{ "title": "Gravy Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/gravy-sos.jpg", "date": "20.01.2024 02:48:25", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Gravy Sos, özellikle İngiliz mutfağında önemli bir yere sahip olan bir sostur. Öyle ki İngilizler \"hiçbir fırınlanmış yemek yanından bir Gravy sos sürahisi olmadan tamamlanamaz\" demektedirler. Gravy sos etlerin tencerede kavrulması veya fırında kızartılması esnasında tavada bıraktıkları sulardan yapılan lezzetli ve tuzlu bir sostur. Bu sos hazırlanırken kullanılacak et suyunda fazla yağ bulunuyorsa biraz soğutularak üstte birikmesi sağlanıp yüzeyden alınmalıdır ya da bunun için yapılmış özel yağ ayırıcı kaplar kullanılabilir. Tavada kalmış ve iyice karamelize olmuş pişirme sularına, etler ve su kaynarken köpük olarak yüzeye çıkan fazla yağları alınarak elde edilmiş et suyu veya şarap gibi sıvılar eklenerek kuvvetlice karıştırılır. Bu işleme deglaze, yani bir kabın dibine yapışmış olan kalıntıları üzerlerine sıvı döküp kaynatarak çözdürme işlemi denir. Bazen daha kalın bir sos elde etmek için, sıvılar eklenmeden önce un ve yağ tavada açık kahverengiye dönünceye dek kavrulur ve bu karışım üstüne deglaze edilmiş sıvı eklenerek gravy sos elde edilir.