{ "title": "Salçalı Sos Tarifi", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/salcali-sos-tarifi-5774.jpg", "date": "21.01.2024 13:55:00", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Salçalı Sos Tarifi, domates ve biber salçaları birlikte kullanılarak hazırlanan bir sos türüdür. Biber salçası domates salçasıyla kullanıldığında sosun daha lezzetli olmasını sağlar. Ancak salçalı sos yapımında genellikle domates salçası sıklıkla tercih edilmektedir. Birçok farklı yemeğin sunumunda kullanıla salçalı sosun hazırlanması da oldukça basittir. Sos yapımında tercihe bağlı olarak marketlerden temin edilen domates salçası veya daha sağlıklı ve lezzetli olan ev yapımı salçalar daha fazla rağbet görmektir. Bu nedenle domates salçasını evde kendisi hazırlamak isteyenler için birkaç oldukça basit yöntemlere başvurulmaktadır. Ev yapımı lezzetli salça hazırlamanın püf noktalarından en önemlisi ise salça yapımında kullanılacak domatesin bilinçli seçilmesi gereklidir. Yani yaz aylarında bol güneş alarak olgunlaşmış kırmızı domatesler ev yapımı salçanın lezzetinin artmasını sağlayacaktır. Ayrıca ev ortamında sağlıklı ve doğal yollardan hazırlanan salçaya ilave edilen tuz da çok önemlidir. Bu yüzden kaya tuzu olarak bilinen tuz türü salçanın uzun süre dayanarak muhafaza edilmesine yardımcı olacaktır. Salça karıştırılırken özellikle tahta kaşık kullanılması da çok önemlidir. Çünkü metal salça üzerinde sulanmaya neden olacaktır. Sos yapımında kullanılacak salçanın özelliklerinden bahsettikten sonra salçalı sos hazırlanırken üzerine farklı baharatlar eklenerek daha leziz ve damak tadınıza uygun ister acısız ister acılı salçalı sos tarifini kolaylıkla hazırlayarak et yemekleri, makarnalar, kızarmalar ve daha pek çok yemek çeşidinde kullanılabilir.

Salçalı Sos Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
Salçalı Sos Tarifi Nasıl Yapılır?

Salçalı sos tarifi için kullanılacak malzemelerin ön hazırlığı olmadığından dolayı sosun hazırlanışı çok kısa sürecektir. İlk olarak sos tavasını ocağa koyarak içine zeytinyağı ilave ederek yağı kızmasını sağlayalım. Ardından ısınan yağın üzerine ezilmiş sarımsakları ekleyip biraz karıştırarak kavurduktan sonra üzerine sırasıyla kekik ve kırmızı pul biber eklenir. Bu aşamada baharatların yanmaması için dikkat edilmelidir. Baharatların ardından sos tavasına domates salçası ve biber salçaları eklenerek birkaç dakika kadar salçalar ezilerek kavrulur. Kavrulan salçaların üzerine su eklenerek sos kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Sos kaynayarak kıvam aldıktan sonra üzerine küp şeker, tuz ve karabiber eklenip karıştırıldıktan sonra ocaktan alınır. Hazır hale gelen salçalı sos yemeklerde kullanılmak için servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }