{ "title": "Domates Sosu", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/domates-sosu.jpg", "date": "19.01.2024 04:47:29", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Domates sosu, genellikle domates sosu yaz aylarından ağustos ayında domatesin en güzel zamanların da yapılması gerekmektedir. Domates sosları her yemekte kullanılacağından ister acılı isterseniz tatlı olarak yapabilir ve bu sayede kış aylarında özellikle sizler de kullanabilirsiniz. Özellikle de ağzı kapalı bir kavanozun içerisinde buzdolabında bir kış boyunca saklayabilirsiniz. Ülkemizde sıklıkla ev hanımları tarafından yapılan ve kış aylarında organik olan domates bulunmadığından dolayı domatesi yemeklere koyacağınız zaman sizler de bu domates sosundan kolayca yapabilirsiniz. Güzel bir domates sosu yapmak için öncelikle acılı mı yoksa sadece domatesten mi yapacağınıza karar vermelisiniz. Sade domateslisini ve acılısını kolayca yapabilirsiniz. Domates soslarında yağ kullanılmaktadır.

Fakat katı yağ kullanılması kesinlikle önerilmemektedir. Bunun yerine mümkünse zeytinyağı kullanılması tercih edilmelidir. Domates kullanacağınız bütün yemeklerde sizler de kendi evinizde hazırlayacağınız domates sosunu kullanabilirsiniz. Özellikle de makarna yemeklerinde, menemenlerde, et yemeklerinde, bakliyatlar da ya da kızartma yemeklerinde de sıklıkla yapacağınız sosu kullanarak nefis tatlar olmasını sağlayabilirsiniz. Genellikle domates yaz aylarında organik olmasından dolayı, bol çekirdekli olacaktır. Bu çekirdeklerin de sos içerisinde olmasını istemiyorsanız o zaman domatesleri bir süzgeçten geçirmeli ve çekirdeklerinden ayıklamalısınız.

Domates sosu malzemeler
Domates sosu nasıl yapılır?

Domateslerin kabuğu soyulur ve karıştırıcı yardımıyla parçalanır. İsterseniz küçük parçalar halinde de doğrayabilirsiniz. 20 diş sarımsak kabukları soyulduktan sonra çok küçük parçalar halinde doğranır ve bir tencerenin içerisine 1 çay bardağı sıvı yağ konularak doğramış olduğumuz sarımsaklar hafif rengi dönene kadar kavrulur. Doğradığımız ya da blenderden geçirmiş olduğumuz domatesler üzerine atılarak domateslerin suyunu iyice salıp eriyinceye kadar orta ateşte yaklaşık olarak 45 dakika boyunca kaynatılır. Kaynamaya bıraktığınız zaman bazen üzerinde beyaz bir köpük veya domatesin suyu çıkabilir. Bu yüzden zaman zaman ocaktaki pişen domatesin üzerinden almanız gerekmektedir. Bunun nedeni de daha güzel ve kıvamında bir domates sosunun olmasıdır. Domatesler biraz koyu bir kıvama gelene kadar ocakta tutun. İstediğiniz kıvama geldiği zaman ocaktan indirin ve üzerine 3 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 2 yemek kaşığı tuz ilave ederek blenderden geçirin. Ardından yaptığımız sosun içerisinde olan domates çekirdeklerinin sosun tadını bozacağından ince bir elek yardımıyla bu sosu elekten geçirin ve çekirdeklerini ayıklayın. Tekrar ocağa koyun ve domates sosunu 10 dakika kadar kaynatın. Soğuduğu zaman cam kavanozlara koyup buzdolabında saklayabilir ve kış aylarında domates yerine kullanabilirsiniz.

Not: Eğer domates sosunu acılı yapmak istiyorsanız, sarımsakları yağda kavurmadan önde 5 tane orta büyüklükte olan acı sivri biberi çok küçük parçalar halinde doğrayın. Sarımsaklardan önce yağda kızartıp sarımsakları o şekilde atın. Geri kalan işlemleri aynı şekilde yapacaksınız.
" } ] }