{ "title": "Kışlık Soslar", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/kislik-sos.jpg", "date": "19.01.2024 22:47:28", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Kışlık Soslar, Yazın hazırlanan ve kışa hazırlık olarak yapılan soslar kışın lezzetle tüketilmekte olup hemen hemen her evde kullanılmakta ve yapılmaktadır. Her annenin ve her bayanın yapmış olduğu ve yaptığı hazırlıkların içerisinde mutlaka soslar da olmaktadır. Soslar hem sindirimi sağlar hem de bağışıklık sistemini kışın korumaktadır. Kışlık soslar kahvaltı veya yemeklerde tüketilmekte olup lezzete lezzet katmaktadır. Örneğin kışlık soslar içerisinde kimse çilek sosunu bilmemektedir. Genelde çilek sosu marmelat olarak bilmektedir fakat marmelat değildir yani şekerli değildir.

Kışlık çilek sosu yapımında kullanılan malzemeler
Kışlık çilek sosu nasıl yapılır?

Çilekler istediğiniz miktarda şeker ile robota çekin. Daha sonra ağza gelecek gibi olan çilekleri tencereye koyun. Çilek kaynayınca kendini belli etmektedir. Bu şekilde de 5 dakika kadar kaynatın ve sıcak sıcak kaynar kaynar küçük kavanozlara doldurun. Kavanozların ağızlarını iyice hava almayacak kadar kapatın ve ters çevirin ve 5 dakika böyle bekletin. Daha sonra düzelterek sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Tekrar ters çevirerek 1 gün boyunca böyle bekletilir. Soğumasını bekleyin. Ertesi gün soğuyan kavanozları buzdolabına düz şekilde yerleştirin. Kışlık soslar arasında bir de kışlık domates sosu tarifi vermek istedim.

Kışlık domates sosu yapımında kullanılan malzemeler
Kışlık domates sosunun hazırlanışı ise: Soğanlar yemeklik bir şekilde doğranır, biberler de küçük küçük doğranmaktadır. Sarımsaklar rendelenir, domatesler ise küp-küp doğranır. İsteğe bağlı kabukları soyulabilir. Sıvı yağı kızdırıp soğanları ve biberleri ekleyin ve yumuşayana kadar kavrulur. Sarımsakları ekleyip 1-2 dk. Daha kavurun, domatesleri ekleyip 45 dk. Boyunca kaynatılır. Tuzunu ekledikten sonra karıştırılır ve birkaç dakika kadar daha kaynatılmaya bırakılır. Daha sonra karıştırıcıdan çekebilirsiniz. Tencerenin altı açıkken kaynar şekilde kavanozlara doldurulur ve kapağı sıkı bir şekilde kapatılır. Daha sonra ters çevrilir. 1 gece bu şekilde bekletilmelidir. Ertesi gün kapakları içe çökmüş bir vaziyette ise hazır hale gelmiş demektir ve güneş görmeyen bir yerde saklanmalıdır. Bu sos büyün yemeklerin yanında tat katarak kullanılabilir. Bir de acı biberli domates sosu vardır. Bu sos genelde mangallara eklenerek tat katmaktadır.

Kışlık acı biberli domates sosu yapımında kullanılan malzemeler
Kışlık acı biberli domates sosu nasıl yapılır?

Biberlerin saplarını ve çekirdek bölümlerini ayırıp istenilen büyüklükte bölünmektedir. Domatesleri küçük küpler halinde kesin ve sarımsakları ince ince kıyın ya da rendeleyin. Bir tavaya zeytinyağı ekleyin ve biberleri de ekleyip kavurun. Üzerine domates ve sarımsakları ekleyin, kaynamaya başlayınca üzerine sirke, toz şeker ve tuz ekleyin. Tabi daha sonra domatesler eriyene kadar pişirilmelidir. Daha sonra kavanozlarda saklayın. Et, tavuk ve köftelerin yanında ikram edilir. Lezzete lezzet katan bu sos oldukça doyumluluk verir.
" } ] }