{ "title": "Soya Sosu Nerelerde Kullanılır", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/soya-sosu-nerelerde-kullanilir.jpg", "date": "20.01.2024 02:23:12", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Soya sosu nerelerde kullanılır, Çoğunuz ismini duymuşsunuzdur ama nasıl ve nerelerde kullanıldığı hakkındaki bilgileri burada bulacaksınız. Uzak doğuda binlerce yıldır mutfaklarda kullanılan soya sosu ile tanışmamız bu şekilde oluyor. Asyalıların neredeyse bizim yemeklerimizde kullandığımız tuz oranında kullandıkları soya fasulyesinin bazı işlemlerden geçirilmesiyle yapılan soya sosunun çok fazla kullanım yerleri vardır. Bilhassa kırmızı et ve tavuk etiyle beraber kullanılan soya sosunun makarnalar üstünde kullanımı de epeyce yaygındır.

Soya sosu kullanılan bazı gıdalar
Soya sosu, Doğu ve Güneydoğu Asya mutfağı kökenli olsa dahi Batı ve dolayısı ile Türk mutfağına da girmiş ve buralarda da kendine sağlam bir yer edinmiştir. Fakat bununla beraber içerdiği sodyum ve birtakım bünyelerde etkili olan alerjik yapısı türü sebeplerle bazı şüpheleri de eşliğinde getiren soya sosu ile ilgili tartışmalar pek bitmiyor. Soya sosunun sağlığa zarar veren mi yoksa faydalı mı olduğu; gebelikte tüketilmesinin uygunluğu, alerjisi, muhtevası ve ne denli tüketilmesi gerektiği benzeri sualler hepimizin kafasını kurcalıyor. İşte sizlere bizzat kararınızı vermenize destekçi olması amaçlı soya sosu ile ilgili bilinmesi gerekenler.

Soya sosu hakkında bilgiler

Soya sosu, haşlanmış soya fasulyesi, kavrulmuş tahıllar, tuzlu salamura suyu ve bir çeşit mantar püresinin, 18 aya dek fermente edilmesi neticesinde elde ediliyor. Tam bir protein kaynağı olan soya sosu, bir çorba kaşığında yalnızca 11 kalori içermesi, yağ ve kolesterol barındırmaması yardımıyla sıhhatli beslenenlerin seçim ettiği bir sos. Peki nerelerde kullanılır bu sos? Yemekte tuz niyetine kullanabilir, tavada soteleyeceğiniz sebzelere ekleyebilir ya da sarımsak ve zencefille karıştırarak bilhassa mantarlar ve tavuk eti amaçlı marinasyon malzemesi model değerlendirebilirsiniz. İçerdiği riboflovin, göz yorgunluğunu alır, kataraktın önlenmesi ve rehabilitasyonunda epeyce etkili bir maddedir. Bedende çok fazla sayıda kimyevi tepkimeye girerek antikorlar üreten B6 vitamini içermesi yardımıyla birçok fazla hastalığa karşın sığınma olanağı sağlar. B6 vitamini, kanın içindeki hemoglobin sayısının düşmesini engelleyerek anemiyi, egzama türü cilt rahatsızlıklarını, yorgunluk hissini engeller; kalp-damar hastalıklarına karşın koruyucudur. B3 vitamini kolesterolü düşürmede etkili; panik atakları azaltmada yardımcıdır.

Soya sosunun yararları nelerdir?

Soya sosu, vücudumuzda gerekli olan mineralleri de barındırır. Vücudumuzda bulunan ve enerji gerektiren tüm metabolik vakalarda enerji dönüşümünü gerçekleştiren bir katalizör gibi işlev görür, magnezyum, bunlardan biridir. Eksikliği; enerjisiz kalmaya, müzmin yorgunluğa neden olur. Magnezyum, bununla beraber, stresi azaltır; kalp sıhhati amaçlı yararlıdır. Yine soya sosunda koltuk alan bakır minerali de kemiklerimiz ve beden dokusunun yenilenmesi amaçlı gerekli meydana geldiği benzeri kanın pıhtılaşmasında da rol oynar. Karaciğere yararlıdır. Bakır benzeri manganez de bağ dokularının ve kemiklerin güçlenmesi amaçlı yararlıdır. Bununla beraber, bedendeki proteinin sentezlenmesini sağlayarak enerji oluşumuna imkân verir. Bağışıklık sistemini güçlendiren; çocukların büyüme ve gelişiminde etkili olan demir de soya sosunun içerdiği bir farklı faydalı mineraldir. Vücudumuzda her hücrede bulunan fosfor da tekrardan, soya sosunda bolca yer alır. Canlılar için mutlaka gereken Fosfor, kemik ve diş oluşumunda rol oynar; doku kısımlarının onarılmasında ve çocukların büyümesinde gerekli olan protein sentezinde de etkilidir. Fosfor, karbonhidrat ve yağların vücudumuz aracılığıyla kullanılmasına destekçi olabilir. Soya sosunun fermantasyon sürecinde proteinlerin ve karbonhidratların çözülmeleriyle ortaya çıkan bileşenleri; bağışıklık sistemini, sindirim sistemini ve kardiyovasküler sistemi destekler. Bağışıklık sistemi amaçlı faydalı meydana geldiğini kanıtlayan araştırmalar vardır.
" } ] }