{ "title": "Gravy Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/gravy-sos.jpg", "date": "20.01.2024 02:48:25", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Gravy Sos, özellikle İngiliz mutfağında önemli bir yere sahip olan bir sostur. Öyle ki İngilizler \"hiçbir fırınlanmış yemek yanından bir Gravy sos sürahisi olmadan tamamlanamaz\" demektedirler. Gravy sos etlerin tencerede kavrulması veya fırında kızartılması esnasında tavada bıraktıkları sulardan yapılan lezzetli ve tuzlu bir sostur. Bu sos hazırlanırken kullanılacak et suyunda fazla yağ bulunuyorsa biraz soğutularak üstte birikmesi sağlanıp yüzeyden alınmalıdır ya da bunun için yapılmış özel yağ ayırıcı kaplar kullanılabilir. Tavada kalmış ve iyice karamelize olmuş pişirme sularına, etler ve su kaynarken köpük olarak yüzeye çıkan fazla yağları alınarak elde edilmiş et suyu veya şarap gibi sıvılar eklenerek kuvvetlice karıştırılır. Bu işleme deglaze, yani bir kabın dibine yapışmış olan kalıntıları üzerlerine sıvı döküp kaynatarak çözdürme işlemi denir. Bazen daha kalın bir sos elde etmek için, sıvılar eklenmeden önce un ve yağ tavada açık kahverengiye dönünceye dek kavrulur ve bu karışım üstüne deglaze edilmiş sıvı eklenerek gravy sos elde edilir.

Gravy Sos Malzemeleri (Geleneksel İngiliz)
Gravy Sos Nasıl Yapılır?

Fırınlanan ya da kavrulan etin saldığı sular ve yağlar alınarak bir kapta toplanır. Ardından bir sürahiye konularak fazla yağın üstte birikmesi için birkaç dakika bekletilir. Daha sonra fazla yağ yüzeyden alınır. Et piştikten sonra, eti kavurmak için kullanılmış olan ve karamelize olmuş et suyu kalıntıları bulunan tava orta hararetteki ateşe konur ve sıvı yağ eklenir. Bu arada pişen ve servis edilmeyi bekleyen etin, bir kenarda alüminyum folyo ile sarılı halde sıcak tutulması gerekmektedir. Tavada ısınan yağın üzerine un eklenerek karıştırılmaya başlanır. Ardından tavaya et suyu da ilave edildikten sonra pürüzsüz bir karışım elde edilinceye dek sürekli karıştırılır. Tahta bir kaşık kullanılarak karıştırma işlemi esnasında tavaya yapışmış halde olan tüm karamelize et suyunun sosa karışması sağlanır. Sos kaynayana dek beklenir ve yaklaşık 10 dakika sonra hazır hale gelir. Arzu edilirse bu aşamada sos esmerleştirici de eklenebilir. Hazırlanan Gravy Sos, bir sos kabına alınarak sıcak etin yanında servis edilir.
" } ] }