünkü kekin sosu ne zaman dökülür en çok merak edilen konudur. Kek sıca...
Devamını Oku

Tavuk Sosu

Tavuk sosu; tavuk ile yapılabilecek birçok yemek tarifi bulunduğu gibi aynı zamanda tavuk ile yapılan yemekler için hazırlanacak soslarda bulunmaktadır. Tavu...
Devamını Oku

Soya Sosu

Soya sosu, genellikle bu sos ülkemizin doğusunda daha çok kullanılmaktadır. Bu sos protein kaynağı aynı zamanda çok düşük kalorisi olduğundan tercih edilmekt...
Devamını Oku

Limon Sosu

Limon sosu, çoğu salata, kek ve yemeklerde sıkça kullanılan soslardan biridir. Limon sosu özellikle balık yemeklerinde ve salatalarda sıkça kullanılmakt...
Devamını Oku

Köri Sosu

Köri sosu, Hindistan mutfağına özgü bir sostur ve ızgara yaptığınız zaman ya da etli bonfile yaptığınızda üzerine köri sosunu sıcak veya soğuk döktüğünüzde y...
Devamını Oku

Pesto Sosu

Pesto sosu, Pesto modern İtalya'nın Cenova (Genoa) bölgesinde çıkan içinde zeytinyağı, parmesan peyniri, çam fıstığı, sarımsak ve fesleğen bulunan bir İtalya...
Devamını Oku

Cips Sosu

Cips sosu, Birçok markanın cipsleri var bu cipslerin yanına bazen bir şeyler ararız cipsin lezzetini ortaya çıkaracak olan cips sosları ararız. Size cipsin t...
Devamını Oku

Kakao Sosu

Kakao sosu, evinizde kendinizin kolayca yapabileceği soslardandır. Pastalarınıza ve özellikle keklerinize çikolatalı bir tat vermek için kullanabilirsiniz. E...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı Sosu, mantıyı mantı yapan en önemli unsurdur. Salçalı sos ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih edilen mantı sosudur. Sizde vereceğimiz sos tarifi ...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Sosu

Fırında tavuk sosu, Fırında tavuk sosu yani bu sosu her türlü tavuk yemeklerin de kullanabilirsiniz. Çelik kazanda, ızgarada, mangalda veya fırında tavukları...
Devamını Oku

Makarna Sosları

Makarna sosları, makarna pratik yapımı ile özellikle çalışan bayanların, öğrencilerin ya da yemek yapma ile pek arası olmayan kişilerin çok fazla tercih etti...
Devamını Oku

Domates Sosu

Domates sosu, genellikle domates sosu yaz aylarından ağustos ayında domatesin en güzel zamanların da yapılması gerekmektedir. Domates sosları her yemekte kul...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kakao Sosu
Mantı Sosu
Fırında Tavuk Sosu
Makarna Sosları
Domates Sosu
Son Forum Konuları
Sarımsaksız Döner Sosu
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024