{ "title": "Döner Sosu", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/doner-sosu.jpg", "date": "19.01.2024 08:04:43", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "Döner Sosu, Türk yemek kültürünün değişmeyen ve en köklü damak tatlarından biri olan döneri daha da tatlandırmak için, tadından vazgeçilmez yapabilmek için soslarla süslemek oldukça pratik ve eğlencelidir.

Döner Sosu İçin Gerekli Malzemeleri
Döner Sosu Nasıl Hazırlanır?

Döner sosunu hazırlarken rahat hareket edebilmek iyice karıştırıp, pişirimini iyi yapabilmek için geniş bir tencere ayarlanır. Ayarlanan tencereye ilk olarak zeytinyağı ilave edilir. İki diş orta büyüklükteki sarımsak soyularak bir çay kaşığı kadar tuz ile havana bırakılır. Havana bırakılan sarımsak ve tuz iyice ezilene kadar karıştırılır. Ezilme işlemi tamamlandıktan sonra sarımsak tencereye alınarak yağ ile karıştırılır.

Eğer imkân varsa sürekli tahta kaşık kullanılmalıdır. Bu sayede tadı daha mayhoş olacak ve beğenilecektir. Sarımsak kokusunu iyice verince, iki yemek kaşığı domates salçası ve iki yemek kaşığı biber salçası ilave edilmelidir. Kısık ateşte dört-beş dakika olacak şekilde kavurulmalıdır. Daha sonra sırasıyla acı toz biber, karabiber ilave edilmelidir. Baharatlar ilave edildikten sonra iyice karıştırılmalıdır. Özleri birbirine vererek yoğun bir kıvam almalıdır. Ardından pul biber ve kekik ilave edilmelidir. Gerekli malzemeler iyice karıştırılmalı ve yoğun kıvamını korumaya devam ederken üzerine su ilave edilmelidir.

Daha sonra hazırlanan sosun üzeri tencere kapağı ile kapatılarak yaklaşık 10-12 dakika kadar kısık ateşte kaynayınca kadar bırakılmalıdır. Kaynama işlemi bittikten sonra ocak kapatılmalıdır. İster sıcak olarak servis edebilirsiniz, isterseniz soğuması bekleyip o şekilde kullanabilirsiniz hazırlamış olduğunuz dönerlerde.

Afiyet olsun.
" } ] }