{ "title": "Sosu Yumurtasız Islak Kek", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/sosu-yumurtasiz-islak-kek.jpg", "date": "21.01.2024 15:06:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Sosu yumurtasız ıslak kek, ıslak kekin en önemli özelliği üzerine dökülen çikolata sosundan gelir. Bildiğimiz keklerde bu özelliğiyle ayrılır. Soslar farklı malzemelerden hazırlansa da genellikle ilk tercih çikolatalı sos olur. Keki kıvamında pişirilmiş olan bir ıslak kekin tadını ortaya çıkaran sosudur. Bu sos genellikle yumurta sarısıyla hazırlanır. Ancak yumurta yemeyen kişiler için, bu biraz caydırıcı olabilir. Biz bu kişilerinde ıslak kekin lezzetinden mahrum kalmasını istemedik. Üzerine dökülen çikolata sosunu yumurtasız olarak hazırladık. Eğer pişirme önerilerine ve malzemelere dikkat ederseniz, ortaya güzel, lezzetli bir tarif çıkacaktır. Sizlere küçük bir tavsiye de verelim. Keki pişirdikten sonra hemen fırından çıkarmayın. Bir süre fırında durursa, kabuğu sertleşmeyecek ve hazırladığınız sosu daha iyi çekecektir. Üstelik sıcak keki kalıbından çıkarmaya kalkıştığınızda parçalayabilirsiniz. Bu şekilde bunun da önüne geçebilirsiniz. Şimdi sosu yumurtasız ıslak kek yapımına başlayabiliriz.

Sosu yumurtasız ıslak kek için gerekli malzemeler

Kek malzemeleri
Sos malzemeleri
Sosu yumurtasız ıslak kek nasıl yapılır?

Önce keki hazırlamaya başlayalım. Islak kekte en fazla kakaolu olanı tercih edilir. Bu nedenle bizde keki kakaolu hazırlayacağız. İlk olarak karıştırma kabında oda sıcaklığında olan yumurtaları mikserle güzelce çırpalım. İyice köpüren yumurtaların içine toz şekeri ilave ederek çırpmaya devam edelim. Ardından sütle birlikte margarini malzemenin içine koyarak çırpma işlemini sürdürün. Bunlara elenmiş unu, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edin ve karıştırmayı sürdürün. Keke kalıbını yağlayarak, kek hamurunu içine dökün. Bu arada fırınınızı 175 derecede ısıtmış olmalısınız. Hiç beklemeden kek kalıbını fırına koyun. Bir taraftan kek pişerken bizde yumurtasız sosu hazırlamaya başlayalım.

Bir tencerenin içine 2 su bardağı sütü koyun. İçine çikolataları parçalayarak atın. Kakao, toz şeker ve yağı da ilave edin. Ocakta çikolatalar eriyinceye kadar sütü ısıtın. Arzu edenler çikolatayı benmari usulü de eritebilir. Bunu ocakta kaynattığınız suyun sıcaklığıyla yapabilirsiniz. Kekiniz pişince fırından çıkarın. Tabi bir süre fırında bekletin. Çünkü kabuğu sert olmasın. Daha sonra kekin üzerine kürdanla delikler açın. Önce yumurtasız sosun yarısını kekin üzerine dökün. Ardından keki dilimleyerek kalan sosu da gezdirin. Servis sırasında sosu yumurtasız ıslak kek üzerine Hindistan cevizi rendesi dökerek, sevdiklerinize ikram edin. Eğer kekin sosu daha iyi emmesini istiyorsanız, kek ılıkken streçle sarıp bir süre bekleyin. Daha iyi netice alabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }