{ "title": "Palamut Sosu", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/palamut-sosu-1903.jpg", "date": "22.01.2024 01:08:27", "author": "nilüfer berk", "article": [ { "article": "Palamut sosu, pişirilen balığın çok daha leziz ve damak tadına uygun hale getirilmesi için balıkla birlikte servis edilen sostur. Palamut, temizlenmesi son derece kolay, oldukça lezzetli ve birçok tarifle pişirilebilecek bir balıktır. Üstelik son derecede faydalıdır. Hem fırında hem de ızgara olarak pişirilebilen bu balık, sos ile servis edildiği vakit çok daha lezzetli olacaktır.

Palamut balığına sos hazırlarken, damak tadına uygun olarak pek çok malzeme kullanılabilir. Nane, roka, biberiye, maydanoz, kişniş, fesleğen ve kekik, bu sosa en çok yakışan malzemelerdendir. Ayrıca balığı sosla marine etmek hem daha yumuşak hem de daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Bunun için palamut, hazırlanan sosa yatırılarak yaklaşık bir saat kadar buzdolabında bekletilir. Fakat daha zun süre kalması balığa zarar vereceğinden süreye dikkat etmek gerekir.

Palamut sosu malzemeleri
Palamut Sosu Nasıl Yapılır?

Bütün taze baharatlar saplarından ayrılır ve yaprakları ince ince kıyılır. Sarımsaklarda kıyılır ve iyice ezilip baharat karışımına eklenir. Son olarak limon suyu, karabiber, tuz ve zeytinyağı ilave edilerek pişen balığın üzerine dökülür.

Palamut sosu, çok çeşitli şekillerde yapılabilir. Bu kişinin zevkine ve yaratıcılığına kalmıştır. Ama bu balığa özellikle taze ve kurutulmuş baharatların yakıştığını söylemek mümkündür. Bunun dışında sarımsak da vazgeçilmez bir unsurdur. Alternatif malzemeler olarak, hardal, kapari, mayonez veya badem denenebilir. Burada asıl önemli olan, sosun balığın tadını bastırması değil, aksine pekiştiriyor olmasıdır. Sos, balığın üzerine dökülerek servis edilebileceği gibi, yanına eklenerek de servis yapılabilir.
" } ] }