{ "title": "Çilekli Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/cilekli-sos.jpg", "date": "20.01.2024 00:20:54", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Çilek sos, fazla malzemeye ve uğraşa gerek kalmadan hazırlanan pratik bir sos. Kullanım alanı geniş olan sosu mevsiminde hazırlayıp daha sonra kullanım için kavanozlarda saklamak mümkün. Hazır gıda tüketmekten hoşlanmayanların evinde kolayca hazırlayabilecekleri çilek sosu dondurma ve meyve salatalarında, waffle, krep, panceka, cheesecake, pasta ve kek çeşitlerinde bolca kullanılıyor. Salatalar için de tercih edilen çilek sosunu az miktarda nar ekşisiyle harmanlayarak güzel bir lezzet elde edebilirsiniz.

Çilekli sos için gerekli malzemeler
Çilekli sos nasıl yapılır?

Çilekler yıkanıp saplarından ayıklanır. Ortadan ikiye bölünür. Doğranan çilekler şekerle birlikte tencere konur ve kısık ateşte karıştırılarak pişirilmeye başlanır. Öte yandan bir kâse içinde 3'er yemek kaşı olan su ve limon suyu nişastayla karıştırılarak çırpılır. Suyunu salıp pişen çilekler karıştırıcı yardımıyla ezilir. Ezilme işlemi devam ederken nişastalı su yavaş yavaş çileklere ilave edilir. Sos katı bir hal alana kadar pişirilmeye devam edilir. Ocaktan alınan çilek sosu soğutulup hava almayacak bir kapla, buzdolabında saklanır.

Bol miktarda hazırlayıp uzun süre tüketmek isteyenler çilek sosunu da diğer konserve çeşitlerinde olduğu gibi muhafaza etmeleri gerekmektedir. Pişmiş olan sos daha sıcakken cam kavanozlara konmalı ve kapağı kapatılınca ters çevrilip bir süre öyle bekletilmelidir.
" } ] }