{ "title": "Mantı Sosu Nasıl Yapılır", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/manti-sosu-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 03:57:54", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "
Mantı sosu nasıl hazırlanır, isteğe göre farklı malzemeler kullanılarak yapılıp mantıya lezzet katar. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mantı üzerine sos dökülerek yenilen bir yemektir. Hamuru, eti ve baharatları bir arada kullanarak hazırlanan bu yemek sosu ile ayrı bir öneme sahiptir. Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden kavimler aracılığıyla tanınmaya başlanan mantı benzer şekilleri ile Uzak Doğu mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Yapılışı ile toplumdan topluma farklılık gösteren mantı Türk mutfağındaki hazırlanışı ile popüler hale gelmiştir. Anadolu'nun en lezzetli yemeklerinden biri olan mantı Kayseri ile özdeşleşerek tanınmıştır. Adana, Aksaray, Sivas, Tokat, Çorum, Kırşehir, Konya, Niğde, Yozgat ve Ardahan gibi şehirlerde de özel olarak hazırlanmaktadır. Günümüzde marketlerde hazır gıda olarak da satılarak kısa sürede hazırlanıp tüketilebilmektedir. Mantı yapıldıktan sonra servis edilmeden önce üzerine sos hazırlaıp dökülür. Yoğurt, salça, tereyağı, sumak, kuru nane, fesleğen, reyhan otu ve sarımsak kullanılarak sosu hazırlanır.

Kayseri Mantısı ve Sos Tarifi Malzemeleri

Hamuru için
İç harcı için
Mantı sosu için
Yapılışı: Geniş bir kabın içerisine un, tuz ve suyu ekleyerek hamuru kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Hamuru 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra yumurta büyüklüğünde toplar şeklinde hamuru ayırın. İç harcını hazırlamak için ayrı bir kabın içine kuru soğanı rendeleyin. Maydanozları ve sarımsakları ufak ufak doğrayıp kabın içine koyun. Kıyma ve kırmızı biberi de kaba ilave ederek iç harcı karıştırın.
Hamurdan yaptığınız bezeleri unlanmış bir zemin üzerinde ince bir şekilde açarak kenarları 1 cm olacak şekilde kareler halinde hamuru kesin. Küçük hamurların içine kıymalı iç harcından koyarak hamuru üstte köşelerini birleştirin. Bir tencere kaynamış suyun içine öncelikle bir yemek kaşığı sıvı yağ ve bir tutam tuz ekleyin. Ardından hazırladığınız mantı hamurlarını suyun içine atarak yaklaşık 10-15 dakika haşlayın. Hamurlar yumuşadığında delikli bir kepçe yardımıyla hamurları sudan çıkarıp servis tabağına alın.

Mantı sosu hazırlamak için bir tavada tereyağı, salça, sarımsak ve kırmızı biber kavurun. Mantıları haşladığınız sudan 3-4 yemek kaşığı kadar alıp bu tavanın içine ekleyin ve 5 dakika kaynatın. Servis tabağına aldığınız mantıların üzerine önce yoğurdu sonra da bu sosu dökün. Üzerine nane yaprakları ile süsledikten sonra mantıyı servis edebilirsiniz.
" } ] }