{ "title": "Makarna Sosu Oktay Usta", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/makarna-sosu-oktay-usta.jpg", "date": "20.01.2024 18:34:27", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "Makarna Sosu Oktay Usta, fırında makarna severler için leziz bir sos tarifi. Beşamel olarak adlandırılan bu sos genellikle et ürünlerinin kullanıldığı yemeklerde tercih edilir. Beşamel sosunun tarifini makarnanın yapılışıyla birlikte veriyoruz.

Kıymalı soslu makarna için malzemeler
Makarna sosu için gerekli malzemeler
Makarna Sosu Oktay Usta Nasıl Yapılır?

400 gr etle iri iri doğranan havuçlar kıyma makinesinden geçirilir. Eğer kıyma makineniz yoksa havucu rendeleyip dana etini de kasaptan taze çekilmiş kıyma halinde alabilirsiniz. Bir tavada ısıtılan zeytinyağının içine havuçlu kıyma koyularak sotelenir. Domates sosu ve salçası eklenir. Tuzu, karabiberi, arzu edilen başka bir baharat var ise ilave edilip kavurmaya devam edilir. Kavrulan kıymanın kıvamını açmak için içerisine az miktarda sıcak su konulabilir. En son maydanozlarda atılıp altı kapatılır. Bu arada bir tencerede su kaynatılır tuzu ve zeytinyağı konularak makarnalar haşlanır. Haşlanan makarnalar ocaktan alınır ve süzülür.

Beşamel sos nasıl yapılır?

Küçük bir çelik tencereye tereyağı ve un konularak kavrulur. Unun kokusu çıkınca soğuk süt tencereye boşaltılıp hızlıca karıştırılır. Karıştırma işlemini çırpma teliyle yapmak; topak topak olmaması için işinizi kolaylaştıracaktır. Kaynamaya başlayan sosa tuz ve karabiber atılır. Kıvam alana kadar kaynatılır.

Makarnanın fırına verilişi

Fırına konulacak kapın içerisine haşlanmış makarnaların yarısı dökülür. Makarnanın üzerine hazırlanmış kıyma serpilir. Geri kalan makarna ile kıymanın üzeri örtülüp beşamel sosu da ilave edilir. En son rendelenmiş kaşar da üzerine dökülüp 180 derecelik fırında; üzeri kızarana kadar pişirilir.
" } ] }