Patates kızartması sosları çok akıcı olmayan kıvamı ile farklı malzemelerden yapılabilmektedir. Patates kızartmasının lezzetini arttıran bu soslar hazırlanırken domates, sarımsak ve farklı baharatlar kullanılarak lezzet zenginleştirilir.
Patates Kızartması Sosları
Dip Sosu Tarifi Malzemeleri
2 Adet domates
2 Adet yeşil biber
1 Adet kuru soğan
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı kuru kekik
5 Yemek kaşığı sıvı yağ
2 Çay kaşığı kadar tuz
1 Çay kaşığı karabiber
Yapılışı: Kuru soğan piyazlık bir şekilde ince ince doğrandıktan sonra sıvı yağda kavrulur. Biberler doğranıp içine atılır. Domateslerin kabuğu soyulup rendelenir. Sarımsaklar dövüldükten sonra soğan ve biberlerin içine domates, sarımsak ve salça ilave edilerek pişirilir. Domatesler suyunu çekince içine tuz, kekik ve karabiber eklenir. 10 dakika daha pişirildikten sonra ocağın altı kapatılır. Karışım süzgeçten geçirildikten sonra soğumaya bırakılır. Soğuyan karışım kızarmış patateslerin üzerine dökülerek tüketilir.
Cheddar Sos Tarifi Malzemeleri
5 Adet patates
1/2 kğ sıvı yağ
Bir tutam tuz
1.5 Su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri
2 Su bardağı süt
3 Çorba kaşığı un
4 Yemek kaşığı tereyağı
1 Tatlı kaşığı acı sos
Yapılışı: Patatesler soyulduktan sonra uzun ve ince çubuklar şeklinde doğranır. Patatesler soğuk su ile yıkandıktan sonra su dolu bir kapta 10 dakika kadar bekletilerek kararması önlenir. Derin bir tencerenin içine sıvı yağ eklenir ve pişince içine patatesler ilave edilir. Bir tabağın içine kâğıt havlu koyduktan sonra kızaran patatesleri tabağa koyarak yağının fazlalığını emmesini sağlayabilirsiniz. Sosunu hazırlamak için bir tavada tereyağı ve unu yakmadan kavurun. Önceden ısıttığınız sütü kavurduğunuz bu unlu karışıma yavaş yavaş dökerek yedirin. İçine cheddar peynirini ve acı sosu da ekleyerek 5 dakika daha pişirin. Kızarttığınız patateslerin üzerine bu sosu dökerek servise hazır hale getirin.
Domatesli ve Baharatlı Sos Tarifi Malzemeleri
5 Tane orta boy patates
Yarım kilo sıvı yağ
Tuz
3 Tane domates
1 Çorba kaşığı üzüm sirkesi
1 Tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 Çay kaşığı toz şeker
3 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 Tatlı kaşığı kuru nane
1 Tatlı kaşığı kekik
1 Diş sarımsak
1 Çay kaşığı karabiber
Yapılışı: Patateslerin kabuğunu soyup ince şeritler halinde doğradıktan sonra 15 dakika tuzlu suda bekletin. Patatesleri yıkayın. Bir tencerenin içine sıvı yağı ve patatesleri koyup kızartın. Kızaran patateslerdeki yağı süzmek için havlu peçete kullanabilirsiniz. Domates ve sarımsakları ince ince doğrayın. Bir tavada yağı kavurduktan sonra içine sarımsak, domates, kırmızı biber, karabiber, üzüm sirkesi ve toz şekeri teker teker ilave ederek pişirin. Sos ılıdıktan sonra içine nane ve kekik ekleyerek karıştırın. Patateslerin hamurlaşmaması için sosu ılık halde dökmelisiniz. Son olarak kızarmış patateslerin üzerine dökerek servis edebilirsiniz. "
}
]
}