{ "title": "Guacamole Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/guacomole-sos.jpg", "date": "19.01.2024 22:15:13", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Guacamole Sos Meksika kökenli olan ve avokadodan yapılan bir dip sostur. Sosun adı, ahuacatl (Avokado) ve molli (Sos) kelimelerinden (Klasik Aztekçe kökenli) türetilmiştir. Guacamole Sos için aslında gerekli olan tek şey olgun avokadolar ve tuzdur. Sonrasında küçük bir misket limonu veya normal limon suyunun asidik bir sıçrama yaparak avokadonun zengin tadını dengelemek için eklenmesi gerekir. Ardından isteğe göre ince kıyılmış kişniş, acı kırmızı biber, kuru soğan ve domates eklenebilir.

Mükemmel bir Guacamole Sos için bulunan tek püf nokta iyi ve olgunlaşmış avokado kullanmaktır. Avokadonun olgun olup olmadığını anlamak için yavaşça kabuğuna basılarak kontrol edilebilir. Eğer kabukta hiç yumuşaklık yoksa yani kabuk taş gibi sertse, bu avokadonun yeterince olgunlaşmadığını ve tadının da güzel olmadığını gösterir. Ancak kabukta hafif bir esneme oluyorsa bu olgun bir avokadonun göstergesidir. Fakat avokadonun yüzeyi yumuşak alanlarla kaplı ve kabuk da yumuşamaya başlamışsa bu durum çok olgunlaşmış hatta çürümeye başlamış olduğunu gösterir ve tadı da kötüdür. Bu nedenle sosta kullanmadan önce sebzenin tadılması çok önemlidir.

Guacamole Sos Malzemeleri
Guacamole Sos Nasıl Yapılır?

Yıkanmış avokadolar boylamasına ikiye kesilir ve içindeki büyük çekirdek çıkarılır. Avokadonun içindeki etli kısmı dış kabuğundan bir kaşık yardımıyla çıkarılarak derin bir cam kâseye konur. Bu işlemin daha kolay yapılabilmesi için iç yüzeye küt uçlu ve kısa bir bıçakla çaprazlamasına birkaç çizik atılır. Ardından kolayca metal dondurma kaşığı ile çıkarılabilir. Kâseye alınan avokado içi çatal yardımıyla ezilir. Ancak bu sos biraz pütürlü olacağından ezme işlemi püre gibi pürüzsüz oluncaya dek yapılmamalıdır.

Ezilen sebzenin üstüne tuz ve limon suyu eklenir. Limon suyundaki asit avokadonun kolayca kahverengiye dönmesini geciktirir. Ardından doğranmış soğan, kişniş yaprakları, karabiber ve Meksika biberi eklenir. Acı kırmızı biberler kendilerine has bir acı çeşnisine sahiptir. Bu nedenle acı tat için sosa yarım biber gibi küçük bir miktar eklenerek başlanmalı ve damak tadına göre acılık seviyesi ayarlanmalıdır. Biberleri tutarken ve doğrarken de çok dikkatli olunmalıdır. Eller temasın ardından çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır ve birkaç saat boyunca göz ya da göz çevresine temas ettirilmemelidir. Sostaki tüm bu karışımların birçok farklı ve taze içeriğin bir lezzet oluşturması için yapıldığı unutulmamalıdır. Bu tarif ile başlanıp damak zevkine göre ekleme ve çıkarmalar yapılabilir. Sosu hazırladıktan sonra kabın üstü streç filmle sıkıca sarılmalı ve sosun hava ile teması kesilmelidir. Çünkü havadaki Oksijen oksidasyona neden olmakta ve sosu kahverengiye döndürmektedir. Servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır. Domatesler soğuyunca aromaları kaybolduğundan, Guacamolen Sos'a domates eklenmek istendiğinde servisten hemen önce yapılmalıdır.

Varyasyonlar
" } ] }