Beşamel Sos Nasıl Yapılır

Beşamel sos nasıl yapılır, beşamel sos yemeklerde kullanılan beyaz sosların içinde en fazla tercih edileni ve lezzetlisidir. Özellikle tavuk yemeklerinde, makarnalarda, sebzelerde hatta balık tariflerinde bile beşamel sos mutfaklarda kullanılmaktadır. Sosun adı Fransız Kralı XIV. Louis'in sarayında çalışan baş mabeyincisi olan Marquis Bechamel'den gelmektedir.
Beşamel sosun yapılışı bilenlere kolay gelse de herkes bu fikirde değildir. Bu lezzetli sosun tam kıvamının yakalanması çok önemlidir. Bazılarının yaptığı sos unun kokusuyla boğulur, bazılarının sosu topaklanır, bazıları da kıvamını yakalayamadığından sos sulu olabilir bu nedenle insanlar kendilerini sostan mahrum bırakırlar ya da hazır beşamel sosları alırlar.

Sizler için hazırladığımız beşamel sos tarifinden sonra bunlara gerek kalmayacak. Tam kıvamında lezzetli bir sos hazırlayacaksınız. Kullanacağımız ölçüleri herkesin evinde bulunan su bardağıyla, çay bardağıyla hazırladık. Bu nedenle sosunuz tam kıvamını yakalayacak. Sizler ihtiyacınız olan sos miktarına göre malzemeleri azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz. Beşamel sos kaşar peyniriyle mükemmel bir uyum sağlar. Dilerseniz sosun hazırlanması bitince içine bir miktar rendelenmiş kaşar peyniri koyarak sosun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Büyük olasılıkla beşamel sosu kullanacağınız tarifin üzerinde de kaşar peyniri kullanacaksınız. Çünkü beşamel sosla yapılan yemekler genellikle fırında pişirilir. Üzerinin nar gibi kızarması için kaşar peyniri rendesi tercih edilir.
Temel malzemesini süt, un ve tereyağı oluşturan bu lezzetli sosu hep birlikte yapmaya başlayalım.

Beşamel sos için gerekli malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı (30 gram)
  • 2 yemek kaşığı un (30 gram)
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • 1,5 su bardağı süt

Beşamel sos nasıl yapılır?


Sosu hazırlayacağınız bir tavanın içinde ilk olarak tereyağını eritmeye başlayın. Bu esnada ocağın altını en kısık ayara getirin. Tereyağı eridiğinde içine unu ilave edebilirsiniz. Bu şekilde un ve tereyağı kavrulur. Un hafifçe rengi değişene kadar kavrulduğunda, içine sütü yavaş yavaş ilave edebilirsiniz. Bu esnada mutlaka karışımı hızlı bir şekilde çırpmalısınız. Bu beşamel sosun topaklaşmasına engel olacaktır. Sütün hepsini una yedirdikten sonra, biraz tuz ve karabiberle sosu lezzetlendirin. Tavada izi kalana kadar sosu pişirin. Daha sonra ocağı kapatabilirsiniz. Bu sırada sosun kıvamı koyulaşmış olacak. Beşamel sosu bundan sonra dilediğiniz yemeğin yapımında kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 04:33:49
Beşamel Sos Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Beşamel Sos Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Beşamel Sos Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kıymalı Makarna Sosları

Kıymalı makarna sosları, makarna çok hızlı yapılan ve lezzetli olduğu kadar doyurucu bir yemek olduğundan da sıklıkla yapılmaktadır. Ülkemizde öğrenci yemeği...
Devamını Oku

Basit Makarna Sosları

Basit Makarna Sosları, kolay yapılır ve kısa zamanda hazırlanır. Verecek olduğumuz sos tarifleri ile akşam yemeğiniz için harika bir makarna hazırlayabilirsi...
Devamını Oku

Yumurtasız Islak Kek Sosu

Yumurtasız Islak Kek Sosu, pratik bir sostur. Tatlılarda yumurta kokusundan rahatsız olanlar bu sosu iç rahatlığı ile yapıp kullanabilirler. Aynı zamand...
Devamını Oku

