Bearnez Sos

Bearnez sos, Fransız mutfağında bulunan beş temel sostan birisi olan Hollandeise sostan türemiş olan bir sostur. Et yemeklerinde kullanılan en güzel soslardan biridir. Fransız mutfağında kullanılan sosların önemi büyüktür. Bizlerin bile kullandığı domates sosu, beşamel sosu gerçekte 5 temel sostan türetilen soslar arasındadır. Bu şekilde yapılan yüzlerce sos türü ortaya çıkarılmıştır.
Bearnez sos aslında yapımı biraz zor olan, kıvamını kolay yakalayamayacağınız bir sostur. Ancak önerilerimizi takip ederseniz tam kıvamında bir sos yaratabilirsiniz. Bu sos dediğimiz gibi Hollandeise sostan türetilmiş. Aralarındaki fark Hollandeise sosa sadece ince kıyılan tarhun, arpacık soğan, taze frenk maydanozu ve karabiber eklenmesidir. Çünkü Hollandeise sosta sadece limon suyu bulunmaktadır. Şimdi birlikte bearnez sosu hazırlamaya başlayalım. Kıvamını yakalayacağımıza emin olabilirsiniz.

Bearnez sos için gerekli malzemeler

  • 4 adet yumurta sarısı
  • Dörtte bir çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Yarım su bardağı beyaz şarap
  • 1 yemek kaşığı ince doğranan taze soğan
  • 2 su bardağı erimiş tereyağı
  • Yeteri kadar karabiber
  • İnce kıyılan taze tarhun

Bearnez sos nasıl yapılır?


İlk olarak ince kıyılan soğanı yarım bardak beyaz şarapla birlikte alkol buharlaşıncaya kadar kaynatmalısınız. Bu arada karıştırıcı içinde 3 yumurta sarısıyla, tuzu, limon suyunu ve karabiberi iyice karıştırın.
Erimiş tereyağını da az miktarda ilave ederek, karışımla birlikte karıştırın. Tereyağının sıcaklığına çok dikkat etmelisiniz. Çünkü sosun kesilmesine neden olabilir. Bu işlem bitince şarabın içinde bekleyen taze soğanları süzün. Yumurtalı karışımı cam kâseye alarak, içinde su kaynattığınız bir tencerenin üstüne oturtun. Bu arada alta bir havlu koyarsanız, cam kâse nemlenmez. Bu sayede sosta kuru kalmış olur. Sosu bu şekilde benmari usulüyle fazla ateşe maruz bırakmadan hazırlamış oluyoruz.

Bu aşamada süzülen şarapta karışıma ilave edilir ve karıştırılır. Sos bu aşamada biraz incedir. Daha kalın olması için kalan 1 yumurta sarısını da içine koyun. Bu arada karıştırmaya devam etmelisiniz. Bu sayede kıvamını yakalamış olacaksınız. Bunu anlamak için karıştırdığınız kaşığın tersine elinizle bir çizgi çekin. Eğer iki taraf karışmazsa, tam kıvamında bearnez sos hazırlamış oluyorsunuz. En son olarak ince kıyılan taze tarhunu ve frenk soğanını ilave ederek, sosunuzu kullanıma hazır hale getirin. Beklerken katılaşırsa, biraz karıştırmanız yeterli gelir. Etiniz piştiyse bearnez sosla birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 03:09:01
Bearnez Sos ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bearnez Sos Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bearnez Sos"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kıymalı Makarna Sosları

Kıymalı makarna sosları, makarna çok hızlı yapılan ve lezzetli olduğu kadar doyurucu bir yemek olduğundan da sıklıkla yapılmaktadır. Ülkemizde öğrenci yemeği...
Devamını Oku

Basit Makarna Sosları

Basit Makarna Sosları, kolay yapılır ve kısa zamanda hazırlanır. Verecek olduğumuz sos tarifleri ile akşam yemeğiniz için harika bir makarna hazırlayabilirsi...
Devamını Oku

Yumurtasız Islak Kek Sosu

Yumurtasız Islak Kek Sosu, pratik bir sostur. Tatlılarda yumurta kokusundan rahatsız olanlar bu sosu iç rahatlığı ile yapıp kullanabilirler. Aynı zamand...
Devamını Oku

Pizza Sosu

Pizza sosu, pizza özellikle gençlerin severek yediği yiyeceklerden biridir. Pizzanın hamuruna sürülen çeşitli soslarla servis edilmesi halinde, lezzetin...
Devamını Oku

Salata Sosları

Salata sosları, salata sofralarda neredeyse her yemeğin yanına eşlik eden ve birçok çeşidi bulunan garnitürlerdir. Salata sosları, salataya lezzet katmak içi...
Devamını Oku

Balık Sosu

Balık sosu, balık türlerine ayrı ayrı hazırlanabileceği gibi, uygun malzemelerle hazırlandığında her türlü balıkla servis edilebilir. Balıkları lezzetle...
Devamını Oku

Spagetti Sosu

Spagetti sosu, uzun çubuk makarna olarak bilinen spagetti İtalyanların en meşhur yemekleri arasında olmaktadır. Değişik soslarla yapılır. Ülkemizde sıklıkla ...
Devamını Oku

Meyve Sosu

Meyve sosu, her ne kadar mutfaklarda hak ettiği yeri bulmasa da tatlıların, dondurmaların lezzetini arttırabilecek, görünümünü zenginleştiren özel bir y...
Devamını Oku

Islak Kek Sosu

Islak kek sosu, ıslak kek tarifinin en önemli kısmı olarak tanımlanırsa yanlış olmaz. Çünkü kekin sosu ne zaman dökülür en çok merak edilen konudur. Kek sıca...
Devamını Oku

Tavuk Sosu

Tavuk sosu; tavuk ile yapılabilecek birçok yemek tarifi bulunduğu gibi aynı zamanda tavuk ile yapılan yemekler için hazırlanacak soslarda bulunmaktadır. Tavu...
Devamını Oku

Soya Sosu

Soya sosu, genellikle bu sos ülkemizin doğusunda daha çok kullanılmaktadır. Bu sos protein kaynağı aynı zamanda çok düşük kalorisi olduğundan tercih edilmekt...
Devamını Oku

Limon Sosu

Limon sosu, çoğu salata, kek ve yemeklerde sıkça kullanılan soslardan biridir. Limon sosu özellikle balık yemeklerinde ve salatalarda sıkça kullanılmakt...
Devamını Oku

Köri Sosu

Köri sosu, Hindistan mutfağına özgü bir sostur ve ızgara yaptığınız zaman ya da etli bonfile yaptığınızda üzerine köri sosunu sıcak veya soğuk döktüğünüzde y...
Devamını Oku

Pesto Sosu

Pesto sosu, Pesto modern İtalya'nın Cenova (Genoa) bölgesinde çıkan içinde zeytinyağı, parmesan peyniri, çam fıstığı, sarımsak ve fesleğen bulunan bir İtalya...
Devamını Oku

Cips Sosu

Cips sosu, Birçok markanın cipsleri var bu cipslerin yanına bazen bir şeyler ararız cipsin lezzetini ortaya çıkaracak olan cips sosları ararız. Size cipsin t...
Devamını Oku

Kakao Sosu

Kakao sosu, evinizde kendinizin kolayca yapabileceği soslardandır. Pastalarınıza ve özellikle keklerinize çikolatalı bir tat vermek için kullanabilirsiniz. E...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı Sosu, mantıyı mantı yapan en önemli unsurdur. Salçalı sos ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih edilen mantı sosudur. Sizde vereceğimiz sos tarifi ...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Sosu

Fırında tavuk sosu, Fırında tavuk sosu yani bu sosu her türlü tavuk yemeklerin de kullanabilirsiniz. Çelik kazanda, ızgarada, mangalda veya fırında tavukları...
Devamını Oku

Makarna Sosları

Makarna sosları, makarna pratik yapımı ile özellikle çalışan bayanların, öğrencilerin ya da yemek yapma ile pek arası olmayan kişilerin çok fazla tercih etti...
Devamını Oku

Domates Sosu

Domates sosu, genellikle domates sosu yaz aylarından ağustos ayında domatesin en güzel zamanların da yapılması gerekmektedir. Domates sosları her yemekte kul...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kakao Sosu
Mantı Sosu
Fırında Tavuk Sosu
Makarna Sosları
Domates Sosu
Son Forum Konuları
Sarımsaksız Döner Sosu
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024