{ "title": "Fajita Sosları", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/fajita-soslari.jpg", "date": "20.01.2024 03:36:23", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "Fajita sosları, (Fajitas) Meksika mutfağından bir tarif. Sotelenmiş et ve sebzelerden oluşan bu yemek 3 özel sosla servis ediliyor. Sosların ortak özelliği sarımsaklı ve ekşimsi olması ve tabi ki Meksika'yı anımsatacak karabiber acısı. Tüm soslardan eksik olmayan biberler yemeğin lezzet sırrı. Hazırlanan sosları benzer yemeklerde de kullanmanız mümkün. Özellikle fast food yiyeceklerin yanında gördüğümüz bu sosları evde kendimizde yapabiliriz. Malzeme listesi biraz uzun görünse de işlemi çok pratik.

Fajita için gerekli malzemeler
Fajita nasıl yapılır?

Jülyen yani parmak şeklinde doğranmış olan dana etini bir kaba alıp terbiye için üzerine; limon, sirke, kimyon, karabiber, pul biber, şeker, ince ince kıyılmış sarımsak ve 1 kaşık zeytinyağı konularak iyice yedirilir. Soslar hazırlanana kadar harmanlanan etler marina olması için bekletilir. Salsa, avokadı ve yoğurt sosu hazırlandıktan sonra teflon tava iyice ısıtılır. Kızgın olan tavaya etler konur ve her yeri kahverengi oluncaya kadar pişirilir. Öte yandan soğanlar piyazlık, biberler jülyen şeklinde doğranır. Pişen etler tavadan alınır. Tavaya 2 yemek kaşığı zetyin yağı konur ve sebzeler eklenir. Biraz tuz ve karabiber de eklenip yüksek ateşte sotelenir. Sotelenen biberlerin üzerine etlerde katılır, beraber 3-4 dk. Daha sotelenir. Bekletilmeden sıcak servis edilmesi önerilir.

Domates salsa sosu için malzemeler
Yapılışı: İnce ince kıyılmış tüm malzemeler karıştırılır yağı ve baharatları eklenip özleştirilince sos hazırlanmış olur. Servis edilecek kaba alınır. Eğer arzu edilirse tüm malzemeler bir robot yardımıyla meze haline getirilebilir.

Avokado (Guacamole) sosu için gerekli malzemeler
Yapılışı: Avokado soyulup çekirdekleri ayıklanır. Bir çatal yardımıyla iyice ezilir. Üzerine iyice ezilmiş sarımsak, limon suyu, hardal, toz şeker ve zeytinyağı koyulup iyice karıştırılır. Daha sonra karabiberi de eklenip servis tabağına alınır.

Yoğurt sosu için malzemeler
Yapılışı: Soğan, sarımsak, maydanoz ve salatalık ince ince doğranır ve yoğurdun içine katılır. Sarımsak tercihe göre ezilebilir. Zeytinyağı ve tüm baharatlar da katılarak yoğurt iyice karıştırılır. Servis tabağına alınır.

Hazırlanan bu 3 sos sıcak fajitanın yanında servis edilir.
" } ] }