{ "title": "Oyster Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/oyster-sos.jpg", "date": "21.01.2024 03:04:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Oyster sos, genellikle etlerin marine edilmesinde kullanılan, koyu renkli istiridye, soya sosu ile deniz tuzundan elde edilen bir sostur. Buna istiridye sosu da denir. Uzakdoğu menşeli olan bu sosun lezzetini ya da istiridyeden oluşmasını arzu etmezse, bitkisel kaynaklı olan istiridye mantarından üretilen türünü de kullanabilir. Uzakdoğu yemeklerinde oldukça sık kullanılan bir sostur. Genellikle et, tavuk gibi etlerin pişirilmesi sırasında Oyster sos ilavesiyle farklı bir lezzet elde etmek için kullanılır. Karamelize yapıda olan, koyu renkte ve keskin bir lezzettedir.

Daha önceden Uzakdoğu'dan getirilen Oyster sos artık ülkemizde de satılmaya başlamıştır. Bu nedenle büyük marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Asya mutfağında pişirilen yemeklerin dışında, etlerde, tavuk ve sebzelerde oldukça uyum sağlayan bir sostur. Etlerde kullanılırken önce etleri kısa süre kızartıp, Oyster sosa bulayarak kısa süre daha pişirirseniz, oldukça lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Oyster sos nasıl yapılır?

Oyster sosun yapılması, istiridyelerin soya sosu ve tuzla birlikte kaynatılmasıyla elde edilmektedir. Sosun yoğun kıvamının elde edilmesi içinde nişasta kullanılır, renginin koyulaşması amacıyla karamelden yararlanılır. Sos kahverengi renkte ve yoğun bir kıvamdadır. Genellikle sote edilen sebzelerde, et ve deniz mahsullerinde kullanılır.

Tayland ülkesinde üretilen Oyster sos diğer Uzakdoğu ülkelerinde üretilenlere kıyasla daha tuzlu olur. Eğer bu sosu açtıktan sonra hepsini kullanmazsanız, buzdolabında saklamanız gerekir. Vejetaryen olan kişiler için, üretilen soslarda istiridye mantarı kullanılır. Ancak bu türdeki soslar henüz ülkemize getirilmemiştir.
" } ] }