Fesleğen sosu, özellikle et ve makarna çeşitlerinde kullanılan pratik bir sostur. Fesleğenin kendine has kokusu yemeğe güzel tat ve aroma verir. Taze tüketim için evde saksıda da yetiştirilebilen bir bitkidir. Fesleğenin taze olduğu yapraklarına bakılarak anlaşılır. Yeşil ve parlak olmasına dikkat edilir. Yaprakların koyu, lekeli, sararmış olanlar tercih edilmemelidir.
Fesleğen sosu için gerekli malzemeler
- 2 demet geniş yapraklı fesleğen
- 5 diş sarımsak
- 1,5 bardak zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Fesleğen sosu nasıl yapılır?
- Fesleğen yaprakları temizce yıkanır.
- Sarımsaklar kabukları soyularak temizlenir.
- Bu malzemelere tuzda eklenerek havanda dövülür
- . Daha sonra içine zeytinyağı ve karabiber eklenerek 10 dakika çırpılarak sos hazır hale getirilir.
Restoranlarda kullanılan ve marketlerde satılan hazır fesleğen sosunu da evde hazırlamak mümkündür. Pesto diye adlandırılan sos, kavanoza konup buzdolabında günlerce saklanabilir.
Fesleğenli pesto sos için malzemeler
- Büklüğüne göre 1-2 demek fesleğen
- 5 adet sarımsak
- 1 çay bardağı dolmalık fıstık
- 1 çay bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tuz
Tüm malzemeler bir karıştırıcı yardımıyla püre haline getirilip sos hazırlanır.