{ "title": "Wasabi Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/wasabi-sos.jpg", "date": "20.01.2024 11:47:30", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Wasabi sos, çoğu kişi hardaldan yapıldığını düşünse de bayır turpundan yapılan lezzetli 1-2 saniye süreyle acı bir tat veren özel bir sostur. Bu sos bayır turpundan elde edilmiş yeşil renkte bir macun gibidir. Fazla miktarda tüketilir. Fazlası acı olduğundan rahatsız edici olabilir. Özellikle sushi sosuyla yani soya sosu ile karıştırılarak hazırlanır. Çoğu sushi türünde çok az miktarda balığı pirincin üzerine yapıştırmak için kullanılabilir. Ancak alışkanlık yapacak kadar lezzetli bir sostur. Özellikle Japon mutfağında çok fazla kullanılır. Bazen bu sos Japon hardalı adı verilen acı bir macun olarak tanımlanır.

Wasabi Turpgillerden olan bir bitkidir aslında. Japon turpu denilen bu bitkinin kökünde kuvvetli ve yoğun acı bir tat bulunur. Bildiğimiz kapsaisin acı biberin acılığından daha acı, hardal gibi acılık veren bir bitkidir. Bu nedenlerde özellikle yemeklerde tercih edilen bir çeşni olarak kullanılır.

Wasabi sos ile evde güzel bir biftek hazırlayabilirsiniz. Önce bifteğinizi güzelce pişiriyorsunuz, servis tabağınıza aldığınızda Wasabi sosla bunu lezzetlendiriyorsunuz. Bütün kırmızı et türlerinde de bu sosu kullanabilirsiniz.

Wasabi sos Japon mutfağının meşhur yemeklerinden olan sushi için vazgeçilmez bir sostur. Bu yemeğin tamamlayıcı ve kullanılan soya sosunun bütünleyicisidir. Ancak az miktarda tüketilmesi gerekir. Fazla yendiğinde beyninizde acıdan dolayı şimşeklerin çaktığını, gözlerinizin fırladığınız bile hissedebilirsiniz. Az miktarda tükettiğinizde mükemmel bir lezzeti olduğunun farkına varabilirsiniz.
" } ] }