{ "title": "Chili Sos", "image": "https://www.sostarifleri.gen.tr/images/chilisos.jpg", "date": "23.01.2024 03:40:03", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Chili Sos, bu sos acılı sos anlamına gelmektedir. Genel olarak yemeklere acı bir lezzet katmayı tercih edenler tarafından kullanılan bir sos türüdür ve et yemeklerinde kullanılır. Aslı Meksika'ya aittir. Yoğun bir sos olduğu için genellikle az miktarda kullanılır. Bu sos chili biberinden yapılmaktadır. İtalyanlar tarafından makarnalarda tercih edilen bir sostur. Ayrıca etli yemeklerde ve bilhassa ızgara etlerinde tüketilebilecek en güzel ve lezzet açısından en uyumlu sostur. Bu sosu orijinal haliyle tüketmek isteyen kişiler chili sosu yaparken biberin içerisinden çekirdekleri çıkartmadan yapmalıdır. Orta acılıkta bir sos elde etmek istiyorsanız chili biberin çekirdeklerini çıkartarak hazırlamanız gerekmektedir.

Chili Sosunun malzemeleri
Chili Sosun Nasıl Yapılır?

Öncelikle chili biberlerin çekirdeklerini ayıklayın (Acı istiyorsanız çekirdeklerini çıkartmayın) Domates ve sarımsakları rendeden geçirin ve sonra kereviz yapraklarını küçük küçük doğrayın. Zeytinyağını chili biberin üzerine yavaşça dökün ve hazırlamış olduğunuz domates sosu ile sarımsakları da ekleyin. Son olarak ise küçük küçük doğramış olduğunuz kereviz yapraklarını koyun ve daha sonra ise hepsini harmanlayarak karıştırın.

Dİğer köşede kaynatmış olduğunuz suyun içerisine sirke, şeker ve tuzu ekleyin ve biraz da bu şekilde kaynatın. İçerisine chili biberli sosu da eklemeyi unutmayın. Kaynadıktan sonra kapağını kapatın ve biraz soğumasını bekleyin. Chili biberli sosunuz soğumuş ise bir blenderden geçirin (Çok iyi ezmelisiniz içerisinde tüm kalmış parçacıklar olamamalıdır)

Yapmış olduğunuz bu chili sos uzun vadeli raf ömrü olan bir sos değildir. Yapıldıktan sonra 1-1,5 hafta içerisinde tüketilmiş olması gerekir.

Afiyet Olsun.
" } ] }