{ "title": "Patlıcanlı Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/patlicanli-sos.jpg", "date": "21.01.2024 16:45:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Patlıcanlı sos, Balkan ülkelerinde oldukça sevilen ajvar sos olarak da bilinen bir sostur. Közlenmiş patlıcan, domates salçası ve hafif acı biberli olan kırmızı ezme bir sostur. Pilav ve et yemekleriyle mükemmel bir uyum sağlayan, kahvaltıda tercih edilen, cips sosu olarak uyumlu bir sostur. Bazı tariflerde içinde havuçta kullanılır. Vereceğimiz tarifte biz havuç kullanmadık. Umarız beğenisiniz. Şimdi patlıcanlı sosu hazırlamaya başlayabiliriz.

Patlıcanlı sos için gerekli malzemeler
Patlıcanlı sos nasıl yapılır?

Sosu hazırlamak için önce patlıcanları ve kırmızı biberleri ocakta ya da fırının içinde közlemelisiniz. Bunları dışarıda soğutarak, kabuklarını ayıklayın. Kuru soğanı yemeklik doğrayarak, zeytinyağı ile biraz soteleyin. İçine dövülmüş sarımsağı ilave ederek, 1-2 dakika sotelemeye devam edin. Daha sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Bu arada domateslerin kabuklarını ayıklayarak, bunları rondodan geçirin. Şimdi ocağınızı yakarak, kuru soğanları sotelediğiniz tavada domates püresini de koyarak, malzemeleri birlikte pişirmeye başlayın. Suyunu çeken domates sosunun içine, küçük doğranmış patlıcanı ve kırmızı biberleri de ilave edin. Sosun tuzunu ve diğer baharatlarını koyarak kısa bir süre daha pişirin. Daha sonra tüm malzemeyi birden robottan yeniden geçirin.

Patlıcanlı sosu kış için hazırlıyorsanız, robottan çektiğiniz malzemeyi yeniden ocağa alarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynadığı zaman bunu kavanozlara paylaştırarak, kapaklarını kapatın ve ters çevirin. Soğuyuncaya kadar bu şekilde kalsın. Hatta kullanımınıza kadar ters olarak kalması daha iyi olur. Hemen tüketmeyi tercih ediyorsanız, kavanozlara koyduğunuz patlıcanlı sosun üzerine biraz zeytinyağı ilave edin. Kavanozdaki sos bitinceye kadar üzerinde zeytinyağı olursa, hava almaz. Patlıcanlı sosu sabah kahvaltılarınız için severek kullanacağınızı düşünüyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }