{ "title": "Sos Çeşitleri", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/sos-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 10:17:49", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Sos Çeşitleri, Soslar günlük hayatta kullanılan ve hemen hemen her evde yazın hazırlanan ve kışa saklanan şeylerden biridir. Soslar genel olarak doğal ve organik sebzelerden yapılmaktadır. Bu nedenle hemen hemen her annenin çocuklarının kış içerisinde sağlıklı ve organik tüketmesi için yaptığı hazırlıklardan olmaktadır. Soslar hem sağlık açısından faydalı olup hem de metabolizmayı ve sindirim sistemini hızlandırmaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Çünkü kışın organik sebze tüketimi oldukça az ve hatta imkânsızdır. Bu nedenle yazın yapılan ve kışa hazırlanan tüm soslar organik hazırlanmaktadır. Soslar çeşitli şekillerde lezzetli hale getirilir ve kıvamı iyi tutturulur. Kıvamı tutmayan sos kışı beklemeden bozulur. Tabi sos denince akla hep acı veya kırmızı domateslerden yapılan soslar gelmemelidir. Çünkü tatlandırıcı çikolatadan yapılan soslarda vardır. Bu tür soslar ise genelde pastalarda daha çok yapılmaktadır. Örneğin beşamel sos genelde her bayanın hazırlayabileceği kolay bir sos türüdür.

Beşamel sos tarifi malzemeler
Beşamel sos nasıl yapılır?

Tereyağını parçalara ayırıp derin bir tencereye koyun ve altını açın. Tere yağı eriyince unu üstüne serpin ve orta ateş de iken unun rengini pembeleşince ve kokmaya başlayınca soğuk sütü üzerine ekleyin. Unun topaklanmaması için hızlı bir şekilde karıştırarak, muhallebi kıvamı alana kadar pişirin. Ocağın altını kapatmaya yakın tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Böylece beşamel sosunuz hazır duruma gelmektedir. Bu sosu et, tavuk, köfte, balık, sebze ve makarna gibi birçok yemekte kullanabilirsiniz. Bir de sizlerle pastalarınıza katacağınız sostan bahsetmek istiyorum. Örneğin meyveli sos. Bu sos orman meyvelerinin sosunu içermektedir.

Meyveli sos tarifi malzemeler
Meyveli sos nasıl yapılır?

Hazırlanması pratik olan bu sosu ilk olarak 2 kg denilen suyu bir kaba 3 yemek kaşığı alınır. Bu ayrılan suyun içerisine poşetin tümü katılır ve eritilir. Geri kalan su kaynatılır, kaynayan suya eritilmiş orman meyveli sos karışımı eklenir, karıştırılır ve kaynayınca ocaktan alınır. Ocaktan alınan sosu arada karıştırarak soğutun. Daha sonra tatlıların veya pastaların üzerine bol bol kullanın. Bir de annemin sos çeşitleri arasında balık yaparken kullandığı ve kendi yaptığı balık sosu vardır. Hem balığa lezzet katıyor hem de doyurucu oluyor. Pratik ve basit olan bu sos şu şekilde olmaktadır.

Balık sosu tarifi malzemeler
Balık sosu nasıl yapılır?

İlk olarak malzemelerin hepsini bir kabın içerisinde toplayın. Üstüne limonu sıkın ve mikser yardımı alarak bu karışımı iyice çırpın. Şaşıracaksınız ama bu şekilde sosunuz hazırlanmış olacaktır. Balık sosunuzu ızgarada veya tavada fark etmek pişirdiğiniz balıkların üzerine ilave ederek kullanabilirsiniz. Fakat tavada yapılacak balık ise temizlendikten sonra kalın bir havlu kâğıdın üzerine koyularak suyu çekilmelidir. Daha sonra balık sosu eklenmelidir.
" } ] }