Çemen nasıl yapılır, kahvaltılarda çok değişik yiyecekler hazırlamak hemen hemen herkesin ve her evde gelenek haline gelmiştir. Bilhassa hafta sonu kahvaltılarında tüm aile efradlarının birlikte kahvaltı yaparken farklı lezzetler aranmaktadır.
Çemen tarifi için gerekli malzemeleri
4 yemek kaşığı biber salçası
3 çay kaşığı kırmızıbiber
6 yemek kaşığı domates salçası
5 diş sarımsak
3 çay kaşığı kimyon
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 avuç çekilmiş ceviz içi
3 çay kaşığı kekik
3 avuç ufalanmış bayat ekmek
1 yemek kaşığı çemen tozu
1 çay kaşığı tuz
3 çay kaşığı nane
2 çay kaşığı karabiber
Çemen nasıl yapılır?
Öncelikli olarak derin ve genişçe bir kâse alınmalı. Tüm malzemeler karıştırılacağı için kâsenin büyük, geniş ve derin olması açısından önemlidir. İlk olarak 5 yemek kaşığı domates salçası olacak şekilde ile 3 yemek kaşığı biber salçasını kaba koyulmalıdır. Hafif karıştırın, salçalar birbirine karışsın. Salçaların üzerinde iki avuç ufalanmış bayat ekmek ilave edilmelidir. Normal şekilde artık kalan ekmekler varsa onları da bir gazete kağıdına ufalanması ve güzelce kurutulması gerekir. Kuruduktan sonra ufalanmış ekmekleri rondodan geçirilmeli ve daha da küçülmesini sağlanmalıdır. Bu şekilde kullanmak için hazır ve pratik bayat ekmekler de elde edilebilir. Bu ekmekler köfte yapımında da çemen tarifi yapımında da rahatlıkla tercih edilebilir. Bayat ekmekler eklenmesinin akabinde 3 ile 4 yemek kaşığı zeytinyağı da malzemelerin üzerine eklenmesi gerekir Daha sonra sarımsakların kabukları temizlenir ve yıkanır yıkanan bu sarımsakları küçük dilimler halinde doğranarak karışıma ilave edilmelidir. Ortalama olarak iki avuç çekilmiş ceviz içi da malzemelere ilave edilmektedir. Bunun içindir ki, öncelikli olarak cevizler temizlenir ve parça alındıktan sonra rondoda götürülmelidir. İyice ufalanan bu cevizler çemen tarifi için farklı bir lezzet katacaktır. İsteğe bağlı olarak çemen tozu malzemeleri alınabilir ve yapılacak bu tarifin içine de ilave edilebilir. Fakat bu koşul değildir. Bu tamamen isteğe bağlı olarak değişebilir. Son olarak salçalar tuzlu şekilde olacağından yarım çay kaşığı tuz da karışımı eklenmelidir. Kekik, kimyon, nane, kırmızı, biber ve karabiber gibi baharatları da iki çay kaşığı kadar eklenebilir. Baharatlar bu leziz ve şifalı yiyecekler için güzel bir tat oluşturacaktır. Elimizden geldiğince çemen nasıl yapılır hakkında size bilgi aktardık.