Beşamel Sos

Beşamel sos, aslı Fransız mutfağına ait ve çeşitli mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılan yemek sosu çeşididir. Yapımında sadece birkaç malzeme kullanılarak yapılan bu sos yemeklere ayrı bir lezzet ayrı bir tat veriyor. İçinde un, süt, tereyağı kullanılan ve bütün yemek dostlarının temelini oluşturan bir temel sostur. Eşit miktarda kullanılan tereyağı ve unu orta ateşte kavurarak pişirilen roux adı verilen meyaneye yavaş yavaş süt ilave ederek boza kıvamına gelinceye kadar karıştırılır ve yumuşak ve güzel kıvamlı bir sos elde edilir.
Aynı karışıma süt yerine evde hazırladığınız tavuk suyunu ilave ederseniz velute sos yapmış olursunuz. Yeni hazırlanan beşamel sos sıcakken içine parmesan peyniri veya gravyer peyniri de ekleyip karıştırılırsa bu sefer de morney sos, krema eklenirse ise krem sos olarak adlandırılmaktadır. Beşamel sos bu soslara ve benzeri yapılan yemek dostlarına zemin hazırlar ve temel oluşturur. Beşamel sos pişirmek aslında oldukça basit ve pratik bir tariftir. Ancak bazı püf noktaları vardır ve bunlara uyulmaması halinde istenilen lezzete ulaşmanız biraz zor olabilir. Bu püf noktalarından biri sosun topaklanmaması için sürekli olarak karıştırarak pişirmek gereklidir. Aynı zamanda içine koyulan sütün sıcak olması gerekir. Önceden sütü ısatmanız gerekir. Başka bir taraftan kalın tabanlı bir tencere tercih edilmelidir ve tereyağını yakmadan eritin. Kullandığınız unu her zaman eleyerek kullanmak çok önemlidir. Hem topaklanmasın için hem de lezzet açısından delikleri ince olan bir süzgeç yardımıyla eleyerek yavaş yavaş ilave edin.
Tahta kaşık kullanarak 3-4 dakika köpük, köpük olana kadar pişirin.

Beşamel sos tarifi için gerekli olan malzemeler nelerdir?

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt (İstenilen kıvama göre süt ekleyerek seyreltebilirsiniz)
  • Biraz tuz
  • Çekilmiş beyaz biber
  • Rendelenmiş Hint cevizi (Muskat) isteğe bağlıdır.

Beşamel sos tarifinin yapılışı ve nasıl yapılır?


Öncelikle daha sıvı bir kıvam istiyorsanız süt miktarını arttırmak sizin elinizde. Ayrıca beşamel sosa güzel bir aroma vermek isteyenler için sütü ısıtırken içine bir defne yaprağı atmamız yeterli olacaktır. Beşamel sos yapımına başlarken öncelikle orta boy bir tencere alıp ocağın üzerine koyun ve altını açın. Daha sonra içine tereyağını koyun ve eritin ardından üzerine unu ekleyerek ekleyin ve iyice kavurun. Un köpük, köpük olacaktır. Daha sonra önceden ısıtılmış sütü yavaş yavaş karışıma ilave edin ve iyice karıştırın. Isıtılmış sütü sosa eklerken 2-3 seferde ilave edin ki sos topaklanma yapmasın. Sos kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Beşamel sos istediğiniz kıvama gelinceye kadar karıştırılır eğer karıştırma yapılmazsa sosun dibi tutabilir. Sos pişince içine tuz, çekilmiş beyaz biber ve rendelenmiş muskat ekleyin ve karıştırın. Beşamel sos tarifi hazır. Bu tarifi çorbalarda, pürelerde, sebze yemeklerinde, et yemekleri, fırın makarna, sufle, lazanya ve daha birçok alanda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Şimdiden hepinize afiyet olsun.
20.01.2024 05:22:01
Beşamel Sos ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Beşamel Sos Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Beşamel Sos"
Selamun aleyküm benim size bir sorum olacak beşamel sosunu hangi yemeklerde kullanabilirim? Şimdiden çok teşekkür ederim
Sezavan . 02.10.2018 12:05:32

Kıymalı Makarna Sosları

Kıymalı makarna sosları, makarna çok hızlı yapılan ve lezzetli olduğu kadar doyurucu bir yemek olduğundan da sıklıkla yapılmaktadır. Ülkemizde öğrenci yemeği...
Devamını Oku

Basit Makarna Sosları

Basit Makarna Sosları, kolay yapılır ve kısa zamanda hazırlanır. Verecek olduğumuz sos tarifleri ile akşam yemeğiniz için harika bir makarna hazırlayabilirsi...
Devamını Oku

