Acı sos, birçok insanın çok sevdiği hatta olmazsa olmazlarından olan ve birçok insanında hiç sevmediği belki hayatında bir kereden fazla ağzına bile sürmediği yiyeceklerdendir. Öyle ki acı sos ülkemizde öncelik Adana olmak üzere birçok ilimizde insanlar tarafından ister sade olsun ister bir yemeğe lezzet katmak amacı ile olsun farklı şekillerde kullanılmaktadır.
Birçok yemek üzerine sos olarak da kullanılan acı soslar birçok markette ya da diğer satış noktalarında satılmaktadır. Fakat bu acı sosların ne kadar doğal ve ne kadar sağlıklı olduğu konusunda biraz şüpheli oluruz. Bu nedenle söylemek isterim ki bu acı sosları elinizden geldiği kadar evinizdeki imkânlarla doğal bir şekilde katkısız olarak kendiniz yapın. Son derece doğal olan acı soslar vücuda iştah açarak ve vücudun gerekli enerji ihtiyacını karşılayarak sizlere oldukça fayda sağlayacaktır. Öyle ki acının vücuda olan faydaları yapılan birçok araştırmalara göre olumlu bir şekilde kanıtlanmıştır. Acı sos yaparken lezzetin etkilenmesinde önemli olan bir durum vardır ki bu durum malzeme seçimidir. Malzemeler ne kadar dikkatli ve özenli seçilirse emin olunmalıdır ki yapacağınız acı sosun kalitesi de bu durumdan etkilenecektir. Bunun yanında acı sosunuzun acı derecesini ayarlamak ve diğer malzemelerden damak zevkinize göre olması için eklemeler yapabilirsiniz. Bu tamamen kişisel damak zevkinize kalmıştır.
Acı Sos Malzemeleri
Yarım kilo kırmızı biber, (Biberleri en büyüklerinden almaya dikkat edin,
Bir çay bardağından biraz eksi elma sirkesi,
Yine yarım kilo en acısından sivri biber,
Bir tutam tuz,
Bir su bardağı su,
İki tatlı kaşığı toz şeker,
Acı Sos Nasıl Yapılır?
Yapılışı oldukça kolay olan bu nefis acı sos tarifini en kolay şekilde sizlere anlatacağım.
Tarifi uygulamaya geçmeden önce tüm malzemeleri tezgâh üzerinde hazırlayarak yapım aşamasına geçelim. Yıkanması gereken malzemeleri yıkayarak tozlardan arındıralım. Temiz bir şekilde yıkadığımız biberleri, saplarından ayırarak çekirdeklerini uzaklaştıralım. Bu işlemden sonra kırmızı biberleri ve sivri biberleri büyük parçalar halinde doğrayalım, Çok fazla küçültmenize gerek yoktur. Daha sonra bir bardak suyu tencereye koyalım ve ocağın orta gözüne koyalım. Su biraz ılıklaştığında biberleri ekleyelim ve tencerenin kapağını iyice kapatalım. Bir süre sonra biberler yumuşayacaktır.
Biber yumuşayınca blenderi hazırlayın be su ile tenceredeki biberleri karıştırıcı parçalayıcı uçla iyice parçalayalım ve küçük parçacıklar haline getirelim. Kabuklarından ve tohumlarından ayırdığınız bu kırmızı biberleri karıştırıcı işleminden geçirdikten sonra bir süzgeç yardımı ile suyundan arındıralım. Bu işlem sonrasında püre haline gelen biberleri bir cam kavanoz içerisine alalım. Daha sonra bu kavanoz içerisindeki biberlerin üzerine tuz ve sirkeyi yavaş yavaş ekleyelim. Bir miktar ekledikten sonra karıştırın ve tadına bakın. Eğer istiyorsanız uz ve sirkeyi eklemeye devam edin. Bu işlemi böyle yavaş yavaş gerçekleştirerek damak zevkinize göre ayarlayın. Artık acı sos hazırdır. Hazırladığınız sosu sıcak bir şekilde cam kavanozlara istifleyerek dolabınızda uzun süreler saklayabilirsiniz.
20.01.2024 05:22:38
Acı Sos ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Ben acı sosu bu güne kadar hep marketlerden alıyordum ama içerisinde ne olduğunu bilmediğim için gerçekten bu güne kadar hiç içim rahat bir şekilde tüketemedim. Peki acı sosu evde yapmak istesem istediğim acılığı nasıl ayarlayabilriim. Ben istiyorum ki aşırı acı olsun. Bunun için uygun biiberi nereden bulabilriim? Sebatı . 29.10.2018 14:30:20
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024