{ "title": "Meyve Sosu", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/meyve-sosu.jpg", "date": "20.01.2024 18:35:03", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Meyve sosu, her ne kadar mutfaklarda hak ettiği yeri bulmasa da tatlıların, dondurmaların lezzetini arttırabilecek, görünümünü zenginleştiren özel bir yere sahiptir. Hazırlanması oldukça kolay olan soslar sayesinde taze meyvelerden istediğiniz gibi faydalanabilirsiniz. Tatlıları hem renklendiriyor hem de tamamlayıcı lezzet oluyor. Düşünün lor tatlısını yaban mersiniyle hazırlanmış meyve sosuyla sunduğunuzu, tatlınız bir anda daha görsel olduğu gibi, lezzeti de artacaktır. Çünkü meyvenin içindeki doğal asitle tatlılar çok iyi eşleşiyor. Meyve sosunu dondurma ve meyve salatalarıyla birlikte kullanabilirsiniz. Aslında meyve sosu sulandırılmış meyve püresi şeklinde hazırlanıyor. Sosların hazırlanması hangi meyveden yapılacağına göre değişmektedir. Bazı meyvelerle hazırlanan soslar direkt olarak tel süzgeçten geçirilmekte, bazıları ise ön pişirme yapılarak hazırlanmaktadır. Hatta bazı meyveler doğrudan karıştırıcı ile püre haline getiriliyor.

Meyve sosları genellikle şurup ya da şerbet denilen şekerli su karışımının içinde kullanılmaktadır. Böylece şekerin soğuk pürede kolay erimesi sağlanır. Bu şerbet daha önceden hazırlanarak, buzdolabında korunabilir. Bunun için 2 su bardağı toz şekerle aynı ölçüde suyu ocakta karıştırarak pişirin. İçine portakal ya da limon kabuğu koyarak lezzetlendirilebilir. Bunun dışında şerbet kaynayınca içine nane yaprağı, taze kekik ya da fesleğen gibi farklı lezzetler ilave edilebilir. İsterseniz kahve aromalı, karanfilli, anasonlu, tarçınlı şerbet hazırlayabilirsiniz. Bu lezzetler sizlerin damak zevkinize göre zenginleştirilebilir.

Meyve sosu tarifleri

Armut ya da elma sosu: bu sosu elma ya da armutla hazırlayabilirsiniz. Meyveleri ayıklayarak çekirdeklerini temizleyin. Bunları küçük doğrayın ve kararmalarına engel olmak için, limonlu suyla ovun. Daha sonra tencerede baharatlı şurupla birlikte meyveler yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğumuş meyve sosunu süzün ve yukarıda belirttiğimiz gibi şurupla sulandırın.

Çilek sosu: Ayıklanmış çilekleri birkaç damla limon suyuyla karıştırın ve karıştırıcı içine koyarak püre yapın. Daha sonra püreyi tel süzgeçten süzün. Buna naneli şerbet hazırlayarak karıştırın.

Frambuaz sos: bu meyve sosunu yine çilekte yaptığınız gibi limon suyuyla karıştırarak, blenderda püre haline getirin. Bunu baharatlı şerbetle sulandırın ve tel süzgeçten süzün. Bu tarz sosları kivi gibi meyvelerle de aynı şekilde hazırlayabilirsiniz.

Portakal ve greyfurt sosu: bu sosu hazırlamak için, meyvelerin suyunu sıkın. Bunu tavanın içine süzerek koyun. Ocağın altını açarak, içine taze nane ilave edin ve suyu buharlaşana kadar pişirin. Sosun üzerindeki köpükleri kaşıkla alın ve içine 1-2 kaşık toz şeker atın. Bir kâsenin içinde nişastayı ezin ve macun kıvamına getirin. Bunu pişen sosun içine katarak koyulaşmasını sağlayın. Sosun içine koyduğunuz nane yaprağını çıkararak, ikramınızı yapabilirsiniz.
" } ] }