{ "title": "Midye Sosu", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/midyte-sosu.jpg", "date": "19.01.2024 01:37:06", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Midye sosu, midye ile farklı bir damak tadına ulaşmak isteyenlerin kullandıkları bir sostur. Genel olarak tarator sos olarak adlandırılırlar ancak
Kullanılacak olan malzemeler damak zevkine göre farklılıklar gösterebilir.

1. Tarif Malzemeleri
Midye Sosu Nasıl Yapılır?

Ceviz içi, sarımsak, tahin ve tuzu tek kâseye koyup güzelce çırpın. Çırpmaya devam ederek limon suyunu azar azar katın. Limon suyunu güzelce yedirdikten ardından maydanozu ekleyin.

2. Tarif Malzemeleri
Tarator sosu nerelerde kullanabilirsiniz?
Midye tava ve kalamarın yakınında dip sos model olmazsa olmazımızdır. Önce cevizleri toz haline getirdim daha ardından diğer malzemeleri de ek edip makinede güzelce karıştırın. Fazla miktarda sulu olursa ekmek içi veya katı olursa su veya yoğurt ile karıştırıyoruz.

3. Tarif
Midye Sosu Nasıl Yapılır?

Midyeleri yıkayın. Süzün, tencereye koyun ve kısık ateşte kendi suyu ile 10 dk pişirin. Sarımsakları ayıklayın ve tuzla ezin. Maydanozu ayıklayın, yıkayın, kalın saplarını atın ve yapraklarını kıyın. Sarımsak, limon suyu ve maydanozu karıştırıp midyelerin üzerine dökün. Karıştırın ve ılık servis yapın. Kabuklu midye kullanacaksanız öncesinde midyeleri tek tencereye koyup ateşe oturtun ve kabukları açıldıkça midyeleri çıkartıp alın.

4. Tarif farklı tarator sos
Tarator sos: Malzemelerin miktarını göz kararı ayarlıyoruz. Ekmek içini elimizle parçalıyoruz, cevizleri robottan geçirip, yoğurt mayonez tuz ve rendeli sarımsak ile harmanlayıp, midyeler hazırlıklı olana denli dinlenmeye bırakıyoruz.

5. Tarif midyede krema sosu
Kremalı Midye Nasıl Yapılır?

Midyeleri katı fırçayla temizleyip suyla dolu tek kaba alın. Açık ve çatlak kabuklu olanları atın. Öbür hazırlıkları yaparken bu suyu en az 4-5 kez değiştirmeniz gerekir. Marul, maydanoz ve kıtır soğanları temizleyip süzgece alın. Kıtır soğanları en az 2 cm uzunlukta doğrayıp derin tek tencerede zeytinyağıyla hafifçe soteleyin. Üst kısmına şarabı ekleyip buharlaşana denli fazla yüksek ateşte tutun. Şarap buharlaştığında ocağın altını kısıp, marul ve kremayı ekleyin. Krema ısınıp kaynamaya başladığında çok fazla az tuz ekleyip içerisine midyeleri atın ve maydanozları ekleyip kapağını kapatın. Midyeler açılmaya başladıktan 5 dk ardından ocaktan indirip derin tek servis kasesine boşaltıp anında servis yapın.

Aşçının notu: Midyeler kesinlikle gündelik olmalıdır. İyi temizlenmeli, en ehemmiyetlisi pişirileceği ana denli kesinlikle suda tutulmalıdır. Bununla Birlikte bu yemeğin suyunu saatler öncesinden hazırlayıp servis saatine denli midyeleri tekrardan suda tutabilir, yemek saatinde kremalı suyunu kaynatıp içerisine midyeleri atabilirsiniz. Şayet tencere kapağından midyelerin açıldığını göremiyorsanız kapağı açmayın; haşlamak amaçlı, midyelerin büyüklüğüne yönelik toplamında 15-20 dk yeterlidir.
" } ] }