{ "title": "Sos Yapımı", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/sos-yapimi.jpg", "date": "20.01.2024 03:11:19", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Sos yapımı, soslar tüm dünyada beş temel sos üzerine kurulmuştur. Bu temel soslardan yüzlerce sos türü yaratılmıştır. Hala daha damak zevkine uygun yeni soslar ortaya çıkmaktadır. Sos yapımı tamamen damak tadına uyacak yiyecekleri zevkle yiyebilmeniz için önemlidir. Herkesin bildiği beşamel sos, domates sosu, barbekü sosu, mayonez, ketçap, tarator, Ranch sos, acı sos gibi çeşitli soslar vardır. Her biri değişik yiyecekleri tatlandırır.

Sos yapımında nelere dikkat edilmeli?

Sos yapımı sırasında her şeyden önce doğru malzeme kullanılmalı ve bu malzemeler doğru ölçülerde kullanılmalıdır. Sosun kullanılacağı yere uygun olması gerekir. Bu nedenle sosun içine kendimizden malzeme bile ilave ederken lezzetinin kullanılacağı yiyeceğe uygun olması gerekir. Yani deniz mahsulleri için bir sos yapımında acı biber kullanmanız uygun olmaz. Aynı şekilde etlerde kullanılacak sos yapımında etin tadına uygun olmayacak bir malzeme kullanılmamalıdır.

Sos kullanıldığı yiyeceğin tadını değiştirmemelidir. Ancak yiyeceğin lezzetine lezzet katmalıdır. Yani sosun lezzeti yiyeceğin lezzetini bastırmamalıdır. Et için sos kullandığınızda etin lezzetini almalı, fakat eti sossuz halinden daha lezzetli bulmalısınız.

Sos yapımında sadece ihtiyacınız olacak kadar miktarda sos hazırlamalısınız. Genellikle soslar beklediğinde özelliklerini kaybederler. Bu nedenle öyle fazla yapayım evde bulunsun demeyin. Her zaman taze hazırlanan soslar daha lezzetli olur.

Soslar hakkında kısa bir araştırma yaparak, etlerde, sebzelerde, tavuk etinde, balıklarda, diğer deniz mahsullerinde kullanılan, bu yiyeceklerle uyumlu olan soslar hakkında ilgi sahibi olmalısınız. Bu sayede daha başarılı bir sos seçimi yapabilirsiniz.
" } ] }