{ "title": "Kışlık Sos Tarifleri", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/kislik-sos-tarifleri.jpg", "date": "20.01.2024 15:17:16", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Kışlık Sos Tarifleri, Kışlık soslar yazın tüm kadınlar tarafından hazırlık olarak yapılmaktadır. Kışın yemeklerin yanına lezzet katan ve sağlıklı olan soslar kışın kahvaltıda ve yemeklerde oldukça çok tüketilmektedir. Kışlık sos tarifleri hemen hemen her evde yapılmakta olup genelde bağışıklık sistemini korumak için de tüketilir. Çünkü kışın soslar kişilerin hastalıklardan korunmasını sağlamaktadır. Grip, nezle gibi hastalıklar kışın sos tüketildiğinde daha az kapılmaktadır. Kışlık soslar acı katıldığında ise sindirimi kolaylaştırmaktadır.

Melemen Sos Malzemeleri
Melemen Sos Nasıl Yapılır?

Bir tencereye su doldurulur ve kaynatılır. Domateslere çizikler atılır. Domatesleri kaynayan suya atıp, 30 saniye bekletelim ve daha sonra soğuk suya atın. Soğuk sudan aldığınız domateslerin kabukları daha kolay soyulmaktadır. Kabukları soyulduktan sonra küp-küp kesin. Biberleri küçük küçük doğrayın, tencereye sıvı yağı, biberleri koyalım ve kavurun. Üzerine domatesleri ilave edip, karıştıralım ve ara ara karıştırarak 25-30 dakika pişirin. Pişirme işlemi bittikten sonra cam bir kavanoza koyun ve ağzını sıkı bir şekilde kapatın. Daha sonra kavanozları ters çevirip bir gün bu şekilde bekletin ve kapakların ortası içine çökmüş ise kapaklar sıkı tutmuş demektir. Kışlık menemen sosları güneş görmeyen ve serin bir yerde saklanmalıdır.

Kahvaltılık Kışlık Sos Malzemeleri
Kahvaltılık Kışlık Sos Nasıl Yapılır?

Kırmızı biberi ve patlıcanı közleyip robottan çekelim. Havucu haşlayıp onu da robottan çekelim. Diğer tarafta ise domatesi robottan çekip büyükçe bir tencereye alın ve ocağa koyun içine tuz ve şekeri ekleyip kaynamaya bırakın. Böylece suyunu çekmeye başladığında içine sarımsakları atın diğer tarafta hazırlanan havuç, patlıcan, biberi ve kıyılmış maydanozu da ekleyin güzelce karıştırıp 1-2 dk daha kaynatıp kapatın. Son olarak kavanozlara sıcak sıcak koyarak kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirip kışa kadar saklayabilirsiniz.

Ajvar Sos Malzemeleri
Ajvar Sos Nasıl Yapılır?

Patlıcanları ve biberleri közleyin ve soğanları yemeklik doğrayarak sıvı yağda kavurun. Sarımsakları rendeleyip ekleyin ve kavurun. Domatesleri rendeleyip ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun. Ayrıca közlenen patlıcan ve biberlerin kabuklarını soyun ve ekleyin bu karışımı karıştırıcıdan geçirin. Tuz ve pul biberi de ekledikten sonra iyice karıştırın. Daha sonra bu şekilde 10-15 dakika daha pişirin. Sıcak sıcak kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirin, 1 gün bu şekilde beklettikten sonra güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.

Lütenista Kışlık Sos Malzemeleri
Lütenista Kışlık Sos Nasıl Yapılır?

Biberi, patlıcanı ve domatesi közleyin bir poşete koyun ve biraz bekletin ki kabukları iyi ve kolay soyulsun. O sırada havuçları küçük küçük doğrayıp haşlayın. Soyduğunuz sebzeleri ve sarımsakları da aynı şekilde doğrayıp büyük bir tencereye koyun havuçları, tuz ve şekeri de ekleyerek 1 saat boyunca kaynatın. İnce ince doğranmış maydanozları ekleyip ve zeytinyağı da ekleyerek karıştırın ve sıcakken kavanozlara koyun ve sıkı bir şekilde kapaklarını kapatarak ters çevirin. Güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmelidir.
" } ] }