{ "title": "Soya Sosu", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/soya-sosu.jpg", "date": "19.01.2024 01:41:21", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Soya sosu, genellikle bu sos ülkemizin doğusunda daha çok kullanılmaktadır. Bu sos protein kaynağı aynı zamanda çok düşük kalorisi olduğundan tercih edilmektedir. 11 kalori olduğu için ve içerisinde herhangi bir yağ olmadığından ve kolesterol olmadığı içinde sağlıklı bir besin değeri olmaktadır. İçerisinde çok tuz olduğundan yapacağınız yemek için tuz atmak yerine soya sosu kullanabilirsiniz. Soya sosu, tavuk eti ve hindi etinde çok lezzetli olmaktadır. Ayrıca salatalarda, makarna, pilav ve deniz ürünlerinde kullanılabilmektedir. Soya sosu ayrıca birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. İçerisinde bulunan riboflavin sayesinde göz hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Katarak olmasını önleyeceği gibi, göz yorgunluğunu da iyileştirdiği bilinmektedir. İçerisinde olan B6 vitamin sayesinde birçok hastalığa karşı önlem alacaktır. Anemi hastalığı ve diğer kan hastalıklarında hemoglobin sayısını düşüreceğinden çok faydası olacaktır. Egzaması olanların kullanması gerekmektedir.

Egzamanın iyileşmesinde çok büyük etki etmektedir. Kalp ve damar hastalıklarında çok etkili olmaktadır. Panik atak hastalıklarında etkili olacaktır. Kolesterolün düşmesine de yardımcı olacaktır. Eğer diyet yapıyorsanız o zaman kalorisi düşük olan ama çok faydalı olan soya sosunu tercih etmelisiniz. Soya sosunun içerisinde çok yüksek sodyum bulunmaktadır. Bu yüzden hipertansiyon hastasıysanız asla soya sosu kullanmamanız gerekmektedir. Soyaya karşı alerjisi olanlarında kullanmaması gerekmektedir. Piyasa çok miktarda sahte yapılan soya sosu bulunmaktadır. Sahtesi de çok zararlı olmaktadır.

Soya sosu yapımında kullanılan malzemeler
Soya sosu nasıl yapılır?

Kuru soya fasulyesi çok sert olduğundan iyice yumuşayana kadar haşlanır. Soya fasulyesinden sos yapılırken bir gece önceden ıslatılmaması gerekmektedir. Suyunu süzerek, bir kaba alınır. Üzerine 3 yemek kaşığı un konulur. Hamur kıvamına gelene kadar yoğurulması gerekmektedir. İsterseniz robot yardımıyla da yoğurabilirsiniz. Bu hamur temiz bir tepsinin üzerine çok ince olacak şekilde serilir. Güneş gören bir yere konularak küfleninceye kadar bekletilir. Genellikle 7-10 gün içerisinde küflenecektir. Serilmiş olan hamur kesinlikle ellenmemeli ve karıştırılmaması gerekmektedir. Güneş ışığında kurumuş ve küflenmiş olan hamur alınarak, derin bir kabın içerisine konulur. 5 su bardağı su bir kabın içine konularak 1 yemek kaşığı kaya tuzu atılarak, tuz eritilir. Derin bir kabın içerisine koymuş olduğumuz kurumuş ve küflenmiş olan hamurun üzerine dökülür. Hamurun ve suyun birbirine karışması için iyice karıştırmak gerekmektedir. Kabın ağzı kapatılarak güneş gören bir yere konulup 3 hafta boyunca bekletilir. Artık su ve posa birbirinden ayrılmış olacaktır. Çok ince olan bir süzgeçten süzülmesi gerekmektedir. Süzülen karışımın sıvısı soya sosu olmaktadır. Soya sosunu cam bir kavanozun içerisine koyup ağzı kapalı olarak saklamanız gerekmektedir.
" } ] }