Pizza Sosu

Pizza sosu, pizza özellikle gençlerin severek yediği yiyeceklerden biridir. Pizzanın hamuruna sürülen çeşitli soslarla servis edilmesi halinde, lezzetin...
Devamını Oku

Salata Sosları

Salata sosları, salata sofralarda neredeyse her yemeğin yanına eşlik eden ve birçok çeşidi bulunan garnitürlerdir. Salata sosları, salataya lezzet katmak içi...
Devamını Oku

Balık Sosu

Balık sosu, balık türlerine ayrı ayrı hazırlanabileceği gibi, uygun malzemelerle hazırlandığında her türlü balıkla servis edilebilir. Balıkları lezzetle...
Devamını Oku

Spagetti Sosu

Spagetti sosu, uzun çubuk makarna olarak bilinen spagetti İtalyanların en meşhur yemekleri arasında olmaktadır. Değişik soslarla yapılır. Ülkemizde sıklıkla ...
Devamını Oku

Meyve Sosu

Meyve sosu, her ne kadar mutfaklarda hak ettiği yeri bulmasa da tatlıların, dondurmaların lezzetini arttırabilecek, görünümünü zenginleştiren özel bir y...
Devamını Oku

Islak Kek Sosu

Islak kek sosu, ıslak kek tarifinin en önemli kısmı olarak tanımlanırsa yanlış olmaz. Çünkü kekin sosu ne zaman dökülür en çok merak edilen konudur. Kek sıca...
Devamını Oku

Tavuk Sosu

Tavuk sosu; tavuk ile yapılabilecek birçok yemek tarifi bulunduğu gibi aynı zamanda tavuk ile yapılan yemekler için hazırlanacak soslarda bulunmaktadır. Tavu...
Devamını Oku

Soya Sosu

Soya sosu, genellikle bu sos ülkemizin doğusunda daha çok kullanılmaktadır. Bu sos protein kaynağı aynı zamanda çok düşük kalorisi olduğundan tercih edilmekt...
Devamını Oku

Limon Sosu

Limon sosu, çoğu salata, kek ve yemeklerde sıkça kullanılan soslardan biridir. Limon sosu özellikle balık yemeklerinde ve salatalarda sıkça kullanılmakt...
Devamını Oku

Köri Sosu

Köri sosu, Hindistan mutfağına özgü bir sostur ve ızgara yaptığınız zaman ya da etli bonfile yaptığınızda üzerine köri sosunu sıcak veya soğuk döktüğünüzde y...
Devamını Oku

Pesto Sosu

Pesto sosu, Pesto modern İtalya'nın Cenova (Genoa) bölgesinde çıkan içinde zeytinyağı, parmesan peyniri, çam fıstığı, sarımsak ve fesleğen bulunan bir İtalya...
Devamını Oku

Cips Sosu

Cips sosu, Birçok markanın cipsleri var bu cipslerin yanına bazen bir şeyler ararız cipsin lezzetini ortaya çıkaracak olan cips sosları ararız. Size cipsin t...
Devamını Oku

Kakao Sosu

Kakao sosu, evinizde kendinizin kolayca yapabileceği soslardandır. Pastalarınıza ve özellikle keklerinize çikolatalı bir tat vermek için kullanabilirsiniz. E...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı Sosu, mantıyı mantı yapan en önemli unsurdur. Salçalı sos ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih edilen mantı sosudur. Sizde vereceğimiz sos tarifi ...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Sosu

Fırında tavuk sosu, Fırında tavuk sosu yani bu sosu her türlü tavuk yemeklerin de kullanabilirsiniz. Çelik kazanda, ızgarada, mangalda veya fırında tavukları...
Devamını Oku

Makarna Sosları

Makarna sosları, makarna pratik yapımı ile özellikle çalışan bayanların, öğrencilerin ya da yemek yapma ile pek arası olmayan kişilerin çok fazla tercih etti...
Devamını Oku

Domates Sosu

Domates sosu, genellikle domates sosu yaz aylarından ağustos ayında domatesin en güzel zamanların da yapılması gerekmektedir. Domates sosları her yemekte kul...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kakao Sosu
Mantı Sosu
Fırında Tavuk Sosu
Makarna Sosları
Domates Sosu
Son Forum Konuları
Sarımsaksız Döner Sosu
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024