{ "title": "Demiglas Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/demiglas-sos.jpg", "date": "19.01.2024 12:59:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Demiglas sos, kahverengi sos olarak da bilinen klasik bir Fransız sosudur. Temel soslardan biridir. Diğer sosları lezzetlendirmekte, etlerin yanında servis edilmektedir. Özellikle mantarlı sos yapımında çok fazla kullanılır. Soslardaki temel kural sosun yemeğin lezzetinin önüne geçmemesidir ya da yemeğin tadını gizlememelidir. Yani yemeğin tadını güçlendirmeli, ön plana çıkarmalıdır. Demiglas sos yapımı için öncelikle İspanyol sosa ihtiyaç bulunmaktadır. Bu nedenle öncelikle bu sosu hazırlamamız, daha sonra Demiglas sosu yapmamız gerekecek. Bu nedenle hazırlığa İspanyol sosla başlayalım.

İspanyol sos için gerekli malzemeler
İspanyol sosun yapımı: Tavanın içine sıvı yağı koyarak kızdırın. Buna unu ilave ederek, sürekli karıştırıp kahverengi bir renk almasını sağlayın. Bu şekilde meyaneyi hazırladık.

Şimdi sos tavasında küp doğranmış soğanları soteleyin. İçine kereviz sapını, havucu ilave ederek soteleyin. Daha sonra domates salçasını ya da püresini ilave edin. Et suyunu da koyarak, karışımı hafif ateşte karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra hazırladığınız meyaneyi ekleyerek, 1 saat kadar kısık ateşte kaynatın. İçine karabiber, tuz, kekik, maydanoz ve defne yaprağını da ilave edin. Süre tamamlanınca İspanyol sos hazır hale gelecek. Bu sosu 1 hafta süreyle buzdolabında saklayabilirsiniz. Şimdi Demiglas sos yapımına da başlayabiliriz.

Demiglas sos için gerekli malzemeler
Demiglas sos nasıl yapılır?

Sos tenceresinin içinde et suyu ve İspanyol sosunu koyarak, yaklaşık 1,5 saat kadar kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Tenceredeki malzeme yarı yarıya azalıncaya kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alarak, dilerseniz içine kırmızı şarabı ilave edebilirsiniz. Demiglas sos kullanıma hazır hale geldi.

Afiyet olsun.
" } ] }