Köri sosu nasıl yapılır, köri sosu özellikle tavuk yemeklerinde, yumurtada, ızgarada ve diğer et türlerinde yaygın şekilde kullanılan ve bu yiyeceklerle oldukça uyum sağlayan bir sostur. Bu sos farklı şekillerde hazırlanabilir. İçine değişik sebzeler, baharatlar ilave edilerek lezzetli bir köri sos yaratabilirsiniz. Sizler için 2 farklı sos hazırladık. Her ikisi de birbirinden lezzetli oluyor. Dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Köri sosu için gerekli olan malzemeler (İlk tarif)
2 yemek kaşığı minik küpler şeklinde doğranmış havuç, kereviz, soğan, pırasa, sarımsak
1 adet defne yaprağı
2 yemek kaşığı tereyağı
2 adet tane karanfil
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı toz köri
Yarım demet maydanoz
100 gram süt kreması
1 tutam kekik
Dörtte bir çay kaşığı muskat
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi
1 yemek kaşığı limon suyu
300 gram dana eti suyu ile yapılan un, tereyağı ve tuzla yapılan sos
Köri sosu nasıl yapılır?
Önce sosu hazırlayacağınız tavanın içinde küçük küp şeklinde doğranan sebzeleri tereyağında kavurmaya başlayın. Bunun içine karanfili, Hindistan cevizi rendesi, muskat, ince kıyılan maydanoz ve tuzu ilave edin. Bunları 1-2 dakika kavurduktan sonra, içine dana eti suyuyla hazırlanan özel sosu ilave edin. Bu malzemeleri 25-30 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Bundan sonra sosu rondodan geçirerek hazırlayın. Yeniden sosu ocağın üzerine alarak, içine limon suyu ilave edin. Daha sonra süt kremasını azar azar sosa ilave edin. Köri sos artık kullanıma hazır. Dilediğiniz yemekte, ızgarada kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Köri sosu için gerekli malzemeler (İkinci tarif)
25 gram toz köri
75 gram tereyağı
50 gram un
Yarım baş kuru soğan
1 diş sarımsak
1 küçük elma ile yapılan püre
1,5 su bardağı tavuk ya da et suyu
Toz Hindistan cevizi rendesi
Yeteri kadar tuz ve karabiber
Köri sosu nasıl yapılır?
Sosu hazırlamak için derin bir tavaya ihtiyacınız var. Bunun içinde tereyağı ile ince doğranan kuru soğanı sotelemeye başlayın. İçine köri ve unu ilave ederek, karıştırarak pişirmeye devam edin. Et suyunu içine koyarken sürekli karıştırmaya devam edin. Bir taşım pişince Hindistan cevizi rendesini ve elma püresini ilave edin. Bu sosu kısık ateşin üzerinde pişirin. İçine tuz ve karabiberi koyun. Köri sos bu şekilde tamamlandı. Dilerseniz hemen kullanabilir, dilerseniz de derin dondurucuda 2 ay kadar saklayabilirsiniz.