Acı Sos Yapımı

Acı sos yapımı, acı sos hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında çok severek tükettiğimiz mezelerden biridir yapımı kolay ve pratiktir. Kahvaltılarda ekmek banarak yemeklerin yanında meze olarak kullandığımız bu sos herkes tarafından çok sevilir özellikle de doğu bölgeler kesinlikle sofralarından eksik etmez çünkü onların acıya düşkünlükleri çok daha fazladır küçücük çocuktan yaşlı insanlara kadar herkes severek yer.
Kışlık hazırlıklar başlayınca bayanların acılı sos serüveni de başlar ve herkes kavanoz kavanoz bu soslardan yapar ve kış için muhafaza eder. Tabi sadece kışın yenilmez ama kışın organik olan sebzeleri bulmak zor olduğundan mevsiminde toplanmış sebzeler ile yapılıp kışa da ayrılır.

Acı sos yapımı için gerekli malzemeler

  • 2,5 kilo yerli domates
  • 1 kilo kırmızı kapya biber
  • 8 baş orta boy sarımsak
  • 200 gram acı Arnavut biber
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 demek maydanoz
  • 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu

Acı sos nasıl yapılır?


Acı sos yapımı için öncelikle domates biber ve maydanozu güzelce yıkıyoruz. Domateslerin kabuğunu kolaylıkla soyabilmek için üzerine artı şeklinde bir kesik atıyoruz ve kaynatılmış suyun içine atıp iki dakika sonra çıkarıyoruz tüm domatesleri bu şekilde yapınca o kesik yerinden kabuğunu çekince kolayca soyulacaktır. Tüm domatesler soyulup bir kaba alınınca sıra kırmızı biberleri temizleme geliyor, kırmızı biberler ikiye bölünüp çekirdekleri alınır ve sarımsaklar da rahat soyulması için suya konulur ve biberler temizlenene kadar suda bekletilir.
Biberler de temizlenince sarımsakları soymaya başlıyoruz soyduğumuz sarımsakları üç dört parça haline gelecek şekilde kesiyoruz ve onları da bir kapta bekletiyoruz. Sırada Arnavut biberleri var bu biberin miktarını acıyı ne kadar çok sevdiğinize bağlı olarak arttırabilirsiniz. Bu biberleri ister ikiye bölüp kullanabilirsiniz isterseniz de daha küçük parçalara ayırarak kullanabilirsiniz sizin tercihinize kalmış bir durum, tercihiniz doğrultusunda biberleri de kesince sos için tüm malzemeler hazır. Önceden soyup hazırladığımız domatesleri ve çekirdeklerini ayıkladığımız kırmızı biberleri robottan geçirmek ile işe başlıyoruz. Tüm domates ve biberi robottan geçirip derin bir tencereye alıp ocağa koyuyoruz tuzunu da atınca ocağın altını yakıyoruz, suyunu çekene kadar yaklaşık bir saat kadar domates ve biberi pişiriyoruz bir saat sonunda bir su bardağı sıvı yağ bir su bardağı sirke sarımsak ve Arnavut biberleri de ekliyoruz. Yirmi beş dakika kadar da bu şekilde kaynatıyoruz. Altını kapatıyoruz ve bir demet maydanozu çok ince bir şekilde kıyıp onu da tencereye ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Sıcaklığı hafif çıktıktan sonra kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatıyoruz ve soslar hazır altı ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
19.01.2024 15:40:12
Acı Sos Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Acı Sos Yapımı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Acı Sos Yapımı"
Merhaba evde iki kere acı sows yapmaya çalıştım ama biri koyu oldu biri ise çok cıvık oldu. bu kıvamı tam tutturma kiçin ne yapmam gerekiyor? Ben biraz daha acı olsun istiyorum. bu nedenle ekleyebileceğim bir katkı var mıdır?
Nema . 27.10.2018 01:14:31

Kıymalı Makarna Sosları

Kıymalı makarna sosları, makarna çok hızlı yapılan ve lezzetli olduğu kadar doyurucu bir yemek olduğundan da sıklıkla yapılmaktadır. Ülkemizde öğrenci yemeği...
Devamını Oku

Basit Makarna Sosları

Basit Makarna Sosları, kolay yapılır ve kısa zamanda hazırlanır. Verecek olduğumuz sos tarifleri ile akşam yemeğiniz için harika bir makarna hazırlayabilirsi...
Devamını Oku

Yumurtasız Islak Kek Sosu

Yumurtasız Islak Kek Sosu, pratik bir sostur. Tatlılarda yumurta kokusundan rahatsız olanlar bu sosu iç rahatlığı ile yapıp kullanabilirler. Aynı zamand...
Devamını Oku

Pizza Sosu

Pizza sosu, pizza özellikle gençlerin severek yediği yiyeceklerden biridir. Pizzanın hamuruna sürülen çeşitli soslarla servis edilmesi halinde, lezzetin...
Devamını Oku

Salata Sosları

Salata sosları, salata sofralarda neredeyse her yemeğin yanına eşlik eden ve birçok çeşidi bulunan garnitürlerdir. Salata sosları, salataya lezzet katmak içi...
Devamını Oku

Balık Sosu

Balık sosu, balık türlerine ayrı ayrı hazırlanabileceği gibi, uygun malzemelerle hazırlandığında her türlü balıkla servis edilebilir. Balıkları lezzetle...
Devamını Oku

Spagetti Sosu

Spagetti sosu, uzun çubuk makarna olarak bilinen spagetti İtalyanların en meşhur yemekleri arasında olmaktadır. Değişik soslarla yapılır. Ülkemizde sıklıkla ...
Devamını Oku

Meyve Sosu

Meyve sosu, her ne kadar mutfaklarda hak ettiği yeri bulmasa da tatlıların, dondurmaların lezzetini arttırabilecek, görünümünü zenginleştiren özel bir y...
Devamını Oku

Islak Kek Sosu

Islak kek sosu, ıslak kek tarifinin en önemli kısmı olarak tanımlanırsa yanlış olmaz. Çünkü kekin sosu ne zaman dökülür en çok merak edilen konudur. Kek sıca...
Devamını Oku

Tavuk Sosu

Tavuk sosu; tavuk ile yapılabilecek birçok yemek tarifi bulunduğu gibi aynı zamanda tavuk ile yapılan yemekler için hazırlanacak soslarda bulunmaktadır. Tavu...
Devamını Oku

Soya Sosu

Soya sosu, genellikle bu sos ülkemizin doğusunda daha çok kullanılmaktadır. Bu sos protein kaynağı aynı zamanda çok düşük kalorisi olduğundan tercih edilmekt...
Devamını Oku

Limon Sosu

Limon sosu, çoğu salata, kek ve yemeklerde sıkça kullanılan soslardan biridir. Limon sosu özellikle balık yemeklerinde ve salatalarda sıkça kullanılmakt...
Devamını Oku

Köri Sosu

Köri sosu, Hindistan mutfağına özgü bir sostur ve ızgara yaptığınız zaman ya da etli bonfile yaptığınızda üzerine köri sosunu sıcak veya soğuk döktüğünüzde y...
Devamını Oku

Pesto Sosu

Pesto sosu, Pesto modern İtalya'nın Cenova (Genoa) bölgesinde çıkan içinde zeytinyağı, parmesan peyniri, çam fıstığı, sarımsak ve fesleğen bulunan bir İtalya...
Devamını Oku

Cips Sosu

Cips sosu, Birçok markanın cipsleri var bu cipslerin yanına bazen bir şeyler ararız cipsin lezzetini ortaya çıkaracak olan cips sosları ararız. Size cipsin t...
Devamını Oku

Kakao Sosu

Kakao sosu, evinizde kendinizin kolayca yapabileceği soslardandır. Pastalarınıza ve özellikle keklerinize çikolatalı bir tat vermek için kullanabilirsiniz. E...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı Sosu, mantıyı mantı yapan en önemli unsurdur. Salçalı sos ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih edilen mantı sosudur. Sizde vereceğimiz sos tarifi ...
Devamını Oku

Fırında Tavuk Sosu

Fırında tavuk sosu, Fırında tavuk sosu yani bu sosu her türlü tavuk yemeklerin de kullanabilirsiniz. Çelik kazanda, ızgarada, mangalda veya fırında tavukları...
Devamını Oku

Makarna Sosları

Makarna sosları, makarna pratik yapımı ile özellikle çalışan bayanların, öğrencilerin ya da yemek yapma ile pek arası olmayan kişilerin çok fazla tercih etti...
Devamını Oku

Domates Sosu

Domates sosu, genellikle domates sosu yaz aylarından ağustos ayında domatesin en güzel zamanların da yapılması gerekmektedir. Domates sosları her yemekte kul...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kakao Sosu
Mantı Sosu
Fırında Tavuk Sosu
Makarna Sosları
Domates Sosu
Son Forum Konuları
Sarımsaksız Döner Sosu
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024