Yumurtasız Islak Kek Sosu

Yumurtasız Islak Kek Sosu, pratik bir sostur. Tatlılarda yumurta kokusundan rahatsız olanlar bu sosu iç rahatlığı ile yapıp kullanabilirler. Aynı zamand...
Devamını Oku

Pizza Sosu

Pizza sosu, pizza özellikle gençlerin severek yediği yiyeceklerden biridir. Pizzanın hamuruna sürülen çeşitli soslarla servis edilmesi halinde, lezzetin...
Devamını Oku

Salata Sosları

Salata sosları, salata sofralarda neredeyse her yemeğin yanına eşlik eden ve birçok çeşidi bulunan garnitürlerdir. Salata sosları, salataya lezzet katmak içi...
Devamını Oku

Balık Sosu

Balık sosu, balık türlerine ayrı ayrı hazırlanabileceği gibi, uygun malzemelerle hazırlandığında her türlü balıkla servis edilebilir. Balıkları lezzetle...
Devamını Oku

Spagetti Sosu

Spagetti sosu, uzun çubuk makarna olarak bilinen spagetti İtalyanların en meşhur yemekleri arasında olmaktadır. Değişik soslarla yapılır. Ülkemizde sıklıkla ...
Devamını Oku

Meyve Sosu

Meyve sosu, her ne kadar mutfaklarda hak ettiği yeri bulmasa da tatlıların, dondurmaların lezzetini arttırabilecek, görünümünü zenginleştiren özel bir y...
Devamını Oku

Islak Kek Sosu

Islak kek sosu, ıslak kek tarifinin en önemli kısmı olarak tanımlanırsa yanlış olmaz. Çünkü kekin sosu ne zaman dökülür en çok merak edilen konudur. Kek sıca...
Devamını Oku

Tavuk Sosu

Tavuk sosu; tavuk ile yapılabilecek birçok yemek tarifi bulunduğu gibi aynı zamanda tavuk ile yapılan yemekler için hazırlanacak soslarda bulunmaktadır. Tavu...
Devamını Oku

Soya Sosu

Soya sosu, genellikle bu sos ülkemizin doğusunda daha çok kullanılmaktadır. Bu sos protein kaynağı aynı zamanda çok düşük kalorisi olduğundan tercih edilmekt...
Devamını Oku

Limon Sosu

Limon sosu, çoğu salata, kek ve yemeklerde sıkça kullanılan soslardan biridir. Limon sosu özellikle balık yemeklerinde ve salatalarda sıkça kullanılmakt...
Devamını Oku

Köri Sosu

Köri sosu, Hindistan mutfağına özgü bir sostur ve ızgara yaptığınız zaman ya da etli bonfile yaptığınızda üzerine köri sosunu sıcak veya soğuk döktüğünüzde y...
Devamını Oku

Pesto Sosu

Pesto sosu, Pesto modern İtalya'nın Cenova (Genoa) bölgesinde çıkan içinde zeytinyağı, parmesan peyniri, çam fıstığı, sarımsak ve fesleğen bulunan bir İtalya...
Devamını Oku

Cips Sosu

Cips sosu, Birçok markanın cipsleri var bu cipslerin yanına bazen bir şeyler ararız cipsin lezzetini ortaya çıkaracak olan cips sosları ararız. Size cipsin t...
Devamını Oku

Kakao Sosu

Kakao sosu, evinizde kendinizin kolayca yapabileceği soslardandır. Pastalarınıza ve özellikle keklerinize çikolatalı bir tat vermek için kullanabilirsiniz. E...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı Sosu, mantıyı mantı yapan en önemli unsurdur. Salçalı sos ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih edilen mantı sosudur. Sizde vereceğimiz sos tarifi ...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Sosu

Fırında tavuk sosu, Fırında tavuk sosu yani bu sosu her türlü tavuk yemeklerin de kullanabilirsiniz. Çelik kazanda, ızgarada, mangalda veya fırında tavukları...
Devamını Oku

Makarna Sosları

Makarna sosları, makarna pratik yapımı ile özellikle çalışan bayanların, öğrencilerin ya da yemek yapma ile pek arası olmayan kişilerin çok fazla tercih etti...
Devamını Oku

Domates Sosu

Domates sosu, genellikle domates sosu yaz aylarından ağustos ayında domatesin en güzel zamanların da yapılması gerekmektedir. Domates sosları her yemekte kul...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kakao Sosu
Mantı Sosu
Fırında Tavuk Sosu
Makarna Sosları
Domates Sosu
Son Forum Konuları
Sarımsaksız Döner Sosu
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024