Harissa Sos acı biber kullanılarak hazırlanan bir sos olup Fas mutfağına ait bir tariftir. Acı sos olarak da kullanabileceğiniz bu tarifi aynen ya da süzme yoğurt ilave ederek cipsleriniz için sos olarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca humus ve muhammara gibi mezelerle de bu sosu kullanabilirsiniz. Tavuk veya etlerinizi bu sosa bulayıp fırınlayarak da enfes tatlar elde edebilirsiniz.
Harissa Sos Malzemeleri
8 adet kırmızı ve uzun kuru acı biber
1 tatlı kaşığı tohum halindeki kimyon
1 tatlı kaşığı tohum halindeki kişniş
3 diş sarımsak
1/2 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 tutam kişniş
1 tutam kimyon
1 çay bardağı zeytinyağı
Harissa Sos Nasıl Yapılır?
Kuru biberleri yıkayarak sos yapımına başlıyoruz. Yıkadığımız kuru biberleri bir tencereye alarak üzerine 1 su bardağı su koyup kaynatıyoruz ve ocağın altını kapatarak biberlerimizi bir gece bu suyun içinde bekletiyoruz. Bir gece beklettiğimiz biberleri süzerek bir tabağa alıyoruz. Ancak süzmüş olduğunuz suyu sakladığınızdan emin olun. Biberlerin çekirdeklerini ayıklamanız gerekiyor. Aksi takdirde sosunuzun görüntüsü bozulacaktır. Çekirdeklerinden tamamen ayıkladığımız biberleri ince ince doğruyoruz. Daha sonra kişniş ve kimyon tohumları ile tutamlar halindeki kimyon ve kişnişi teflon bir tavaya alıyoruz. Tohumların yanmamasına dikkat ederek birkaç dakika kavurup havanda dövüyoruz. Daha sonra biberlerimizi, kavurup öğüttüğümüz baharatlarımızı, sarımsaklarımızı, kaya tuzu ve zeytinyağını blendere koyuyoruz. Bu karışımın üzerine acı biberleri beklettiğimiz sudan 3 yemek kaşığı ekleyip iyice öğütüyoruz. Bu karışım blenderden geçtikten sonra size çok koyu kıvamlı gelirse biberin suyundan biraz daha ekleyerek dilediğiniz kıvamda ayarlayabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz bu sosu hemen kullanabileceğiniz gibi bir kavanoza alıp hava almaması için üzerine zeytinyağı dökerek de saklayabilir ve Harissa Sosunuzusonra kullanabilirsiniz.