{ "title": "Karamel Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/karamel-sos.jpg", "date": "19.01.2024 21:56:18", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Karamel sos, karamel şekerin sıcaklık etkisi ile kahverengileşmiş ve pişmiş halidir, karamel sosun esas malzemeleri şeker ve sudur fakat kullanımına göre farklı ilaveler yapılabilir. Piştikten sonra içerisine ilave bir şeyler eklenmez ise tekrar donacaktır ve kullanılamayacak hale gelecektir. Sadece şeker ve sudan yapılırsa sert bir hal alacağı için pasta üzeri şekil yapımlarında kullanılır çünkü şekil donup sabit kalacaktır. Ama içerisine yağ ve krema eklenerek yapılmış olan karamel soslar çok daha lezzetli ve kullanım alanı geniş oluyor. Bu şekilde hazırlanırsa pasta ve keklerde tatlılarda dondurmalarda kullanılır ve enfes bir lezzet katar. Bu sos durdukça koyulaşan bir sostur bu nedenle yapım aşamasında akışkan olması gerektiğini unutmayalım, yapıldıktan sonra ağzı kapalı hava almayacak bir şekilde buzdolabında bir hafta on gün kadar muhafaza edilebilir çok koyulaşırsa mikrodalga fırında ısıtılarak akışkanlık kazandırılabilir.

Karamel sos yapımı için gerekli malzemeler
Karamel sos nasıl yapılır?

Karamel sos yaparken ölçülere uymak çok önemlidir yoksa kıvamda sıkıntı yaşanabilir. Karamelin yapılacağı tencere sosluk tarzında kalın tabanlı bir tencere olmalıdır. Su ve şekeri tencereye alıp ocağa koyun ve altını açın orta ateşte su buharlaşıp şeker eriyinceye kadar karıştırın. Bir süre sonra su buharlaşacak ve şeker kahverengine dönüşecektir. Bu aşamada altını kısın ve koyulaştığı zaman kremayı yavaşça ilave edin bir anda köpürecektir bu nedenle ocağı kısın ve yavaş yavaş karıştırın şeker ile kremanın iyice karışması gerekir. Tam karışınca bir iki kaynatın ve ocaktan alın ocaktan alınca hava almayacak kapaklı kaplara koyun ve istediğiniz zaman servis edin.
" } ] }