{ "title": "Yemek Sosları", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/yemek-soslar.jpg", "date": "20.01.2024 03:11:47", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Yemek Sosları, Yemek sosları genelde yemeklerin yanına tat katar ve hemen hemen her yemeğin içerisinde veya yanında bulunması gerekmektedir. Çünkü yemek sosları günümüzde hem yemeğe ayrı bir lezzet katar hem de yemeği daha zengin göstermektedir. Yemek sosları kış yaz fark etmeden kullanılır ve hemen hemen her evde de yapılır. Özellikle anneler kışa hazırlık yaparak sos yapımına başlar çünkü yazın sebze bolluğundan sos akıllara bile gelmemektedir. Fakat kışın kimse organik olmayan sebzeleri tüketmek istemez bu nedenler soslar imdatlarına yetiştiği için soslar kışın meydana çıkmaktadır. Yemek sosları hem kişileri şişirmez hem de rahatlık hissi sağlar. Fakat yemeklik sosların genelinde sarımsak veya soğan bulunmaktadır. Buda bazen damak tadına uymayan ailelerin çok hoşlanmadığı durum haline gelmektedir. Örneğin tavuk soslarında soğan ve sarımsak olsa da ızgarada yandığı için kokusu kalmamaktadır fakat çiğ köfte soslarında aynı şey denilmemektedir. Şimdi sizlerle tavuk eti için terbiye edilen sos tarifini vereceğim. Misafiriniz geldi ve tavuğunuz buzlukta hemen çıkarıp ılık suyun ya da mikrodalganın buz çözme özelliği ile buzundan arındırarak bu kolay sosla 10 dakikada hazır hale getirebilirsiniz.

Tavuk terbiyesi sos tarifi
Hazırlanışı: Derin bir kabın içerisine bütün sos malzemelerini boşaltarak iyice çırpalım. Tavuklarımızı sos kabına atıp, her taraflarının sosa iyice bulaşmasını sağlayalım. Orta ateşte hazırlanmış mangal veya barbeküde kızarıncaya kadar çevirerek 15 dakika boyunca pişirelim. Tavukların pişip pişmediğini anlamak için, çatalın ucunu tavuklara batırın, eğer suyu kanlı gelirse pişmemiş demektir. Fakat ateş çok harlı olmamalıdır. Çünkü sos üzerinde yanar ise tadı acı gelebilir. Daha sonra hazır tavukları servis yapın.

Patlıcanlı kırmızı biber sosu tarifi
  • 5 adet kırmızı biber
  • 3 adet patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
Hazırlanışı: Kırmızı biberler ve patlıcanlar közde iyice közlenip kabukları soyulmalıdır. El blenderına çekip ayrı bir yerde soğanı kavurup daha sonra karışıma ilave edin. Üstüne dövülmüş sarımsak ve tuz ekleyip blender'dan geçirin. Sosu buzdolabında saklayıp kahvaltılarda ve et yemeklerinde kullanabilirsiniz.

Soğanlı domates sosu tarifi
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 iri diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 adet iri domates
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 silme çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
Hazırlanışı: Soğanları ve sarımsakları bir robot yardımı ile iyice kıyın. İnce bir süzgeç yardımı ile suyu ve posası ayrılır. Elde ettiğiniz posayı kekikle birlikte iyice kızdırılmış olan yağa atın ve orta ateşte sürekli karıştırarak kızartın. Daha sonra soğanlar pembeleşince tuz ve şekeri de ilave edin. Her seferinde bir çay bardağı su eklenerek suyu çekilip pelte halini alana kadar devam edin. Son olarak ise soğanın suyunu ilave edip yoğunlaşınca ya kadar pişirin. Domates salçasını da ekleyerek bir süre pişirin daha sonra karıştırıcı ile iyice parçalanan domatesleri katın. Kıvama istenilen gibi olduysa eğer sosunuz hazır demektir.
" } ] }