{ "title": "Kışlık Domates Sosu", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/kislik-domates-sosu.jpg", "date": "20.01.2024 03:16:44", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Kışlık Domates Sosu, yemeklerimizin yanında olmazsa olmazlarımız arasındadır. Özellikle tavuk ve makarna çeşitlerinde, üzerine dökerek veya yanında tükettiğimiz domates soslarının tadı vazgeçilmezler arasındadır. Kışlık domates soslarının, adının neden kışlık olduğunu açıklayacak olursak; malumunuz her meyve ve sebze mevsiminde güzeldir. Yazın tükettiğimiz domateslerin tatları ile kışın tüketilen domateslerin tadı ve tazeliği arasında dağlar kadar fark vardır. Ülkemizin maddi durumu göz önünde tutulduğunda, her evde derin dondurucular mevcut değildir. Derin dondurucular olsa dahi bu kadar domatesi nasıl stoklayacaksanız. Şöyle kabaca bir hesap yapıldığında, kışlık için 4 kişilik bir aile herhalde 100 kg domates stoklaması gerekiyor. Buda pek mümkün görünmüyor. Bundan dolayı yaz aylarında yetişen ve hiçbir şekilde hormon bulunmayan domateslerle, soslarını yaparak kış için saklayabilirsiniz ve emin olun kışın yemeklerinizin yanında sunduğunuz domates soslarını, ailenizle birlikte tükettiğinizde iyi ki de zahmetine katlanmışım diyeceksiniz ve her yaz mutlaka bu zahmete kalkışacaksınız. Kışlık domates sosunun yapılışını ve tarifini sizlerle paylaşacak olursak;

Kışlık Domates Sosu Yapımı İçin Gerekli Malzemeleri
Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuru soğanları çok ufak olacak bir şekilde rendeleyebilir veya robota verebilirsiniz. Fakat sosun fazla akışkan olmaması için kuru soğanları çok fazla ufaltmayınız. Rendelemiş olduğunuz kuru soğanları bir kaba boşaltarak bir köşede ayırın ve sarımsakları dövmeye geçin. Sarımsakları da aynı şekilde başka kaba boşaltın ve sakın soğanların olduğu kaba aktarmayın. Ardından domatesleri de ufak olacak şekilde doğrayın fakat domateslerin kabuklarını soymanız gerekmektedir. Midemiz, domates kabuklarını sindirmede zorlanmaktadır. Bundan dolayı rahatsız olmamanız için öncesinden kabuklarını soyun, aynı şekilde biberleri de ister küçük küçük doğrayın, isterseniz de robottan çektirebilirsiniz. Dikkat edeceğiniz husus biberlerin de çok ufak bir şekilde dilimlenmemesidir. Sonrasına tencereyi alarak içine sıvı yağını, biberleri ve soğanı atarak iyice yumuşayana kadar karıştırarak kaynatın. Yumuşama sağlandığı takdirde, ilk olarak ardından sarımsakları da ekleyiniz. Sarımsakları ekledikten sonra 3-4 dakika kadar daha kaynattıktan sonra son olarak domatesleri de ekleyin ve kısık ateşte elli dakikaya kadar kaynamasını bekleyin. Kaynama devam ederken el karıştırıcı ile ara ara karıştırabilirsiniz veya kendinizde kaşıkla karıştırın, En son olarak kaynama işlemi bittikten sonra kışlık domates sosunuz için hazırlamış olduğunuz kavanoz veya saklama kaplarına boşaltarak kapaklarını sıkıca kapayınız. Bu işlemi, mümkün olduğu kadar kaynama işlemi biter bitmez sıcakken gerçekleştirin. Doldurduğunuz bu kavanozları bir tepsi alarak içine kapak kısmı altta kalacak şekilde ters çevirerek diziniz ve tepsiyi güneşin görebileceği bir yere kaldırın ve bir gece kalacak şekilde bekletiniz. Bir gün sonra kavanozun kapağına kadar hepsi süzülmüşse ters çevirerek kavanozlarınızı serin bir yere kaldırarak, kışlık soslarını hazırlamış olursunuz. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }